Dešimtą klasę baigęs jaunuolis sužinojo, kad mokykla rudenį jo nebelaukia: argumentai tėvų neįtikina

Po dešimties metų mokslų privačiame Šiuolaikinės mokyklos centre (ŠiMC) jaunuolis sužinojo, kad nuo rudens mokykloje jis jau nepageidaujamas. Dešimtoko mama sako, kad mokyklos sprendimas tiesiog šokiravo, tačiau centro vadovas įsitikinęs – ŠiMC vertybės ir liberalios idėjos tinka tikrai ne kiekvienam vaikui.

Po dešimties metų mokslų privačiame Šiuolaikinės mokyklos centre (ŠiMC) jaunuolis sužinojo, kad nuo rudens mokykloje jis jau nepageidaujamas.<br>V.Skaraičio asociatyvi nuotr.
Po dešimties metų mokslų privačiame Šiuolaikinės mokyklos centre (ŠiMC) jaunuolis sužinojo, kad nuo rudens mokykloje jis jau nepageidaujamas.<br>V.Skaraičio asociatyvi nuotr.
Po dešimties metų mokslų privačiame Šiuolaikinės mokyklos centre (ŠiMC) jaunuolis sužinojo, kad nuo rudens mokykloje jis jau nepageidaujamas.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Po dešimties metų mokslų privačiame Šiuolaikinės mokyklos centre (ŠiMC) jaunuolis sužinojo, kad nuo rudens mokykloje jis jau nepageidaujamas.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Po dešimties metų mokslų privačiame Šiuolaikinės mokyklos centre (ŠiMC) jaunuolis sužinojo, kad nuo rudens mokykloje jis jau nepageidaujamas.<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Po dešimties metų mokslų privačiame Šiuolaikinės mokyklos centre (ŠiMC) jaunuolis sužinojo, kad nuo rudens mokykloje jis jau nepageidaujamas.<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Moksleiviai.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Moksleiviai.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 7, 2021, 4:55 PM, atnaujinta Jul 8, 2021, 10:25 AM

Į naujienų portalą lrytas.lt kreipėsi būsimo vienuoliktoko mama Jolanta (tikrasis vardas redakcijai žinomas, – lrytas.lt), kuri papasakojo, kad jos sūnus be jokios aiškios priežasties buvo tiesiog pašalintas iš mokyklos, iki naujų mokslo metų likus vos keliems mėnesiams.

Nesupranta, kodėl sūnus mokykloje nepageidaujamas

Apie tai, kad su jos sūnumi mokykla po 10-ies metų ketina atsisveikinti, vilnietė Jolanta sužinojo birželio 17-ąją. Pasak jos, ŠiMC administracija atsiuntė laišką, kad sūnui ir dar penkiems moksleiviams nepratęsta mokymosi sutartis.

Priežastys, Jolantos teigimu, labai miglotos. Direktorius esą aiškina, jog sūnui yra nepakeliui su mokyklos vertybėmis ir liberaliomis idėjomis, tačiau situacijos nekonkretizuoja.

„Dėl kitų negaliu nieko pasakyti, bet sūnui tikrai jokia priežastis nebuvo įvardinta nei tuo metu, nei dabar. Direktorius galiausiai pasiūlė pasirašyti dar vienerių metų sutartį, o po to vėl svarstytų, kur jis mokysis 12 klasėje.

Kai klausiau, kokiais kriterijais jie vadovausis, nes jo pažymių vidurkis aukštesnis nei 8, tai priežasties taip ir neįvardijo. Tiesiog pasakė, kad mūsų sūnui ŠiMC vertybės ir liberalizmas netinka, tad jis daug daugiau pasiektų, jei mokytųsi kažkur kitur“, – portalui lrytas.lt pasakojo Jolanta.

Mamos teigimu, noras keisti mokyklą niekada nebuvo kilęs – tiek tėvai, tiek sūnus mokymusi ŠiMC buvo visiškai patenkinti, dešimtokas mokėsi puikiai, tad sprendimas šokiravo. Per visus 10 metų nei vienas iš mokytojų nėra pranešęs tėvams apie kokias nors mokymosi ar elgesio problemas.

Nors mokykla sudarė sąlygas pasimokyti dar metus, paauglio mama teigia, kad sūnaus orumas jau pažemintas, todėl ketina rinktis bet kurią mokyklą, kurioje dar bus laisvų vietų. Direktoriui pasakius, kad dabar rasti mokyklą bus labai sunku, jis esą atsakė „toks gyvenimas“.

„Noro grįžti tikrai nebėra, nes tai buvo žiaurus smūgis. Galiu ir už savo vaiką pasakyti, ir kita mama sakė, jog tikrai ieškos psichoterapeutų, nes vaikams trauma. Jau stosim ten, kur bus vietų – vaikas guli, žiūri į sieną, galvoja, kad ir kitai mokyklai netiks.

Suprasčiau, jei būtų blogi pažymiai, bet dabar... Juk ne paslaptis, kad į privačią mokyklą leidžiame vaikus tam, kad jie jaustųsi saugiai, komfortiškai. Sūnus taip ir jautėsi, bet gavo smūgį iš tų, iš kurių mažiausiai tikėjosi“, – sunkiai žodžius rinko Jolanta.

Ją ypač šokiravo mokyklos vadovo žodžiai, kai šis pasiūlė sūnui metus palaukti ir nesimokyti niekur, o kitam moksleiviui pasiūlė savanoriauti.

Dvi jos dukros šią mokyklą jau baigė – pasak moters, net su žemesniais pažymiais, tačiau jokių panašių problemų nekilo. Jolanta spėja, kad mokyklos sprendimas gali būti nulemtas ir finansinių priežasčių – mat nuo 1 klasės besimokantiems moksleiviams pagal taisykles negali būti keliamas mokestis.

„Mano spėjimas yra toks: visi šeši vaikai, kuriuos šalina, yra iš tos pačios klasės. Mokestis truputį kilo, bet labai nežymiai, o tie, kurie mokosi nuo 5 klasės, dabar moka beveik dvigubai daugiau. Tai vienintelis logiškas paaiškinimas – gal aš klystu, bet nieko kito nesugalvoju“, – svarstė Jolanta.

Direktorius: mes galvojame tik apie vaikus

Šiuolaikinės mokyklos centro (ŠiMC) direktorius Vytis Buivydavičius portalui lrytas.lt patvirtino, jog po kilusio nepasitenkinimo visi šeši moksleiviai gavo pasiūlymą mokslus pratęsti. Tačiau, jo teigimu, kai kuriems vaikams toks mokymosi modelis, koks yra ŠiMC, tiesiog netinka, todėl natūralu, kad tėvams pasiūlomos kitos alternatyvos.

„Nėra taip, kad jie visiškai atsidūrė gatvėje ir niekas neaišku. Yra vaikų, kuriems vidurinio ugdymo programos yra tiesiog per sunkios, ir iš tų šešių mokinių tikrai buvo tokių, kurie ir patys planavo išeiti. Galbūt rinksis ne akademinę kryptį, o profesinį ugdymą. Aš manau, kad čia yra tiesiog ambicijos.

Šimcas nėra mokykla, dirbanti taisyklėmis ir botagu, kaip kai kurios kitos mokyklos. Todėl mes ir aiškiname, kad kai kuriems vaikams mūsų mokyklos liberalizmas ir vertybės netinka, jiems reikėtų disciplinos ir kitokios mokymosi struktūros. Tai nėra galvojimas, kaip atsikratyti vaikais, o galvojimas apie tų vaikų ateitį“, – aiškino V.Buivydavičius.

Pasak jo, jau ne kartą yra buvę taip, jog tėvų prašymus likti patenkinę mokytojai matydavo iki pat 12 klasės besikankinančius vaikus.

„Mes turėjome labai daug patirčių, kai įsiklausę į tėvų norus matydavome, kaip dvejus metus toliau tebeplaukia korepetitoriais apstatyti vaikai, nesėkmingai laiko egzaminus.

Mums rūpi šitų vaikų likimas. Vidurinis ugdymas ne be reikalo nėra privalomas – užtenka baigti ir 10 klasių, bet apie tai Lietuvoje tiesiog mažai kalbama“, – sakė ŠiMC vadovas.

Tačiau, paklaustas, ar visgi sprendimas priimtas dėl akademinių priežasčių, mokyklos vadovas tai neigė.

Kalbėdamas apie šį konkretų atvejį jis aiškino, kad mokyklos sutartis pasibaigė būtent po 10 klasės, o sprendimus dėl kiekvieno vaiko kasmet priima visi mokyklos pedagogai.

„Sutartis buvo sudaryta pagrindiniam ugdymui, ir ji pasibaigė. Tai buvo visų mokytojų sprendimas – mes susitikome su pavaduotojais ir tėvais, tada vėl sušaukiau visus mokytojus ir atsirado sprendimas, kad dar vieniems metams sudarytumėme galimybę jiems likti.

Mes galvojame apie mūsų vaikus – tikrai turėjome kelis atvejus, kur matėme, kad mūsų akių užmerkimas ir palikimas 11-12 klasėje kenkia vaikų sveikatai. Kasmet yra tokie sprendimai priimami, ir ne tik po 10, bet ir po 4 ar 8 klasės, o argumentai visada tie patys – norime, kad vaikams būtų geriau“, – kalbėjo V.Buivydavičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.