Į mokyklas grįžę dvyliktokai: sunku net sėdėti klasėje, o krūviai ir tempas išaugo keliskart

Nuo pirmadienio abiturientai gali laisvai grįžti į klases – ministerijos duomenimis, šia galimybe jau pasinaudojo didžioji dalis mokyklą baigiančių jaunuolių. Tačiau patys dvyliktokai neslepia – vos pravėrus mokyklos duris krūvis iš karto padidėjo, kai kurie vis dar baiminasi, kad klasės gali tapti ir koronaviruso židiniais.

Abiturientai grįžta į mokyklą.<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Abiturientai grįžta į mokyklą.<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Abiturientai grįžta į mokyklą.<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Abiturientai grįžta į mokyklą.<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Abiturientai grįžta į mokyklą.<br>D.Umbraso nuotr.
Abiturientai grįžta į mokyklą.<br>D.Umbraso nuotr.
Abiturientai grįžta į mokyklą.<br>D.Umbraso nuotr.
Abiturientai grįžta į mokyklą.<br>D.Umbraso nuotr.
Abiturientai grįžta į mokyklą.<br>D.Umbraso nuotr.
Abiturientai grįžta į mokyklą.<br>D.Umbraso nuotr.
Abiturientai grįžta į mokyklą.<br>D.Umbraso nuotr.
Abiturientai grįžta į mokyklą.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

May 5, 2021, 6:01 PM, atnaujinta May 6, 2021, 6:06 AM

Pasak Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM), vienose mokyklose abiturientai grįžo į klases nuo pirmadienio, tuo metu kitose grįžimas planuojamas nuo savaitės vidurio ar kitos savaitės pradžios.

Pažymima, jog šia galimybe jau pasinaudojo didžioji dalis dvyliktokų.

„Preliminariais savivaldybių pateiktais duomenimis, mišriu būdu nuo pirmadienio dirba apie 98 proc. abiturientus ugdančių įstaigų. Tik nuotoliniu būdu šią savaitę dirba kelios Alytaus, Klaipėdos, Kretingos, Trakų, Radviliškio, Vilniaus miesto savivaldybių gimnazijos, arba apie 2 proc. abiturientus mokančių Lietuvos bendrojo ugdymo mokyklų“, – portalui lrytas.lt paaiškino ministerija.

Krūvis jau padidėjo

Vis tik patys abiturientai neslepia, kad nerimas grįžus į mokyklą niekur nedingo.

Marijampolietė abiturientė Jovita dalijosi įspūdžiais, jog pirmosios dienos mokykloje jai ir jos bendraklasiams – gana keistos. 

„Klausiau klasiokės, kokia jai dabar aura mokykloje, tai atsakė, kad slegianti. Ir šiaip labai keista, nes grįžome tik mes, dvyliktokai, tai mokykloje labai tuščia ir tylu. To srauto, kuris buvo anksčiau, nebėra, nors anksčiau vos pavykdavo prasilenkti su kitais mokiniais...“, – pasakojo Jovita.

Pasak jos, jau gana stipriai jaučiasi ir karantino patogumų praradimas – kaukės trukdo mokytis, klasės suole sėdėti darosi nepatogu.

„Kaukės labai erzina – kai kalbi, tai niekas negirdi. Keista sėdėti klasėje ir gyvai visus matyti. Jau nepasislėpsi už užsklandos, jeigu nežinai atsakymo.

Pirmąją dieną labai tirpo sėdmenys, nes nuo 8 valandos ryto iki 14 valandos reikėjo sėdėti ant kietų kėdžių. O juk beveik pusę metų visi tiesiog gulėjome lovoje arba minkštai ant kėdės... Su klasiokėmis juokavome, kad reikia pagalvėlių, kad minkščiau būtų“, – sakė abiturientė.

Jovitos teigimu, padidėjo ir mokymosi krūvis, nes į pamokas žiūrima ne taip nuolaidžiai, kaip mokantis nuotoliniu būdu.

„Labai sunku įsivažiuoti į patį ritmą, nes ankščiau kai kurios pamokos vykdavo trumpiau, o dabar visas 45 minutes reikia sėdėti. Draugė taip pat sakė, kad dabar informacijos duoda daugiau, nei davė per nuotolinį mokymą. Taip pat labai greitas tempas ir daug atsiskaitymų“, – naujienų portalui lrytas.lt pasakojo dvyliktokė.

Abiturientė Rasa pasakojo, kad į mokyklą grįš tik kitą savaitę – kai bus paskiepyti visi klasės draugai.

„Pas mus, kiek žinau, visi sutiko skiepytis – jau ir pati esu pasiskiepijusi, taip pat ir visi mano draugai. Labai tų skiepų laukėme, o dabar mokykla nori sulaukti, kol visi abiturientai bus vakcinuoti.

Kad būtų ramiau, kol kas likome namuose. O šiaip, didelė dalis draugų grįžo, tai, kiek girdėjau, smagu sugrįžti, toks atokvėpis“, – kalbėjo dvyliktokė iš Kauno.

Ji svarstė, kad grįžus į mokyklą gali padidėti ir mokymosi tempai, tačiau stengiasi išlikti rami.

„Vis dėlto paskutinis mėnuo, artėja egzaminai, tai vyksta toks rimtas pasiruošimas. Manau, kad didės ir krūvis.

Jaučiame spaudimą ir nerimą, bet stengiamės apie tai negalvoti, ruoštis kiek įmanoma produktyviau. Norime, kad tie egzaminai greičiau ateitų ir pasibaigtų, bet tas nerimas kiekvienam abiturientui pažįstamas. Dabar beliko ruoštis ir padaryti viską, ką galime“, – portalui lrytas.lt sakė Rasa.

Bijo ir COVID-19 protrūkio

Molėtiškė Akvilė tvirtino, kad į mokyklą grįžti šiek tiek baisu, nes antroji skiepo dozė abiturientų laukia dar negreit.

„Baisoka, nes bent jau mūsų klasėje nei vienas nėra paskiepytas antrąja doze, tad nesame visiškai apsaugoti. O jeigu kažkas susirgtų, reikėtų saviizoliuotis visai klasei, kas irgi labai nesmagu“, – pasakojo abiturientė.

Pasak jos, vos grįžus į mokyklą pastebimai padaugėjo ir darbų, jaučiamas didesnis nuovargis.

„Keista rašyti rašinius ant lapo, dažnai net ranką paskausta. Gavome daugybę darbų, atsiskaitymų, bandomųjų, labai jaučiasi tas spaudimas. Atrodo, lyg viską turime išmokti likus paskutiniam mėnesiui iki egzamino, nors mokomės jau 12 metų“, – kalbėjo Akvilė.

„Spaudimas ir iš pačių, nes egzaminai ne už kalnų, tad norisi geriausio rezultato. Na, bet ir mokytojai tikrai spaudžia – suprantu, kad jie nori tik geriausio, tačiau mums irgi labai sunku dar įsivažiuoti iš nuotolinio į kontaktinį mokymąsi“, – pridūrė ji.

Sugrįžo nuo pirmadienio

Vyriausybė abiturientams grįžti į klases leido nuo gegužės 3 dienos. Ugdymas baigiamųjų klasių mokiniams vykdomas mišriu būdu – ne mažiau nei 50 procentų numatyto ugdymo proceso turi būti organizuojama klasėse.

Portalas lrytas.lt jau rašė, jog tokiu sprendimu patenkinti ne visi. Dalis abiturientų grįžti į mokyklą jau nebemato prasmės, ir baiminasi, kad tai gali lemti naujų COVID-19 židinių atsiradimą. Abiturientai teigia bijantys ne tik galimų COVID-19 protrūkių mokyklose, bet ir chaoso, kuris kiltų grįžtant į pamokas vos mėnesiui.

„Didžioji dalis abiturientų pasipiktinę tokiu Vyriausybės sprendimu ir manome, kad dėl trijų savaičių grįžti neverta, ypač kai šiuo metu Lietuvoje vyrauja nepalanki epidemiologinė situacija. Teigiame, kad nenorime taip rizikuoti, ypač dėl kitų savo šeimos narių, kurių nemaža dalis priklauso rizikos grupei, sveikatos. Tai per didelė rizika, ypač, kai kalbame tik apie mėnesio laikotarpį.

Nemanome, kad vienas mėnuo kažką pakeis, o kaip tik priešingai – pridarys žalos. Yra mokinių, kuriems bus sunku vėl grįžti į kontaktinį mokymąsi dėl psichologinės būklės, o tai gali pakenkti rezultatams, nes didžiąją dalį mokslo metų mokėmės nuotoliniu būdu, todėl vėl reikės adaptacijos, o tai – papildomas stresas“, – rašoma dvyliktokų išplatintame laiške.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) savo ruožtu ramina, kad visos pamokos abiturientams klasėse nevyks. Pasak ministerijos, kiekviena mokykla mišraus ugdymo taisykles turės susikurti pati.

„Kiekviena mokykla pasitvirtins tvarką, kaip bus organizuojamas mišrus ugdymas abiturientams, kokia dalis pamokų ir kokios vyks nuotoliniu, o kokios – kontaktiniu.

Vienu metu mokytojas galės vesti pamokas arba kontaktiniu, arba nuotoliniu būdu. Tad neatvykus į kontaktines pamokas galimas tik savarankiškas mokymasis“, – atsiųstame atsakyme aiškino ministerija.

Valstybiniai brandos egzaminai šiemet prasidės birželio 7 dieną, visų egzaminų laikas pailginamas 15 minučių. Šiais metais brandos egzaminus iš viso laikys 27 539 abiturientai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.