Bėdos Kaune: vis dar tebeieško, kas vadovautų švietimo įstaigoms, neatsiranda norinčių

Kauno savivaldybė tebeieško kompetentingų, energingų žmonių vadovauti švietimo įstaigoms. Savivaldybės administracijos direktoriaus Viliaus Šiliausko teigimu, iš 168 miesto švietimo įstaigų, nuolatinius vadovus turi 115.

Kauno Žaliakalnio progimnazija.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno Žaliakalnio progimnazija.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 4, 2021, 10:48 AM

Laikini įstaigų vadovai paprastai skiriami iki įvykusio konkurso, išrinkus vadovą, rezultatų patvirtinimo, bet ne ilgiau nei vieneriems metams, tačiau būna situacijų, kai vienas laikinas vadovas pakeičia kitą.

Pavyzdžiui, Žaliakalnio progimnazijoje, dar nespėjus įvykti konkursui, laikiną vadovę, kuri palikusi vyr. specialisto darbą Švietimo skyriuje, atėjo vadovauti mokyklai, po kelių mėnesių pakeitė kita laikina vadovė. Tad konkursas eiti progimnazijos direktoriaus pareigas vėl buvo atidėtas. Ir tas procesas tęsiasi jau ne vienerius metus.

Kauno miesto savivaldybės administracijos Personalo valdymo skyriaus vedėjos Jurgitos Kvedaravičienės teigimu, Žaliakalnio progimnazijos vadovo konkursas, kuris turėjo vykti praėjusių metų gruodžio 22-ąją, neįvyko, nes nebuvo pretendentų“. Tačiau 18-ai švietimo bei ugdymo įstaigų, kurių steigėja Kauno miesto savivaldybė, šiuo metu vadovauja paskirti laikinai atlikti direktoriaus funkcijas jo pavaduotojai ugdymui arba mokytojai. Jų mokymas, parengimas eiti atsakingas pareigas patikėtas Kauno pedagogų kvalifikacijos centrui.

Konkursų rengimą ne vien Kaune, bet ir visoje Lietuvoje sutrikdė tai, kad dėl pandemijos kurį laiką Nacionalinė švietimo agentūra nevertino būsimų vadovų kompetencijos bei gebėjimų. O toks vertinimas privalomas, pretenduojant dalyvauti konkurse. Dabar vertinimas vyksta be trikdžių, ir įvertintieji turi užtektinai laiko, jei, tarkim, vieno konkurso nelaimi, pagalvoti, ar mėginti savo laimę iš naujo jau kitame konkurse. Nacionalinės švietimo agentūros įvertinimas galioja septynerius metus nuo vertinimo dienos.

J. Kvedaravičienės teigimu, šiemet nuo sausio  iki gegužės mėnesio Kaune įvyko 8 švietimo įstaigų vadovų konkursai. „Artimiausiu metu bus  atnaujintos konkursų datos, tų įstaigų laikinų vadovų, kurių kompetencijas jau įvertino Nacionalinė švietimo agentūra, – 10. Konkurse gali dalyvauti asmuo, atitinkantis bent vieną iš šių reikalavimų: turėti pedagogo kvalifikaciją ir ne mažesnį kaip 3 metų pedagoginio darbo stažą, turėti magistro laipsnį, pedagogo kvalifikaciją ir ne mažesnį kaip 2 metų pedagoginio darbo stažą, turėti ugdymo mokslų arba verslo vadybos magistro kvalifikacinį laipsnį arba viešojo administravimo magistro kvalifikacinį laipsnį, įgytą baigus švietimo vadybos studijas, arba lygiavertę aukštojo mokslo kvalifikaciją.

Atsižvelgiant į šiuos reikalavimus, akivaizdu, kad tik ką gavęs Vytauto Didžiojo ar kurio nors kito universiteto studijų baigimo diplomą jaunuolis negali dalyvauti konkurse eiti švietimo įstaigos vadovo pareigas“, – sakė Savivaldybės administracijos Personalo skyriaus vedėja.

Administracijos direktoriaus pavaduotoja Eglė Andriuškienė Eltai yra sakiusi, kad  greta kilnios švietėjiškos misijos, kasdienio ne tiek rutininio, kiek ir kūrybinio darbo, vadovui tenka nemenka atsakomybė. Tačiau vadovo atlyginimas nėra toks, kokio norėtųsi, įvertinant ir atsakomybę, ir atitinkamą darbą bei visapusiškai gerai atliekamas pareigas. Todėl pastaraisiais metais ne vien Kaune, bet ir visoje Lietuvoje jaučiamas tiek mokytojų, tiek mokyklų vadovų ar norinčių jais tapti trūkumas.

Tiesa, nuo šių metų pradžios vadovų atlyginimai šiek tiek pakilo. Pasak Personalo skyriaus vedėjos J. Kvedaravičienės, pasikeitus valstybės ir savivaldybių įstaigų darbuotojų darbo apmokėjimo ir komisijų narių atlygio už darbą įstatymui, švietimo įstaigų vadovų atlygimų pastoviosios dalies koeficientai padidėjo maždaug 0,5-1 koeficientu. Švietimo įstaigų vadovams pastoviosios dalies koeficientai, nustatomi  pagal turimą pedagoginį stažą ir mokinių skaičių, gali būti nuo 10,71 iki 12,68.

Nors nemažai šalies mokyklų per mokslo metus pritrūksta ne tik mokinių, bet ir mokytojų, bent pastarųjų stygiaus Kaune kol kas nesijaučia. O kaip bus rudenį, dar nežinia. Eltos paprašyta tai pakomentuoti, Kauno miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėja Ona Gucevičienė sakė, kad šiais mokslo metais bendrojo ugdymo mokyklose dirba 2045 mokytojai ir apie 480 pagalbos specialistų (psichologų, spec. pedagogų ir kitų).

„Kol kas anksti kalbėti ir sunku pasakyti, kiek ir kokių dalykų truks mokytojų, kadangi dar vyksta mokinių priėmimas į bendrojo ugdymo mokyklas. Įvertinus mokinių kaitos tendencijas, mokyklų vadovai, kaip ir kiekvienais metais, rengs 2021-2022 mokslo metų ugdymo planus, skirstys mokytojams krūvius, ir tada paaiškės, ar trūksta Kaune mokytojų, ar ne“,– sakė O. Gucevičienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.