Trečią parą gesinamas gaisras Alytuje: įmonės vadovas nesirodo, siūloma evakuoti rajono gyventojus

Alytaus padangų perdirbimo įmonės „Ekologistika“ gaisrą bandoma gesinti jau trečią parą, tačiau kai kuriose vietose liepsnos vis dar neužgesintos.

Trečią parą gesinamas gaisras Alytuje: įmonės vadovo – nė kvapo, siūloma evakuoti rajono gyventojus.<br>Lrytas.lt koliažas.
Trečią parą gesinamas gaisras Alytuje: įmonės vadovo – nė kvapo, siūloma evakuoti rajono gyventojus.<br>Lrytas.lt koliažas.
PAGD nuotr.
PAGD nuotr.
PAGD nuotr.
PAGD nuotr.
Z.Stankevičienės nuotr.
Z.Stankevičienės nuotr.
Z.Stankevičienės nuotr.
Z.Stankevičienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 18, 2019, 12:03 PM, atnaujinta Oct 21, 2019, 8:44 PM

Ketvirtadienio vakarą dūmų kvapu pradėjo skųstis ir Alytaus gyventojai, o dėl netinkamų darbo sąlygų jau antrą dieną nedirba net keliolika pramoninių įmonių.

Penktadienio rytą, apie 10 val., susisiekus su Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstove Laura Valauskiene, buvo gauta informacija, kad sąlygos gaisravietėje nuo ketvirtadienio beveik nepakito.

„Situacija panaši. Gaisrą gesina tiek pat pajėgų. Degimas neplinta, tačiau yra atskiri židiniai. Patalpų išplanavimas sudėtingas. Jos užverstos įvairiausiom atliekom. Atsiranda židinių ir kitur. Bet gesinama atskirais židiniais“, – komentavo L.Valauskienė.

Nors ketvirtadienio vakarą Alytaus meras Nerijus Cesiulis lrytas.lt žurnalistams sakė, kad gaisrą tikimasi užgesinti iki penktadienio ryto, PAGD atstovė teigė, kad šiuo metu atsakymo, kada gaisro židiniai bus visiškai užgesinti, suteikti negali.

12 val. 21 min. PAGD paskelbė, kad gaisras yra lokalizuotas, nebevyksta ugnies plitimas.

Dūmų kvapas pasiekė miesto gyventojus

Su portalo lrytas.lt žurnalistais penktadienį susisiekė ir miesto gyventojai. Nors anksčiau buvo skelbiama, kad dūmai keliauja tik Alytaus rajono pusėn, vėliau vėjo kryptis pasikeitė ir kvapas pradėjo sklisti link miesto.

Meras minėjo, kad Alytaus gyventojams nereikia rūpintis dėl oro užterštumo, tačiau vis dėlto buvo patarta imtis prevencinių priemonių.

Nepaisant to, miestiečiai sunerimę – jie teigia, kad nuo ketvirtadienio mieste darosi sunkiau kvėpuoti, dūmai pasiekė ir jų namus.

„Visi jaučia, kad dūmai yra atsisukę į miestą ir miesto oras užterštas. Yra žmonių, kurie teigia, kad kurį laiką iš kranų nešvarus vanduo bėga“, – kalbėjo skaitytoja.

Iškeltas padegimo klausimas

Apie įmanomą įmonės padegimo versiją kalbėjo ir aplinkos ministras Kęstutis Mažeika. Nuo ketvirtadienio šie gandai girdimi ir tarp miestiečių, kurie teigia ne tik žinantys, kas galėjo būti suinteresuotas padegimu, tačiau ir tai, kad įmonėje nebuvo sudarytos geros darbo sąlygos.

„Taip, aš irgi girdėjau, kad čia padegimas, bet aišku, čia yra įtarimas. Buvę darbuotojai apie tą įmonę atsiliepia ne pačiais gražiausiais žodžiais. Sako, kad jie ir saugos taisyklių visiškai nesilaiko“, – pridūrė moteris.

Toliau kalbėdama apie miestiečių žodžius ji paminėjo, jog gamykla Alytuje jau seniai „neskambėjo pačiais gražiausiais žodžiais“, tačiau, ar tai padegimas, galima tik spėlioti.

„Tik jau kai prasidėjo gaisras, man jau tada pasakė, kad tą įmonę padegė“, – baigė alytiškė.

Meras tikina, kad mieste dūmų kvapo nėra

Nuo pat trečiadienio, kuomet užsiliepsnojo įmonė „Ekologistika“, Alytaus meras Nerijus Cesiulis nuo ankstaus ryto iki vėlaus vakaro budėjo gaisravietėje. Penktadienis – ne išimtis. Susisiekus su meru, jis patikino, kad nuvykęs į įvykio vietą apžiūrėjo situaciją iš vidaus.

„Vyrai perkasinėja krūvas, išvežioja, jas sulieja ir taip mes stumiamės į priekį. Dūmų sumažėjimas yra, bent nuo vakar dienos jų sumažėjo bent 2-3 kartus, tačiau jų vis tiek dar yra. Ugniagesiai bando eiti kuo toliau į teritoriją, pilti, gesinti. Pajėgos pilnos dirba, kol kas neturime jokių problemų“, – komentavo N.Cesiulis.

Išgirdęs klausimą, apie dūmų kvapu besiskundžiančius miestiečius, meras nustebo ir patikino, kad to tikrai negali būti, nes vėjas dūmus vis dar pučia į kitą pusę.

„Kol kas miestas yra skaidrus, švarus, dūmai pučiami į kitą pusę. Negaliu sakyti, mieste buvau, niekas iš gaisrininkų, būtent iš vietinių žmonių, kurie čia dirba, kurie daro, kurie gesina, niekas nejautė mieste jokio kvapo. Tai čia gal kažkas kažkam pasirodė, gal kažkas užsikūrė pečių, nežinau. Bet kol kas visi dūmai eina nuo miesto į kelias teritorijas“, – tikino Alytaus vadovas.

Alytaus r. meras siūlo rajono gyventojams evakuotis

Alytaus rajono savivaldybė dėl gaisro padangų perdirbimo gamykloje „Ekologistika“ keliamos oro taršos blogai besijaučiantiems žmonėms siūlo laikiną pastogę. Žmonėms, kurie nori išvykti, tačiau neturi kur, siūloma laikinai apsistoti Daugų palaikomo gydymo ir slaugos ligoninėje.

„Taip nusprendėme, kad žmonės, kurie blogesnės sveikatos, Dauguose galėtų būti tą laiką. Ten turime patalpas, gerą personalą, kvalifikuotą priežiūrą, todėl ten yra tinkama įstaiga“, – BNS sakė rajono meras Algirdas Vrubliauskas.

„Ir Daugų verslo mokyklos bendrabutyje turime pakankamai patalpų, personalo“, – pridūrė meras. Jis teigė, kad pastogės pasiprašę rajono gyventojai bus nuvežti nemokamai ligoninės arba savivaldybės transportu.

„Tai – savanoriška evakuacija. Jeigu yra poreikis. Ne visi gi „Facebook'us“ turi. Vyresnio amžiaus, vieniši žmonės – kiekvieną sodybą lankome ir kalbamės su jais. Kol kas negaliu pasakyti, kiek žmonių persikėlė“, – teigė Alytaus rajono meras.

„Vakar pats šiek tiek važinėjau pas žmonės, tai žinote, tie kaimo žmonės, juos labai sunku iš namų iškrapštyti, prievartos čia nėra, bet reikia įtikinėti“, – pridūrė jis. A.Vrubliauskas taip pat teigė, kad vienišiems, sunkiai paeinantiems žmonėms, gyvenantiems aplink Miklusėnus, Užubalius, Žaurieniškius, bus dalijami respiratoriai.

„Sprendžiame dėl respiratorių, o vienišiems žmonėms dalį respiratorių dar šiandien pat nupirksime ir išdalysime“, – sakė A.Vrubliauskas.

Kaip BNS informavo Alytaus rajono Pirminės sveikatos priežiūros centro direktorė Giedrė Ilgūnaitė, kol kas nė vienas žmogus dėl laikino apgyvendinimo Dauguose nesikreipė. Šiuo metu dėl kenksmingų dūmų, aitraus kvapo Alytaus mieste, aplink gaisro židinį, nedirba keliolika įmonių, tarp jų ir didžiosios įmonės „Snaigė“, „Koslita“, „Lanksti linija“, „Haltex“, „Kirptė“, „Jakobsen Home“.

Taip pat aitrus kvapas juntamas Alytaus rajono teritorijoje, netoli šių įmonių.

„Debesis buvo nusisukęs, bet šiandien stovi toks smogas Miklusėnų gyvenvietėje ir smogė su kvapu, visur kitur lyg švaru“, – teigė Alytaus rajono meras.

Virš įmonės pastato bus iškeltas karinis sraigtasparnis

Aplinkos, sveikatos, vidaus reikalų ministrai gaisrą Alytuje, padangų perdirbimo gamykloje „Ekologistika“, penktadienį apžiūrės kariniu sraigtasparniu.

Apie tai BNS informavo ministrų atstovai spaudai.

Kęstutis Mažeika, Aurelijus Veryga ir Rita Tamašunienė taip pat ketina susitikti su gyventojais, apžiūrėti gaisro teritoriją pėsčiomis ir apžvelgti padarinius.

„Ministras šiuo metu vyksta į gaisravietę Alytuje, kur dar kartą susitiks su atsakingais pareigūnais. Vėliau sraigtasparniu pakils apžiūrėt iš oro gaisravietės, Nemuno, apylinkių – kad geriau pamatyti, kur skleidžiasi teršalų debesys“, – sakė aplinkos ministro atstovas Justas Jaskonis.

Pasak Lietuvos kariuomenės atstovo Gintauto Ciunio, ministrai skris Karinių oro pajėgų sraigtasparniu „Dauphin AS365“.

Įmonės vadovo – nė kvapo

Dėl užsiliepsnojusios įmonės nuo pat gaisro pradžios kasdien rengiama po kelis Ekstremalių situacijų valdymo komisijos susirinkimus, pranešta, kad penktadienį atvyks trys ministrai ir seimo pirmininkas.

„Bandysime žiūrėti, ar kariuomenė paskirs pagalbą, ar kažką. Tiesiog viskas vyksta, gesinimas vyksta, bet kokie bus tolimesni veiksmai, kol kas yra sunku pasakyti“, – kalbėjo Alytaus meras Nerijus Cesiulis.

Nors padangų perdirbimo įmonė „Ekologistika“ užsiliepsnojo trečiadienio naktį ir sukėlė didžiulį nerimą ne tik Alytuje, tačiau ir šalyje, miesto meras, paklaustas, ar matė įvykio vietoje įmonės „Ekologistika“ vadovą Juozą Cicėną, N.Cesiulis pasakė, kad penktadienį jo dar nebuvo matyti, o paklaustas, ar vadovas buvo ketvirtadienį, užsiminė, kad tądien jo taip pat nematė.

Ekstremalią padėtį paskelbė ir alytaus rajonas

Ekstremalią padėtį dėl gaisro trečiadienį paskelbė ir Alytaus miesto savivaldybė. Penktadienį gaisras padangų perdirbimo gamykloje buvo lokalizuotas – ugnis suvaldyta ir nebeplinta, tačiau įvykio vietoje dar dirba kelios dešimtys ugniagesių.

Kaip skelbiama savivaldybės pranešime, šiuo metu pakilęs smogas virš Miklusėnų ir Užubalių gyvenviečių.

„Kartu su Ekstremalių situacijų komisija lankiausi smogo paveiktose teritorijose. Gyventojams sudarome galimybę išvykti, bet per jėgą jų nepriversime palikti namų. Nuo durų prie durų vaikšto bendruomenių pirmininkai, seniūnaičiai, važinėja policijos pareigūnai instruktuoja gyventojus“ – pranešime cituojamas rajono meras Algirdas Vrubliauskas.

Miklusėnuose ir Užubaliuose šiuo metu dalijami respiratoriai, pirmenybė teikiama vienišiems senoliams, kurie negali pasirūpinti šia priemone dėl amžiaus ar lėšų stygiaus.

Rajono savivaldybė taip pat penktadienį paskelbė sudarysianti sąlygas žmonėms laikinai apsigyventi Daugų palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?