Iš „Achemos“ kilo didžiuliai dūmų kamuoliai: pradėtas tyrimas, nerimaujama dėl gyventojų sveikatos

Antradienį Jonavoje iš „Achemos“ gamyklos pradėjo sklisti gausūs oranžinės spalvos dūmai. Pasak Jonavos kabelinės televizijos AVVA, į orą buvo išmesta padidėjusi azoto oksidų koncentracija.

 Iš „Achemos“ gamyklos pradėjo sklisti gausūs oranžinės spalvos dūmai.<br> AVVA stop kadras.
 Iš „Achemos“ gamyklos pradėjo sklisti gausūs oranžinės spalvos dūmai.<br> AVVA stop kadras.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 11, 2019, 1:44 PM, atnaujinta Dec 11, 2019, 6:16 PM

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Jonavos skyriaus vedėja Jurgita Arbočienė naujienų portalui lrytas.lt patvirtino, jog įvykus dujų vamzdžio sprogimui,  į aplinką pateko azoto oksidai. Po sprogimo "Achemoje" buvo sustabdytas vienas iš devynių azoto rūgšties agregatų. 

Azoto rūgšties UKL gamybos agregate suveikė apsaugos sistemos įrenginys – membrana. Nepatvirtintais duomenimis, bendrovėje sprogo nitrozinių dujų vamzdis. Nuodingi dūmai, tame tarpe ir azoto oksidai pažeme driekiasi tarp Jonavos ir Ukmergės.

Trečiadienio rytą jonaviečiai puolė masiškai skambinti aplinkosaugai, NVSC ir kitoms tarnybos, pranešdami apie dūmus, kai kurie girdėjo ir sprogimo garsą. Sveikatos centro specialistai skubiai išvyko į Jonavos ir Ukmergės rajonus, kur aiškinamasi, ar dūmų paplitimas nepadarė žalingo poveikio vietos žmonių sveikatai.

Pataria neiti į lauką

„Šiuo metu mūsų darbuotojai yra išvykę link Aklojo ežero, kuris yra maždaug nuo 5 kilometrų nuo „Achemos“. Lankomasi netoli ežero esančiose Baltromiškės, Makštavos gyvenvietėse. Matėme dūmų debesį, nuslinkusį link Ukmergės, todėl šio miesto specialistai nuvažiavo į Pageležių gyvenvietę ties Jonavos ur Ukmergės rajonų riba pažiūrėti, kokia ten situacija. Laukiame žinių“, – apie 14 val. 40 min. lrytas.lt pranešė J.Arbočienė.

Pasak J.Arbočienės, trečiadienio popietę pačioje „Achemos teritorijoje dar buvo matyti dūmai, vykstant keliu link Ukmergės jų jau nesimatė.

Nusiskundimų dėl negalavimų kol kas negauta.

„Jonavos gyventojai sureagavo, pamatę dūmų šleifą, klausė, kas įvyko, ar tai nepakenks sveikatai“, – pasakojo J.Arbočienė.

Blogai pasijutus – kilus galvos skausmui, pajutus pykinimą, nosies, gerklės, akių dirginimą, patariama patiems nesigydyti. Reikėtų nedelsiant kviesti pagalbą.

Pasak J.Arbočienės, šiuo metu gyventojams rekomenduojama daugiau laiko praleisti uždarose patalpose, nevėdinti patalpų, neatidarinėti langų, neiti pasivaikščioti, nesportuoti lauke.

Platesnį komentarą ketinama pateikti sulaukus informacijos iš aplinkos apsaugos specialistų apie oro užterštumą Jonavos ir Ukmergės kraštuose.

Pirminiais duomenimis, Jonavoje veikianti oro kokybės matavimo stotelė padidėjusio, normas viršijančio užterštumo mieste nefiksavo.

Achema“ pateikė komentarą

Pasak jonavoszinios.lt, nepatvirtintais duomenimis, bendrovėje galėjo sprogti nitrozinių dujų vamzdis.

Portalui lrytas.lt situaciją patikslino „Achemos“ komunikacijos vadovė Gintarė Merkienė, teigdama, kad trečiadienį, apie 10 val. 55 min., vėl dėl techninių priežasčių buvo sustabdytas AB „Achema“ gamybinis įrengimas, vienas iš devynių azoto rūgšties (UKL) agregatų.

„Tuo metu aplinkoje pasimatė oranžinis dūmas, taip vadinama „lapės uodega“, reiškianti, kad sustabdymo metu įrenginiuose susidarė tam tikras kiekis medžiagų. Procesas buvo itin trumpas ir užtruko tik 1-1,5 min., o pasirodžiusį dūmą vėjas nupūtė nuo Jonavos miesto“, – komentavo G.Merkienė.

Po 15 valandos „Achema“ pranešė, jog dirbama normaliu režimu, įrenginio sustojimas nesukėlė jokių neigiamų pasekmių, išskyrus trumpalaikį gamybos sutrukdymą ir leistiną dūmų išmetimą, kuris truko maždaug minutę.

„Achema“ papildomai informavo, kad įrengimo stabdymo metu buvo garsas, kuris žmonėms galėjo asocijuotis su sprogimu, tačiau tokio incidento nebuvo. Gandai apie darbuotojų sužalojimą, taršą ar dujų vamzdžio sprogimą yra absoliučiai niekuo nepagrįsti ir klaidinantys visuomenę.

Žalos dydis dar neaiškus

Papildyta 14 val. 20 min.: Aplinkos apsaugos departamento atstovė spaudai Ieva Krikštopaitytė naujienų portalui lrytas.lt pranešė, jog pareigūnai yra išvykę į įvykio vietą.

„Nustatysime, koks kiekis teršalų buvo išmestas į gamtą ir pradėsime tyrimą. Kol kas sunku pasakyti, kokia žala galėjo būti padaryta“, – sakė I.Krikštopaitytė.

Pasak atstovės, didžiulės avarijos nebuvo, sustiprintos aplinkosaugininkų pajėgos į nelaimės vietą nebuvo siųstos.

Kada bus pateiktos išvados dėl teršalų kiekio ir žalos, atstovė spaudai negalėjo pasakyti.

Mobilios oro taršos tyrimų laboratorija į Jonavą nebus pristatyta – esą tam nėra reikalo, nes dūmai pernelyg greitai išsisklaido.

Papildyta 16 val. 15 min.: Jonavos aplinkos apsaugos inspekcijos viršininkas Kęstutis Celiešius naujienų portalą lrytas.lt informavo, jog incidentas įvyko gaminant azoto rūgštį: „Pakilus temperatūrai, pasikėlė apsauginis dangtis ir teršalai buvo išmesti į viršų pro kaminą“. Tokiu būdu suveikus apsaugos sistemai buvo išvengta rimtesnių nelaimės padarinių, nesprogo pats aparatas.

K.Celiešius patikslino, jog sprogimo nebuvo. Tiksli išsiveržusių dūmų priežastis dar nenustatyta.

Daugelio kaminų aukštis gamykloje – 60 metrų, o šio – 18 metrų. Pasak K.Celiešiaus, jei kaminas būtų aukštesnis, dūmai būtų greičiau išsisklaidę: „Šiandien dar oro slėgis žemas, todėl ir dūmai slinko gana žemai“.

Dūmų šleifas pastebėtas slenkantis Ukmergės rajone, tarp Pageležių ir Laibiškių gyvenviečių.

Pasak K.Celiešiaus, teršalų koncentracija šiose vietovėse buvo labai maža, normų neviršijo, o Jonavos mieste padidėjęs teršalų kiekis išvis nebuvo fiksuotas.

Visgi aplinkosaugininkas svarstė, kad teršalų koncentracija galėjo susidaryti kilometro plote: „Suskaičiuosime, koks tūris dujų buvo išmestas, kiek buvo teršalų, kokia jų koncentracija, ir viską įvertinsime. Tai turėtų užtrukti keletą dienų“.

Pasak K.Celiešiaus, ateityje gali iškristi rūgštus lietus, tačiau nulyti gali ne Lietuvoje, o Latvijoje.

Aplinkosaugininko nuomone, incidentas „Achemoje“ gyventojų sveikatai pakenkti neturėtų, gamta taip pat neturėtų patirti didelės žalos. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.