Ministerija: pradinukų mokslo metai truks iki birželio 15-osios

Pradinukų mokslo metai truks savaite ilgiau, nei planuota – iki birželio 15-osios, BNS informavo švietimo, mokslo ir sporto ministrės atstovas spaudai Dainoras Lukas.

Pradinukų mokslo metai truks savaite ilgiau, nei planuota – iki birželio 15-osios.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Pradinukų mokslo metai truks savaite ilgiau, nei planuota – iki birželio 15-osios.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Pradinukų mokslo metai truks savaite ilgiau, nei planuota – iki birželio 15-osios.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Pradinukų mokslo metai truks savaite ilgiau, nei planuota – iki birželio 15-osios.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-04-27 12:06, atnaujinta 2021-04-27 12:34

Pasak jo, savaite mokslo metai pailgės dėl savaitės papildomų atostogų pradinukams gruodį.

„Tikslios pradinukų atostogų datos pasakyti negalime, mokyklos skaičiuojasi pačios ir datos gali skirtis. Tai priklauso nuo mokyklose vykdytos veiklos. Tačiau daugumos pradinukų atostogos prasidės maždaug birželio 15 dieną. Jei gruodį pradinukų atostogos nebūtų prasidėjusios anksčiau, atostogos prasidėtų birželio 8-9 dienomis“, – BNS teigė D. Lukas.

Pasak jo, 175 dienų mokslo metų trukmė yra nustatyta vadovaujantis Pradinio ugdymo programos bendruoju ugdymo planu, jis patvirtintas 2019-aisiais, ir keisti mokslo metų trukmės nenumatoma.

D. Lukas pastebi, jog ugdymo įstaigos įprastai birželį išnaudoja veikloms lauke – tikimasi, kad palaipsniui atlaisvinami karantino ribojimai leis vykdyti ir anksčiau įprastas ekskursijas, sporto šventes.

Vyriausybės sprendimu, pradinukai pernai žiemos atostogas pradėjo savaite anksčiau – nuo gruodžio 14-osios. Iki tol mokęsi klasėse, jie sausį dėl COVID-19 pandemijos ugdymą tęsė nuotoliniu būdu, vėl grįžti į mokyklas daliai pradinukų leista maždaug nuo kovo vidurio.

Premjerė: 5–11 klasių mokinius planuojama grąžinti dviem etapais

Savivaldybės pačios spręs dėl galimybių į mokyklas grąžinti 5–11 klasių mokinius, jie būtų grąžinami dviem etapais – iš pradžių jaunesni, o po to vyresni gimnazijų moksleiviai, sako premjerė Ingrida Šimonytė.

Pasak premjerės, Vyriausybė trečiadienį priims sprendimą dėl 5–11 klasių moksleivių, savivaldybėms leidžiant spręsti, ar grąžina juos į mišrų ugdymą.

„Nuo gegužės 3 dienos grįžta abiturientai, dėl to sprendimai yra priimti, dėl klasių nuo 5 iki 11 sprendimai bus priimti rytoj, manau, kad bus skirstomas srautas dviem etapais, pirmiausia mažesni vaikai, kadangi pradinėms mokykloms seniai leista grįžti į mišrų ugdymą, o vėliau gimnazijų jaunesnės klasės, kadangi visų pirma abiturientus reikia išleisti gegužės 3 dieną. Manau, kad dviem etapais tai bus galima padaryti“, – antradienį žurnalistams Seime sakė I. Šimonytė.

Premjerė pabrėžė, kad sprendimus dėl moksleivių grąžinimo priims savivaldybės.

„Tik savivaldybės pačios pagal savo situaciją gali pasakyti, ar jos turi pajėgumų užtikrinti vaikų grąžinimą saugiai, mes negalime priimti sprendimo ir reikalauti grąžinti vaikus į mokyklas be jokių papildomų priemonių, be testavimo, pavyzdžiui, nes tai reiškia, kad tose savivaldybėse, kur situacija jau dabar prasta, ta situacija dar labiau suprastėtų“, – pabrėžė premjerė.

Ji teigė, kad naujų koronaviruso atvejų skaičius tiesiogiai koreliuoja su ugdymo įstaigų atidarymu ir uždarymu, todėl „kiekviena savivaldybė turi įsivertinti, ar ji turi galimybes leisti vaikus į mišrų ugdymą saugiai“.

Klausiama, ar didžiajai daliai mokinių liekant namuose reikėjo skiepyti visą švietimo sektorių, I. Šimonytė teigė, kad moksleivius visada buvo siekiama kuo greičiau grąžinti į mokyklas, tačiau neleidžia epidemiologinė situacija.

„Buvo tikėtasi, kad situacija pasitaisys sparčiau ir bus galima grąžinti mokinius į mokyklas anksčiau, to buvo siekiama visada“, – sakė premjerė.

Premjerė anksčiau šią savaitę patvirtino, kad Vyriausybė trečiadienį ketina leisti pačioms savivaldybėms spręsti dėl 5–11 klasių grąžinimo į mokyklas, atsižvelgiant į epidemiologinę situaciją.

Pasak ministrės pirmininkės, epidemiologinė situacija savivaldybėse yra skirtinga, todėl Vyriausybė neturi galimybės priimti sprendimo, kuris būtų vienodai taikomas visose savivaldybėse privaloma tvarka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.