Pėsčiųjų perėjoje Klaipėdoje mirtinai moterį sužalojęs gydytojas išvengė baudžiamosios atsakomybės

Nereguliuojamoje pėsčiųjų perėjoje Klaipėdoje moterį mirtinai sužalojęs gydytojas nuo baudžiamosios atsakomybės atleistas pagal laidavimą.

Policija.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Policija.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 28, 2022, 5:25 PM

Aštuntąją dešimtį bebaigiančios mirusiosios sūnus ir dukra apskundė Klaipėdos miesto apylinkės teismo nutartį ir tikėjosi, kad aukštesnioji instancija padidins jiems skirtą neturtinės žalos dydį netekus motinos iki 19 tūkst. eurų kiekvienam.

Tačiau Klaipėdos apygardos teismas jų prašymą patenkino iš dalies ir moralinę žalą įvertino po 12 tūkst. eurų sūnui ir dukrai.

Taip pat skirta atlyginti 4500 eurų turtinės žalos, kurią sudaro kapavietės sutvarkymo ir paminklo pastatymo darbai.

Tragedija nutiko 2020 metų gruodžio 7 d. apie 14 val. Klaipėdoje, dviejų juostų kiekviena kryptimi kelyje.

Vairuodamas automobilį „Volkswagen Touareg“ anesteziologu-reanimatologu dirbantis 55 metų vyras, važiuodamas antrąja eismo juosta, vairavo neatsargiai, artėdamas prie nereguliuojamos pėsčiųjų perėjos nesulėtino greičio, nesustojo prieš kelio ženklą „Pėsčiųjų perėja“, neįsitikino, kad nėra gatvę kertančių žmonių, ir partrenkė aštuntąją dešimtį metų bebaigiančią moterį.

Po smūgio ji buvo nugabenta į ligoninę, bet tą pačią dieną mirė.

Apeliacinius skundus Klaipėdos apygardos teismui parašę nukentėjusieji – mirusiosios sūnus ir dukra tikėjosi ne tik didesnio neturtinės žalos atlyginimo, bet ir griežtesnės bausmės vairuotojui. Jų manymu, jam turėtų būti uždrausta vairuoti dvejus metus. Esą būdamas brandaus amžiaus jis elgėsi neatsakingai ir neatsargiai.

Priteistą 2 tūkst. eurų neturtinę žalą kiekvienam jie prašė padidinti iki 9 tūkst. Civilinis atsakovas – „BTA Baltic Insurance“ – anksčiau jiems jau skyrė po 10 tūkst eurų.

Teisme gydytojas aiškino, kad automobilis jam būtinai reikalingas, o neturėdamas galimybės vairuoti jis negalės dirbti savo darbo.

Medikas gyvena Klaipėdos rajone, o dirba uostamiesčio ligoninėje. Tenka ne tik kasdien važiuoti į darbą ir atgal, kartais jis yra iškviečiamas ne darbo metu ir turi atvykti į ligoninę kuo skubiau.

Naudotis visuomeniniu transportu būtų sudėtinga.

Be to, vykstant visuomeniniu transportu iškyla pavojus užsikrėsti COVID-19, o tai gali prišaukti didžiulių bėdų – gydytojas dirba Reanimacijos skyriuje su labiausiai pažeidžiamais žmonėmis.

Nukentėjusieji aiškino, kad ir anksčiau šis medikas jau yra pažeidęs Kelių eismo taisykles.

Teismo manymu, per 5 metus padaryti administraciniai nusižengimai – nedidelis greičio viršijimas ir stovėjimas neleistinoje vietoje – nebuvo šiurkštūs ar tyčiniai: vairuotojui pritrūko atidumo.

Nagrinėjant tragiškai pasibaigusio įvykio aplinkybes medikas kaltę visiškai pripažino ir nuoširdžiai gailėjosi dėl to, kas nutiko, po avarijos nukentėjusiajai suteikė pagalbą.

Jo advokatas teigė, kad prie nelaimės prisidėjo nepalankios eismo ir oro sąlygos, – matomumą apsunkino ryški saulė.

Vairuotojas buvo blaivus, neviršijo leistino greičio.

Teisėjų kolegijos sprendimu vyras nuo baudžiamosios atsakomybės atleistas teisėtai, juo labiau kad pirmosios instancijos teisme dėl to nukentėjusieji neišreiškė jokių pretenzijų.

O bylos tyrimo ir nagrinėjimo procesas avarijos kaltininkui turėjo pakankamą poveikį.

Paliktas galioti pernai spalį priimtas Klaipėdos apylinkės teismo sprendimas dėl neturtinės žalos atlyginimo.

Mirusiosios dukrai priteista 4500 eurų neturtinės žalos kapavietei sutvarkyti, nors jos ieškinys buvo 800 eurų didesnis.

Medikas turės sumokėti 687,50 euro bylinėjimosi apeliacinės instancijos teisme išlaidų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.