Pasieniečiai į Lietuvą neįleido radioaktyvaus medienos krovinio

Medininkų kontrolės punkte pasieniečiai į Lietuvą iš Baltarusijos neleido įvežti medienos krovinio, kuris viršijo leistiną radiacijos normą. Mediena skleidė penkis kartus didesnį jonizuojančios spinduliuotės foną nei leistinas.

Pasieniečiai į Lietuvą iš Baltarusijos neįsileido radioaktyvaus medienos krovinio.<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Pasieniečiai į Lietuvą iš Baltarusijos neįsileido radioaktyvaus medienos krovinio.<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 22, 2015, 1:39 PM, atnaujinta Oct 29, 2017, 10:10 PM

Kaip pranešė Valstybės sienos apsaugos tarnyba, penktadienį vakare VSAT Vilniaus rinktinės Padvarionių užkardos pasieniečiai užfiksavo, kad pro Medininkų punkte sumontuotą stacionarią jonizuojančiosios spinduliuotės matavimo įrangą, vadinamuosius radiacijos vartus, važiuojant vilkikui su puspriekabe suveikė signalas. Tai buvo įspėjimas, kad iš Baltarusijos įvažiuojančio vilkiko „Scania“ puspriekabėje „Schwarzmuller“ yra krovinys, skleidžiantis padidintą radiacijos foną.

Vilkiką vairavo 36-erių Baltarusijos pilietis. Ant vilkiko ir puspriekabės, kuria gabenta mediena, buvo baltarusiški numeriai.

VSAT pareigūnai nustatė, kad krovinys skleidžia 1,1 mikrosiverto (μSv), arba 110 mikrorentgenų (μR), per valandą jonizuojančios spinduliuotės foną. Leistinas fonas yra 0,2 μSv, arba 20 μR.

Medienos siuntėjas – Baltarusijos įmonė, gavėjas – bendrovė Lenkijoje.

Apie įvykį pasieniečiai pranešė Radiacinės saugos centro specialistams. Nuspręsta, kad šis krovinys negali būti įleistas į Lietuvą. Atlikus būtinus formalumus vairuotojas su kroviniu grįžo atgal į Baltarusiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.