Buvęs VDA darbuotojas prabilo apie patirtą mobingą: buvo daroma viskas, kad žmonių tiesiog nebeliktų VDA: kaltinimai nepagrįsti

Ryte į darbą atėjęs Vilniaus dailės akademijos (VDA) Dizaino inovacijų centro direktorius išgirdo, kad darbo dienos jau nebepradės – beveik visi darbuotojai, tarp jų ir Marius Urbanavičius, be jokių gilesnių paaiškinimų tiesiog buvo atleisti.

Vilniaus dailės akademija<br>D.Umbraso nuotr.
Vilniaus dailės akademija<br>D.Umbraso nuotr.
Vilniaus dailės akademija<br>D.Umbraso nuotr.
Vilniaus dailės akademija<br>D.Umbraso nuotr.
Vilniaus dailės akademija<br>D.Umbraso nuotr.
Vilniaus dailės akademija<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 29, 2021, 7:04 PM, atnaujinta Jun 30, 2021, 2:12 PM

Su naujienų portalu lrytas.lt susisiekęs vyras teigia, jog šioje aukštojoje mokykloje patyrė ne tik nesąžiningą elgesį su akademijos darbuotojais, bet ir mobingą.

Nuolat girdėjo tik kritiką

„Mes su kolegomis pateikėme skundą dėl mobingo VDA tarybai, Seimo Švietimo ir mokslo reikalų komitetui, ministerijai, Senatui.

Skunde išdėstėme mobingo atvejus su tai pagrindžiančiais dokumentais, bet netrukus tas mobingas tik dar labiau suaktyvėjo, o galiausiai visi darbuotojai buvo atleisti, galiausiai ir aš“, – pasakojimą pradeda praėjusią savaitę iš darbo atleistas M.Urbanavičius.

Oficialiai akademija M.Urbanavičių atleido dėl esą du kartus pasikartojusio šiurkštaus darbo pažeidimo, tačiau jis įsitikinęs, kad tai – tik pretekstas. Pasak Mariaus, kai kurie darbuotojai net nebuvo informuoti, kad vadovybei jų nebereikia.

„Visiems kitiems darbuotojams nebuvo pratęstos sutartys – nepaaiškino nei kodėl, nei kaip. Aš manau, kad tai nepagrįsta, bet noras mumis atsikratyti tikrai buvo, ir visi tie argumentai, matyt, buvo tik pretekstas“, – portalui lrytas.lt sakė jau buvęs VDA darbuotojas.

Minėtame skunde M.Urbanavičius tikino išdėstęs, jog vadovybė su Dizaino inovacijų centru visiškai nekomunikuoja, nesutinka bendradarbiauti, nepagrįstai kritikuoja.

„Yra tik nurodymai, ką turime padaryti ir iki kokios valandos. Tas mobingas buvo labiau mano, kažkiek ir mūsų skyriaus atžvilgiu.

Niekas nebendravo, neteikė informacijos arba buvo formuojama neigiama nuomonė akademijoje, kad tai mes nebendradarbiaujame, atstovaujame kažkokiems kitiems interesams“, – pasakojo M.Urbanavičius.

Apie atleidimą sužinojo paskutinę dieną

Buvęs VDA darbuotojas teigė net kelis kartus prašęs, kad akademija pateiktų blogo jo ir paties centro bendradarbiavimo įrodymus, tačiau jokių oficialių priekaištų taip ir nesulaukė.

„Tai – šmeižtas. Iki šiol niekas nepateikta, tik skrieja nuolatiniai kaltinimai mums.

Aš akademijoje dirbau 15 metų – čia nuolat kildavo įvairių problemų, bet jos buvo sprendžiamos. Pasikeitus naujai vadovybei, kardinaliai pasikeitė požiūris ir į mūsų darbą“, – teigė Marius.

Jis spėja, kad Dizaino inovacijų centro veikla greičiausiai bus tęsiama su naujais žmonėmis.

„Situacijos pakeisti jau nebegaliu – aišku, gaila darbo, kurį galėtumėme toliau vystyti, bet yra kaip yra. Akademinė laisvė nereiškia, kad galima su darbuotojais elgtis ne taip, kaip yra numatyta Darbo kodekse“, – svarstė ilgametis darbuotojas.

Jis prisipažino, kad nei jis, nei kiti darbuotojai išeitinių kompensacijų negavo, o pats M.Urbanavičius apie savo atleidimą sužinojo tą pačią dieną, kai jau turėjo atiduoti daiktus ir išeiti.

„Mane pasikvietė trečiadienio rytą, įteikė dokumentą ir pasakė, kad aš nuo dabar esu atleidžiamas, turiu atiduoti turtą bei perduoti darbus. <...> Tiesa, kai kurie darbuotojai išėjo ir anksčiau – tiesiog viskas buvo daroma taip, kad neliktų tų žmonių“, – portalui lrytas.lt sakė M.Urbanavičius.

Socialiniame tinkle jis pirmadienį teigė, kad savo teises netrukus gins ir teisinėmis priemonėmis.

VDA: apgailestaujame, kad dialogas nevyko

Savo ruožtu Vilniaus dailės akademijos atstovai tvirtino, kad M.Urbanavičius iš tiesų pašalintas dėl darbo pažeidimų, o jo kaltinimai esą visiškai nepagrįsti.

„2007 m. įkurtas Dizaino inovacijų centras (DIC) yra struktūriškai reikšmingas Vilniaus dailės akademijos (VDA) padalinys. Nuo DIC įkūrimo jam vadovavo M.Urbanavičius. 2021 m. kovo 19 d. dėl netinkamo pareigų vykdymo jam užfiksuotas darbo pareigų pažeidimas.

2021 m. balandžio 6 d. DIC vadovas M.Urbanavičius pateikė skundą dėl esą patiriamo priekabiavimo, adresuotą VDA Tarybai, Lietuvos Respublikos Seimo Švietimo ir mokslo komitetui ir Lietuvos Respublikos Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai.

VDA Tarybos pavedimu, VDA Senato etikos komisija atliko vidinį tyrimą ir nustatė, kad M.Urbanavičiaus skunde nurodomi kaltinimai neatitinka tikrovės ir yra nepagrįsti“, – portalui lrytas.lt pateiktame atsakyme komentavo VDA.

Vis tik, akademijos atstovų teigimu, M.Urbanavičiaus pareiškimas, kad šiuo metu DIC nedirba nei vienas darbuotojas, yra klaidingas.

„Gegužės 30 dieną projektas, kuriame darbuotojai dirbo pagal projektinio darbo sutartis, baigėsi. Naujame DIC vykdomame tos pačios srities projekte šiandien dirba 16 žmonių, iš jų 4 dirbo ir ankstesniame projekte su M.Urbanavičiumi.

Šiuo metu Centre dirba 2 etatiniai darbuotojai: laikinai vadovo pareigas einantis asmuo ir projektų vadovė. Vadovas M.Urbanavičius buvo atleistas birželio 23 dieną, padarius 3 šiurkščius kartotinius darbo pareigų pažeidimus. Nei vienas kitas DIC darbuotojas nebuvo atleistas.

Norime pažymėti, kad VDA ar DIC nėra privatus UAB, kuriame dominuotų privatūs interesai. Visi VDA darbuotojai, nepriklausomai nuo to, kuriame padalinyje dirba, turėtų kurti naudą VDA bendruomenei, dirbti viena kryptimi ir užtikrinti ilgalaikę vertę institucijai“, – aiškino akademijos atstovai.

Jie teigė apgailestaujantys dėl susidariusios situacijos.

„VDA vadovybė apgailestauja, kad su M.Urbanavičiumi nevyko konstruktyvus ir dalykiškas dialogas. Kokie M.Urbanavičiaus motyvai, vengiant bendradarbiavimo – VDA vadovybei nežinoma. Tikimasi, kad artimiausiu metu DIC bus labiau integruotas į VDA ir glaudžiau nei lig šiol bendradarbiaus su kitais Akademijos padaliniais“, – rašė VDA.

Aukštosios mokyklos veikia savarankiškai

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) portalui lrytas.lt pateiktame atsakyme paaiškino, kad aukštosios mokyklos su darbuotojais susijusius klausimus sprendžia pačios.

„Mokslo ir studijų įstatyme įtvirtinta aukštųjų mokyklų autonomija, kuri apima akademinę, administracinę, ūkio ir finansų tvarkymo veiklą, grindžiamą savivaldos principu ir akademine laisve. Aukštosios mokyklos savarankiškai sprendžia klausimus, susijusius su administracijos ir darbuotojų santykiais, ministerija neturi įgaliojimų nagrinėti tokių ginčų.

Kaip numato minėtas įstatymas, aukštosiose mokyklose veikia ginčų nagrinėjimo komisija. Ši komisija sprendžia studentų ir administracijos ar kitų darbuotojų ginčus, susijusius su mokslo ir studijų veikla“, – pateiktame atsakyme išdėstė ŠMSM.

Pasak ministerijos, M.Urbanavičius buvo informuotas raštu, gavus jo skundą.

„Ministerijos atsakyme M.Urbanavičiui taip pat pateikta informacija apie galimybę pasinaudoti Darbo kodekse įtvirtintomis darbuotojo teisėmis.

Bet kokios mobingo apraiškos negali būti toleruojamos. Ministerija artimiausiu metu organizuos susitikimus su aukštųjų mokyklų vadovais ir siūlys imtis aktyvesnių prevencinių veiksmų, kad tokių situacijų būtų išvengiama“, – aiškino ŠMSM atstovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.