Kaušas kliudė chloro balioną – traktorininką išvežė medikai

Kaune, Taikos pr. 171 A, įmonės teritorijoje, traktoriumi atliekant žemės kasimo ir lyginimo darbus, buvo atkastas geltonos spalvos balionas. Vėliau paaiškėjo, kad balione – suspaustas chloras. Pažeidus ko ventilį ėmė veržtis nuodingos dujos, kurioms reaguojant su oru susidarė geltonos spalvos milteliai.

Ugniagesiai gelbėtojai atliko sudėtingą bei pavojingą operaciją – neutralizavo pažeistą indą su nuodingomis chloro dujomis.<br>Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos nuotr.
Ugniagesiai gelbėtojai atliko sudėtingą bei pavojingą operaciją – neutralizavo pažeistą indą su nuodingomis chloro dujomis.<br>Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

May 7, 2015, 5:24 PM, atnaujinta Jan 4, 2018, 3:55 PM

Traktoriaus vairuotojui ėmė graužti akis ir gerklę. Laimei, žmogus sąmonės neprarado. Greitosios pagalbos automobiliu jis išvežtas į ligoninę.

Į incidento vietą atvykę ugniagesiai – gelbėtojai evakavo apie 100 incidento vietoje buvusių žmonių.

Iš pažeisto baliono sklidusio chloro tvaikas buvo jaučiamas ir už kelių šimtų metrų.

Specialiais, anticheminiais kostiumai vilkėję gelbėtojai į metalines, sandariai uždaromas statines surinko nežinomą chloro junginį. Per naktį saugojo policijos pareigūnai ir ugniagesiai – gelbėtojai.

Paaiškėjo, kad ypač pavojingos medžiagos kiekis – įspūdingas. Jis siekia apie 600 – 700 litrų.  Storasienis balionas sveria apie 1 toną.

Penktadienį bus sprendžiama kaip daryti su šiuo radiniu. Išgabenti chlorą – pavojinga,  nes dujoms pasklidus ore, nuo jų nukentėtų žmonės daugiau kaip 3 kilometrų spinduliu.

Neutralizuojant chloro junginį vietoje nėra taip paprasta. Reikėtų evakuoti nemažai stambių įmonių.

Įvertinus nestandartinės situacijos komplikuotumą, vadovavimą operacijai perėmė Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininkas Vidas Kerševičius.

Manoma, jog balionas su suspaustu chloru žemėje galėjo pragulėti daugiau nei dešimtmetį. Iš kur  jis buvo atvežtas ir kaip čia pateko – belieka tik spėlioti.

Viena realiausių versijų, jog toną sveriantį, masyvų balioną kažkas atvežė priduoti į šalia veikiančią metalo laužo supirktuvę. Gali būti, kad paaiškėjus kokį pavojų kelia šis daiktas nuo nuspręsta kuo greičiau atsikratyti netoliese užkasant į žemę.

„Tai nėra standartinis balionas, kuriame laikomos suspaustos dujos. Ši storasienė, žiedais sutvirtinta talpa gali būti nuo technologinio įrenginio, kadaise naudota vandeniui chloruoti“, – svarstė Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininkas V.Kerševičius.

Chloras – itin pavojinga medžiaga. Šios, sunkesnės už orą dujos Pirmojo pasaulinio karo metu buvo naudojamos kaip cheminis ginklas.

Įkvėptas nedidelis chloro kiekis gali sukelti kvėpavimo takų nudegimą. Didesnis chloro kiekis – mirtinai pavojingas žmogaus organizmui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.