Marijampolėje per plauką išvengta tragedijos: radinys atliekose sukėlė tarnybas

Marijampolėje atliekų rūšiavimo konvejeriu riedantį sprogmenį rūšiuotoja palaikė paprastu gelžgaliu ir numetė jį į šoną. Laimė, jį pastebėjo šaudmenis išmanantis vyras ir pranešė tarnyboms.

Sprogmenį presavo, kratė ir pjaustė.
Sprogmenį presavo, kratė ir pjaustė.
Atliekas rūšiuojantys gamyklos darbininkai nustėro sužinoję, kad ant konvejerio rastas sprogmuo yra aktyvintas – galėjo sprogti bet kurią akimirką.<br>L.Juodzevičienės ir P.Ylos nuotr.
Atliekas rūšiuojantys gamyklos darbininkai nustėro sužinoję, kad ant konvejerio rastas sprogmuo yra aktyvintas – galėjo sprogti bet kurią akimirką.<br>L.Juodzevičienės ir P.Ylos nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 19, 2018, 10:48 AM

Netoli Marijampolės prieš dvejus metus pradėjusi veikti atliekų rūšiavimo gamykla tik per laimingą atsitiktinumą neišlėkė į orą ir nepražudė darbuotojų.

7 val. ryto, kaip įprasta, buvo įjungti gamyklos įrenginiai, rūšiuotojų brigada stojo prie konvejerio, kuriuo ėmė slinkti įvairios atliekos.

Viena rūšiuotoja pastebėjo didoką geležinį daiktą, paėmė jį nuo konvejerio ir numetė į šoną.

Rūšiuotojų brigadininkui gelžgalys sukėlė įtarimą ir jis per raciją apie tai pranešė technologui Dangiui Valiukui.

Jis išmano sprogmenis, yra atlikęs karinę tarnybą.

„Dangis visus išvijo į lauką, kad niekas nenukentėtų, paėmė sprogmenį ir išnešė į kiemą.

Iškvietėme išminuotojus, atvyko ugniagesiai ir greitoji pagalba“, – „Lietuvos rytui“ sakė Marijampolės apskrities atliekų centro inžinierius mechanikas Povilas Yla.

Sprogmenį apžiūrėję išminuotojai darbuotojams pranešė, kad 75 milimetrų prieštankinis sviedinys yra aktyvintas ir labai pavojingas. Sviedinys buvo sunaikintas laukuose netoli gamyklos.

P.Yla prisipažino, jog darbuotojai patyrė šoką, kai sužinojo, kad sviedinys galėjo sprogti bet kurią akimirką.

„Kas ir kur sprogmenį įmetė į konteinerį, dabar jau neįmanoma nustatyti, nes iš penkių savivaldybių vežamos atliekos supilamos į vieną didžiulę patalpą.

Sprogti galėjo bet kada. Iš konteinerio sviedinys pateko į šiukšliavežį ir buvo presuojamas su kitomis atliekomis, vėliau gamykloje jį stumdė ir krovė traktorius, paskui sprogmuo perėjo metalinius maišų pjaustymo peilius ir būgną, kuriame atliekos kratomos ir sijojamos, jame pasitaiko akmenų, plytgalių.

Po to sprogmuo atsidūrė ant konvejerio“, – P.Yla pasakojo apie atliekų rūšiavimo procedūras, kurių metu galėjo nugriaudėti sprogimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.