Mirė teatro ir kino aktorius A. Storpirštis

Eidamas 69 metus mirė žinomas teatro ir kino aktorius Arūnas Storpirštis.

A. Storpirštis mirė antradienį, po ligos. Aktorius dar tą pačią dieną dirbo, įgarsino filmą.<br> R. Danisevičiaus nuotr.
A. Storpirštis mirė antradienį, po ligos. Aktorius dar tą pačią dieną dirbo, įgarsino filmą.<br> R. Danisevičiaus nuotr.
Arūnas Storpirštis.<br>AP nuotr.
Arūnas Storpirštis.<br>AP nuotr.
Lietuviškos, romantinės nuotykių komedijos "Dėdė , Rokas ir Nida" premjeroje. <br>D.Umbraso nuotr.
Lietuviškos, romantinės nuotykių komedijos "Dėdė , Rokas ir Nida" premjeroje. <br>D.Umbraso nuotr.
Arūnas Storpirštis su žmona.<br>M.Vizbelio nuotr.
Arūnas Storpirštis su žmona.<br>M.Vizbelio nuotr.
Aktorius Arūnas Storpirštis.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Aktorius Arūnas Storpirštis.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Aktorius Arūnas Storpirštis.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Aktorius Arūnas Storpirštis.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Nov 7, 2018, 11:45 AM, atnaujinta Nov 7, 2018, 1:48 PM

Tai BNS patvirtino brolis aktorius Gediminas Storpirštis.

Pasak jo, A. Storpirštis mirė antradienį, po ligos. Aktorius dar tą pačią dieną dirbo, įgarsino filmą.

„Jis sirgo, bet ir dirbo iki paskutinės dienos – dar vakar garsino filmą. Jis negulėjo ligos patale, o iškeliavo garbingai“, – sakė G. Storpištis.

Kolegos A. Storpirštį atsimena kaip žavingą ir universalų aktorių

 Antradienį mirusį žinomą teatro ir kino aktorių A.Storpirštį kolegos atsimena kaip universalų aktorių ir žavingą, šmaikštų žmogų.

„Jis buvo aktorius profesionalas, kuris visur tikdavo – net ir senatvėje, pasikeitęs. Jis visur surasdavo savo „arkliuką“. Buvo pakankamai išdidus žmogus, visada išlaikydavo tokį savo statusą“, – BNS sakė aktorius Kostas Smoriginas.

Su A. Storpirščiu, kurį draugai vadino Aru, nuo jaunystės bendravusi aktorė Gražina Baikštytė prisimena jo išskirtinį žavesį ir šmaikštumą. 

„Jis toks lengvas, žavingas buvo ir labai šmaikštus, su geru humoro jausmu. Aišku, suprato, jog yra merginų svajonė iš tiesų, buvo labai gražus“, – kalbėjo ji.

K. Smorigino teigimu, šmaikštumo aktorius neprarado ir pastaraisiais metais.

„Labai gaila, dar per anksti buvo jam išeiti... Dar negaliu suvokti, ką tik sužinojau, todėl man šokas. Net negaliu sakyti „buvo“ – atrodo, ką tik kalbėjausi“, – netikėtai pasiekusią žinią BNS komentavo G. Baikšytė.

Su A. Storpirščiu besimokęs K. Smoriginas prisimena, kad jaunystėje jis buvęs labai sportiškas ir į krepšinį bei futbolą įtraukė visą kursą.

G. Baikštytė sako neseniai skambinusi A. Storpirščiui prašyti interviu knygai, tačiau šis atsisakęs, teigęs, jog neturi, ką daug pasakyti.

„Dabar aš suprantu, kad jis blogai gal jautėsi“, – svarstė ji.

Iš legendinio dešimtuko

A. Storpirštis gimė 1950 metais Vilniuje, 1975-aisiais baigė Lietuvos valstybinės konservatorijos (dabar – Lietuvos muzikos ir teatro akademija) aktorių laidą. 

Tais pačiais metais jis pradėjo dirbti Jaunimo teatre sostinėje ir šio teatro trupei priklausė iki šiol.

Aktorius į Jaunimo teatrą atėjo su legendiniu vadinamu režisierės Dalios Tamulevičiūtės dešimtuku.

Šiame teatre A. Storpirštis sukūrė daugiau kaip 30 vaidmenų. Jis vaidino garsiuose Jaunimo teatro pastatymuose „Ilga kaip šimtmečiai diena“, „Meilė ir mirtis Veronoje“,  „Škac, mirtie, visados škac“, „Pirosmani, Pirosmani“ ir kituose.

Aktorius kurį laiką dirbo nevalstybiniame Didžiajame Vilniaus teatre.

A. Storpirštis daug filmavosi ir Lietuvoje, ir anksčiau – Sovietų Sąjungoje. Jis vaidino „Amerikietiškoje tragedijoje“, „Chameleono žaidimuose“, „Ir ten krantai smėlėti“, „Žalstvykslėse“, „Žvaigždėje“, „Eurazijos aborigene“, „Dėdė, Rokas ir Nida“, kt., filmavosi televizijos serialuose, humoristinėje žinių laidoje „Dviračio šou“.

Pareiškė užuojautą

Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis Seimo ir savo vardu reiškia nuoširdžią užuojautą teatro ir kino aktoriaus A. Storpirščio artimiesiems.

Arūno Storpirščio, šios kartos teatro ir kino legendos, netektis yra netikėta ir skaudi menininkų bendruomenei ir visai Lietuvai. Šią sunkią akimirką parlamento vadovas artimiesiems linki stiprybės ir dvasios paguodos.

„Netekome iškilaus aktoriaus šalies teatro ir kino istorijoje sukūrusio daug įsimintinų vaidmenų. Atmintyje liks nepamirštami A. Storpirščio vaidmenys kine, televizijos filmuose, laidose bei serialuose. Lietuvai netekus išskirtinės asmenybės, kino ir teatro legendos reiškiu nuoširdžią užuojautą Velionio artimiesiems, draugams, mokiniams, bendražygiams ir visai šalies aktorių bendruomenei. Linkiu dvasinės stiprybės“, - rašoma ir ministro pirmininko Sauliaus Skvernelio užuojautoje.

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė taip pat pareiškė užuojautą dėl teatro ir kino aktoriaus Arūno Storpirščio mirties.

Anot šalies vadovės, kino ir televizijos filmų juostos išsaugos aktoriaus suvaidintus personažus, o žiūrovų atmintis – ir legendinius Jaunimo bei kitų teatrų spektaklius. Prezidentė pabrėžė, kad tai vaidmenys, kurie nepalikdavo abejingų, nes buvo sukurti atiduodant visas talento jėgas.

Dėl skaudžios netekties valstybės vadovė pareiškė užuojautą aktoriaus šeimai, bendražygiams ir visai Lietuvos teatro ir kino bendruomenei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?