Ugniagesiai prieš šventes vėl primena pagrindines priešgaisrinės saugos taisykles

„Artėjant didžiosioms metų šventėms ugniagesiai nori priminti gyventojams, kad saugumas turi išlikti prioritetu leidžiant laiką su artimaisiais, – sako Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Valstybinės priešgaisrinės priežiūros skyriaus viršininkas Jūris Targonskas. – Štai ir praėjusią parą Rokiškio ir Kelmės rajonuose gaisruose žuvo du žmonės. Todėl ugniagesiai primena, kad norint išvengti gaisro namie, būtina laikytis gaisrinės saugos reikalavimų.“

Praėjusią parą gaisruose žuvo du žmonės.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Praėjusią parą gaisruose žuvo du žmonės.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 21, 2022, 4:20 PM, atnaujinta Dec 21, 2022, 4:25 PM

Kaip rašoma Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento pranešime, gruodžio 20 d., apie 9 val. 28 min., buvo pranešta apie gaisrą Rokiškio rajone, Pandėlio seniūnijoje, Pandėlio kaime, gyvenamajame name. Atvykus Rokiškio rajono savivaldybės priešgaisrinės tarnybos Pandėlio ugniagesių komandos ugniagesiams, name atviros liepsnos nebuvo, tačiau viduje tvyrojo daug dūmų.

Ugniagesiai su kvėpavimo organų apsaugos priemonėmis įėjo į namą ir virtuvėje ant grindų rado vyrą. Jie išnešė jį į lauką, tačiau greitosios pagalbos medikai konstatavo žmogaus mirtį.

Namo viduje buvo visiškai sudegusi lova ir dalis grindų.

Pasak Rokiškio priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos vyriausiojo specialisto, šiame name vienas gyveno pensinio amžiaus sunkiai vaikštantis vyras: „Žmogus nerūkė. Juo rūpinosi sūnus, kuris kasdien jį lankydavo. Ir dūmų detektorius name buvo. Pirmadienį sūnus taip pat buvo atvažiavęs, o jau vakare jo tėvas nebeatsiliepė telefonu.

Tik ryte kaimynas pamatė pro atvirą langą besiveržiančius dūmus. Tikėtina, kad gaisras kilo vakare. Pirminiais duomenimis, užsidegė prie prikūrentos krosnies sienelės pristumta lova. Tačiau žmogus rastas ne kambaryje, o virtuvėje. Jis dar spėjo atidaryti langą ir paleisti iš čiaupo vandenį, matyt, mėgino gesinti, bet pagalbos išsikviesti jam nebepavyko.“

Apie 21 val. Kelmės rajone, Gaštynų kaime, medinis gyvenamasis namas degė atvira liepsna. Atvykus Kelmės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos ugniagesiams, jo stogas jau buvo sukritęs, sudegusi dalis perdangos. Iš išorės apmalšinę liepsnas ir išlaužę duris, ugniagesiai namo viduje rado smarkiai apdegusį vyro kūną.

„Pirminiais duomenimis, name gyveno per 50 metų vyras su savo mama. Mama nelaimės metu buvo išvykusi pas dukrą, – sakė Kelmės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos vyriausiasis specialistas Stasys Kvietkus. – Sprendžiant pagal liepsnos plitimą, labiausiai tikėtina, kad gaisras kilo dėl neatsargaus rūkymo. Vyras buvo rastas lovoje. Gaisras pastebėtas per vėlai, nes nuo kelio namą užstoja eglutės, o šalia stovi keli negyvenami namai. Ar name buvo dūmų detektorius, nustatyti jau nebuvo galima.“

Ugniagesiai gelbėtojai prašo gyventojų pasirūpinti kūrenimo įrenginiais ir dūmtraukiais, tvarka šalia kūrenimo įrenginio, elektros įranga. O švenčiu metu svarbu nepalikti be priežiūros degančių žvakių, nepalikti nakčiai elektrinių girliandų, nerūkyti lovoje.

Taip pat namuose būtina įsirengti autonominį dūmų detektorių. Jei gyventojai jį turi, tai pravartu prieš šventes patikrinti, ar jis veikia. Jei detektorius dar vis neįrengtas, tai gali būti geriausia kalėdinė dovana sau ar artimajam, kaimynui.

Ugniagesiai, linkėdami saugių švenčių, primena, kad gaisrinės saugos priemonės nėra brangios, tik svarbu nepamiršti jų įsigyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.