Unikali išminavimo operacija Dusios ežere – vienu sprogimu sunaikinti trys pavojingi sprogmenys

Dusios ežere Lietuvos kariuomenės išminuotojai įvykdė unikalią operaciją – vienu sprogimu sunaikino iš karto net tris žvejų aptiktus sprogmenis. Sprogimas nugriaudėjo po vandeniu.

 Standartiniai sprogmenys pirmą kartą neutralizuoti vandenyje.<br> Stop kadras iš vaizdo medžiagos
 Standartiniai sprogmenys pirmą kartą neutralizuoti vandenyje.<br> Stop kadras iš vaizdo medžiagos
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 6, 2020, 7:54 PM, atnaujinta May 6, 2020, 8:05 PM

Kaip vėliau socialiniame tinkle „Facebook“ pasakojo Metelių regioninio parko darbuotojai, ankstų antradienio rytą žvejai pranešė Dusios ežere aptikę daiktus panašius į patrankos sviedinius.

„Nedelsiant buvo įvestas planas „Skydas“, atvykę Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono kariai aptiko 3 vnt. 155 mm rusų gamybos patrankos sviedinių.

Įvertinus sprogmenų būklę nustatyta, kad jų judinimas ir transportavimas kelia pavojų su jais dirbantiems ir aplinkiniams, todėl nutarta juos neutralizuoti vietoje.

Ačiū Lietuvos kariuomenei už išskirtinį dėmesį Lietuvos gamtai – stengdamiesi kiek įmanoma sumažinti galimą žalą paukščiams ir gyvūnams, narai rizikuodami savo gyvybe surinko sprogmenis į vieną vietą ir sunaikino juos vienu sprogimu, o ne trimis atskirais“, – socialiniame tinkle pranešė parko darbuotojai.

Tuo tarpu patys Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono atstovai praneša, kad išminuotojams tai buvo unikali operacija -  standartiniai sprogmenys pirmą kartą neutralizuoti vandenyje.

„Suderinus su visomis institucijomis Dusios ežere vienu tiksliu sprogimu sunaikinti trys žvejų pastebėti sovietiniai artilerijos sviediniai. Sprogmenys buvo atskirose vietose, juos ištraukti buvo pavojinga, tačiau siekiant padaryti kuo mažesnę žalą gamtai, narai juos prieš sprogdinimą sudėjo į vieną krūvą“, – pranešė išminuotojai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.