Nelaimė Klaipėdos uoste: lūžo demontuojamas kranas, žuvo du žmonės

Ketvirtadienio rytą šiurpi nelaimė įvyko Klaipėdos valstybiniame jūrų uoste. 7 val. 48 min. policija gavo pranešimą, kad koncerno Vakarų laivų gamyklos (VLG) krantinėje, lūžus krovos įrenginiui, žuvo du žmonės. Įvykį tiria Valstybinė darbo inspekcija.

Vakarų laivų remonto gamykloje per kelias savaites žuvo trys darbininkai.<br>KVJU nuotr. 
Vakarų laivų remonto gamykloje per kelias savaites žuvo trys darbininkai.<br>KVJU nuotr. 
 Vakarų laivų gamykla.<br> KVJU nuotr.
 Vakarų laivų gamykla.<br> KVJU nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Gediminas Pilaitis

Dec 13, 2018, 8:18 AM, atnaujinta Dec 13, 2018, 4:14 PM

Žmonės nukrito į vandenį

Paaiškėjo, kad nelaimė įvyko VLG krantinėje demontuojant nenaudojamą portalinį kraną. Pirminiais duomenimis, vykdant darbus lūžo krano konstrukcija – į Kuršių marias nukrito įrenginiai su dviem žmonėmis.

Į įvykio vietą išskubėjo specialiosios tarnybos – ugniagesiai gelbėtojai, medikai ir policijos pareigūnai.

Atvykę priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos specialistai ištraukė iš vandens du žmones, tačiau jiems padėti nebegalėjo – darbuotojams buvo konstatuota mirtis.

Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) Klaipėdos skyriaus vadovas Vytautas Ročys patvirtino, kad darbo metu įvyko nelaimingas atsitikimas: „Nelaimės vietoje lankėsi inspektoriai, apžiūrėtas ir kranas. Kai darbininkai kopė į viršų, dar buvo tamsu. Kranas tikrai buvo nenaudojamas. Atliksime nuodugnų tyrimą – nelaimės versijų gali būti daug ir įvairių.“

Incidentas užminė mįslių

VLG darbininkai demontavo pusšimtį metų naudotą portalinį kraną. Lapkričio pabaigoje įrenginys buvo patikrintas, nuspręsta jo nebenaudoti.

Darbo inspekcijos atstovai kol kas negali pasakyti, kaip ir kodėl krano konstrukcija lūžo ir virš kabinos buvusi mašinų skyriaus patalpa su žmonėmis nukrito į vandenį. Pasak V.Ročio, neaišku, kas dėl to kaltas, ar buvo pažeistos darbo saugos taisyklės.

VLG atstovė spaudai Jolanta Toliušytė patikino, kad kol kas niekas nežino visų nelaimės aplinkybių, vyksta tyrimas: „Žuvo du patyrę ilgamečiai mūsų įmonės darbuotojai. Nesu įpareigota atskleisti jų tapatybės.“

VLG generalinis direktorius Arnoldas Šileika apgailestavo dėl įvykusios tragedijos: „Skaudu, kai darbo metu žūsta  įmonės darbuotojai. Jų artimiesiems apie nelaimę pranešėme, pareiškėme užuojautą.“

Nelaimė užminė mįslių ir VLG specialistams. A.Šileika tvirtino, jog tik po kruopštaus kompleksinio tyrimo bus galima pasakyti, kaip ir kodėl įvyko incidentas.

Anksčiau žuvo ukrainietis

Praėjusią savaitę VLG įmonėje Vakarų Baltijos laivų statyklos teritorijoje žuvo vienoje Lenkijos įmonėje dirbęs ukrainietis.

Vyras pagal darbo sutartį su įmone „Energomazgas“ remontavo iš Juodkalnijos atplukdytą didžiulį laivų remonto doką. Taisydamas vamzdynus nukrito į 6–7 metrų gylio šachtą. Ištrauktas žmogus jau buvo negyvas.

Kiek anksčiau pietinėje Klaipėdos jūrų uosto dalyje, kur modernizuojamos laivų krovos krantinės ir gilinama Malkų įlankos akvatorija, nukentėjo dar vienas Latvijos statybų įmonėje dirbęs Ukrainos pilietis.

Vyras rankose laikė prie ekskavatoriaus kaušo pritvirtintą metalinį lyną. Strėlei pasisukus, įsitempęs lynas trūko ir sužalojo jam veidą. Atvykę medikai konstatavo, kad darbininkas neteko regėjimo.

Sužalotas ukrinietis iš Klaipėdos išvežtas į Rygą – gydomas tenykštėje ligoninėje.

Žuvusieji – įmonės senbuviai

Ketvirtadienį darbo metu žuvę vyrai – VLG antrinės įmonės Vakarų technikos tarnyba darbininkai, 56 metų klaipėdiečiai, jų darbo stažas sieka daugiau kaip trisdešimt metų.

Senąjį kraną reikėjo demontuoti ir pašalinti, nes artimiausiu metu planuojama ardyti pirsą, kuriame jis stovi. Gruodžio mėnesį įmonė šį uosto krantinių ruožą turėjo atlaisvinti statybininkams. 

VLG vadovo A.Šileikos teigimu, demontuojamo krano mašinų skyriuje buvę vyrai – patyrę specialistai, savo darbo profesionalai. Toks skaudus incidentas, pasak jo, įmonėje įvyko pirmą kartą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.