Nedidelio Lietuvos miestelio gimnazija nori būti pavyzdžiu didmiesčių mokykloms

Modernūs kabinetai ir hibridinis mokymas. Turininga popamokinė veikla ir sėkmingai be korepetitorių paslaugų išlaikomi brandos egzaminai. O svarbiausia – tikras, ne vien deklaruojamas, dėmesys ir pagalba kiekvienam mokiniui. Kaip mažo miestelio gimnazijai pavyksta tai, kas neretai valstybinei didmiesčio mokyklai vis dar yra ateities siekiamybė?

 5 kl. mokiniai vykdo „eTwinning“ projektą „Life is in Recycling“ gimnazijos IT kabinete,2021 m. gegužė.<br>Jurbarko r. Veliuonos Antano ir Jono Juškų gimnazijos bendruomenės nuotr.
 5 kl. mokiniai vykdo „eTwinning“ projektą „Life is in Recycling“ gimnazijos IT kabinete,2021 m. gegužė.<br>Jurbarko r. Veliuonos Antano ir Jono Juškų gimnazijos bendruomenės nuotr.
 72 laidos abiturientai „Paskutinio skambučio“ šventės metu, 2021 m. gegužė.<br>Jurbarko r. Veliuonos Antano ir Jono Juškų gimnazijos bendruomenės nuotr.
 72 laidos abiturientai „Paskutinio skambučio“ šventės metu, 2021 m. gegužė.<br>Jurbarko r. Veliuonos Antano ir Jono Juškų gimnazijos bendruomenės nuotr.
 Pradinių klasių mokiniai.<br>Jurbarko r. Veliuonos Antano ir Jono Juškų gimnazijos bendruomenės nuotr.
 Pradinių klasių mokiniai.<br>Jurbarko r. Veliuonos Antano ir Jono Juškų gimnazijos bendruomenės nuotr.
 Gedulo ir Vilties dienos paminėjimas, netradicinė lietuvių k. ir literatūros pamoka, 2021 m. birželis.<br>Jurbarko r. Veliuonos Antano ir Jono Juškų gimnazijos bendruomenės nuotr.
 Gedulo ir Vilties dienos paminėjimas, netradicinė lietuvių k. ir literatūros pamoka, 2021 m. birželis.<br>Jurbarko r. Veliuonos Antano ir Jono Juškų gimnazijos bendruomenės nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Rasa Urnevičiūtė

2021-07-18 21:31

Prieš keletą metų prasidėjus švietimo reformai, Veliuonos miestelis tapo vienu svarbiausių Jurbarko rajono švietimo centrų.

Netrukus penktą šimtmetį įpusėsianti miestelio mokykla, 1992 metais pavadinta Panemunės krašto šviesuolių Antano ir Jono Juškų vardu, pagaliau atgavo tarpukariu suteiktą gimnazijos statusą ir dabar yra tas uostas, į kurį suplaukia mokiniai iš aplinkinių pagrindinių (dešimtklasių) mokyklų bei skyrių.

Švietimo reforma pirmiausia paliečia rajonines mokyklas. Vidurinės mokyklos tampa pagrindinėmis, pagrindinės jungiamos prie gimnazijų kaip skyriai. Suprantama, tos naujovės kai kurioms reorganizuojamų mokyklų bendruomenėms kelia nepasitenkinimą, tačiau, įvertinusi mokinių skaičių ir technologinius resursus, lemiamą žodį čia taria rajono vadovybė. Ši situacija nepalieka abejingos ir Veliuonos gimnazijos bendruomenės.

Gimnazija, kurioje laukiami visi

„Priimame mokinius iš aplinkinių pagrindinių mokyklų, tad daugelis pas mus ateina tiesiai į III G klasę. Mūsų gimnaziją gali lankyti visi, kas nori, neskirstome, geras ar blogas mokinys, nežiūrime į pažymius.

Sakyčiau, mes esame gimnazija, kuri ugdo visus mokinius be išimties. Ne visi vaikai po 10 metų yra pasirengę mokytis profesijos. Mes – ta tarpinė stotelė, kurioje jie susiformuoja, pasirengia tolesniam gyvenimui“, – pasakoja Jūratė Mickuvienė, direktoriaus pavaduotoja ugdymui, fizikos mokytoja.

Šiuo metu gimnazijoje mokosi 197 1–4, 5–8 ir I G–IV G klasių mokiniai, 36 vaikai lanko ikimokyklinio bei priešmokyklinio ugdymo grupes. Dar 29 ugdytiniai ir mokiniai mokosi Juodaičių skyriuje. Taigi iš viso Veliuonos gimnaziją lanko 262 mokiniai ir ugdytiniai, iš kurių 72 proc. atvyksta iš aplinkinių vietovių.

Kiekvienas mokinys džiugina kaip savas vaikas

„Mums svarbiausia kiekvieno mokinio asmeninė pažanga – vertiname, kiek jis mokėjo prieš metus ir kiek moka dabar. Lyginame jį ne su kitais mokiniais, o su juo pačiu. Ir ne tik pažymiai svarbu. Džiaugiamės bet kokia pažanga.

Gal jam mokslai niekada nesiseks, bet jis bręs socialiai, įgus lengviau bendrauti. Mūsų, manau, kaip ir kiekvienos mokyklos, pagrindinis tikslas – išleisti į gyvenimą žmogų, kuris galėtų pasirūpinti savimi ir kitais, – pabrėžia J.Mickuvienė. – Mokytojai mokiniams skiria visas jėgas, dirba neskaičiuodami laiko, jei reikia, konsultuoja ir savaitgaliais.“

„Atvyksta pas mus vaikų mokytis net iš Jurbarko – kiekvieną dieną važiuoja po 35 kilometrus čia ir atgal. Pasitaiko ir visiškai praradusiųjų motyvaciją mokytis, tačiau pas mus jie atgyja, ne tik sėkmingai baigia gimnaziją, bet ir toliau siekia mokslų. Štai vienas jurbarkiškis buvo visai mokslus užmetęs, o pas mus atėjęs atgavo motyvaciją ir neseniai aukštais balais baigė Kauno technikos kolegiją.

Kiekvieno mokinio pasiekimais džiaugiamės kaip savo vaiko laimėjimais“, – tęsia anglų kalbos mokytoja, 7 klasės auklėtoja D.Mačiukūnienė.

„90 proc. mūsų abiturientų ne tik brandos, bet ir stojamuosius egzaminus laiko be korepetitorių. O juk ir Vilniaus licėjaus, ir mūsų mokiniai per stojamuosius yra toje pačioje eilėje, kaimo mokykloms nuolaidų nėra“, – priduria J.Mickuvienė.

„Apie Veliuonos gimnaziją kalbu vien tik geriausiais žodžiais, visada ją rekomenduoju dėl ypač šilto mokytojų ir mokinių ryšio. Didžiausias šios mokyklos pliusas – tu čia būsi savas ir labai svarbus“, – teigia Miglė Leskauskaitė, 2017 metais baigusi Veliuonos gimnaziją, o dabar studijuojanti apskaitą ir finansus Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijoje ir vadovaujanti įmonės „Dovanų šalis“ parduotuvėms.

Reitingai, laimėjimai ir krepšelis

2019 ir 2020 metais Veliuonos gimnazijos auklėtiniai daugumą brandos egzaminų išlaikė aukštesniais balais, nei buvo bendri visų savivaldybės mokyklų vidurkiai.

Lietuvos mastu Veliuonos gimnazijos reitingai 2015–2020 metais vis kilo: 2015 metais ji buvo 234-a, 2020-aisiais – 90-a. Dėl koronaviruso šalyje susiklosčiusi padėtis pablogino 2021 metų reitingą, tačiau ji vis tiek stipriai lenkia kaimynes – Kauno r. Čekiškės P. Dovydaičio gimnaziją (234), Kauno r. Vilkijos gimnaziją (297), Raseinių r. Ariogalos gimnaziją (224). Rezultatai gerai vertintini ir lyginant su Jurbarko r. Eržvilko gimnazija (323).

Veliuonos gimnazija gali didžiuotis ir anglų kalbos mokymu: pagal mokinių anglų kalbos egzamino rezultatus, 2020 metais ji pateko į geriausiai anglų kalbą išmokančių gimnazijų penkiasdešimtuką – yra 35-a Lietuvoje.

Šiais mokslo metais Aistė Višinskaitė užėmė 3-iąją vietą Lietuvos mokinių filosofijos olimpiadoje ir buvo apdovanota Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos III laipsnio diplomu bei bronzos medaliu.

Penktokas Justas Pauža ir šeštokė Ugnė Preimonaitė, užėmę rajone 1-ąją ir 2-ąją vietas, buvo pakviesti dalyvauti Lietuvos 5–8 klasių mokinių biologijos olimpiados 3-iajame ture. Be to, Justas Pauža dalyvavo ir tarptautiniame mintinio skaičiavimo konkurso „Pranglimine-Matmintinio“ finale. III G klasės mokinė Saulenė Piragytė užėmė 1-ąją vietą rajono jaunųjų filologų konkurse.

Gimnazijos technologinė bazė – šiuolaikiška ir nuolat tobulinama

Net 11-oje iš 18 kabinetų yra naujos kartos išmaniosios lentos. Gimnazijoje yra 2 informacinių technologijų kabinetai. Ugdymo metu mokiniai naudojasi planšetiniais kompiuteriais. Šiais metais gimnazijoje 5 kabinetuose pastatyti išmanieji ekranai.

Įgyvendinant projektą „Kokybės krepšelis“, kabinetuose įrengta 17 mobiliųjų interneto stotelių, pastatyta 15 spausdintuvų. Sudarytos sąlygos naudotis kopijavimo aparatais, skeneriais, vaizdo ir garso technika. Šie darbai įgyvendinti vadovaujant šiuo metu direktoriaus pareigas einančiai Rasai Birmanaitei.

Nuotoliniam ugdymui gimnazija pasirinko MS 365 aplinką, kuri leidžia organizuoti sinchronines nuotolines pamokas, naudotis elektroniniu paštu, bendrauti balsu, vaizdu, raštu

Nieko keista, kad, turėdama tokią technologinę bazę, Veliuonos gimnazija pradėjo sėkmingai taikyti hibridinį mokymą. Pasak mokytojų, jis išties sudėtingas, bet įveikiamas. „Girdėjome, iš kitų mokyklų mokytojai bėga, neatlaikę hibridinio mokymo įtampos. Mūsų gimnazijos dėl šios priežasties dar nė vienas nepaliko“, – džiaugiasi Veliuonos gimnazijos anglų kalbos mokytoja, 8 klasės auklėtoja Nadežda Tikhomirova.

„Dalyvaujame ir projekte „Kokybės krepšelis“. Įkūrėme Konsultacijų centrą, dabar visi 5–8 klasių mokiniai po pamokų gali kreiptis dėl nemokamų konsultacijų – šiais metais dėl visiems žinomos priežasties jos buvo nuotolinės. Konsultuosime ir ateinančiais metais.

Dar norėčiau paminėti, kad turime erdviose patalpose įrengtą Dienos centrą, sporto salę su dušo kabinomis ir tualetais. 2020 metais sporto aikštyne atnaujinome ir Veliuonos miestelio bendruomenės reikmėms pritaikėme sporto įrenginius, dabar jais gali naudotis visa Veliuona“, – kitus gimnazijos mokymo bazės pranašumus vardija J.Mickuvienė.

Mokytojai siekia vis naujų aukštumų

Veliuonos gimnazijoje mokytojo eksperto kvalifikaciją įgijęs 1, mokytojo metodininko – 10, vyresniojo mokytojo (auklėtojo) – 15, mokytojo – 2 specialistai.

„Mes visas naujoves priimame kaip iššūkį, kurį turime įveikti, o visus priekaištus – kaip ženklą, kad turime dar pasitempti, – sako laikinoji gimnazijos vadovė R.Birmanaitė. – Štai siekdami gerinti hibridinio mokymo kokybę, sukvietėme į nuotolinį susitikimą visus gimnazijos mokytojus aptarti tokio mokymo padarinių ugdymo procesui ir aspektų, kuriuos dar reikėtų tobulinti. Dalydamiesi patirtimi su kolegomis, visi tampame stipresni, tobulėjame.“

Kad ir kas nutiktų, gimnazijoje gyvenimas visada verda

„Esu sužavėta visos gimnazijos bendruomenės siekio keistis bei tobulėti. Čia ir aš išmokau nenustoti tobulėti ir nepasiduoti“, – sako teisės magistrė Indrė Matuzaitė, 2015 metais baigusi Veliuonos gimnaziją ir dabar dirbanti antstolės Raimondos Pauzienės padėjėja.

Indrei antrina 2018 m. gimnaziją baigusio Jauniaus mama Lina Gedminienė: „Didžiuojuosi, kad mano sūnus mokėsi Veliuonos gimnazijoje. Mokytojų pagarba kiekvienam mokiniui, gebėjimas motyvuoti, sudominti savo dėstomu dalyku, įžvelgti kiekvieno galimybes ir nukreipti tinkama linkme leidžia pasiekti labai gerų rezultatų.

Veliuonos gimnazija drąsiai gali lygiuotis net su didžiųjų miestų mokyklomis, gimnazijomis ir licėjais, nes ji – nuolat besikeičianti, prisitaikanti prie sparčiai kintančių sąlygų bei technologijų, inovatyvi, iniciatyvi ir orientuota.“

„Be abejo, didelį dėmesį skiriame ir visada skyrėme etnokultūrinei veiklai, Lietuvos krašto šviesuomenės atminimui, lietuvybės puoselėjimui.

Didžiuojamės mūsų ilgamečio lietuvių kalbos mokytojo eksperto, kraštotyrininko Stasio Liutvinavičiaus pastangomis 1978 metais įkurtu Literatūros muziejumi, kuris jau tapęs regiono kultūros židiniu – jame nuolat vyksta ne tik lietuvių kalbos bei istorijos pamokos, bet ir įvairūs renginiai bei susitikimai Veliuonos miestelio ir aplinkinių miestelių bendruomenėms. Kol tiesioginį bendravimą riboja karantinas, dalyvaujame įvairiuose renginiuose, konferencijose nuotoliniu būdu, vedame pamokas gimnazijos Rašytojų giraitėje.

Mūsų gimnazija pavadinta kalbotyrininkų, tautosakininkų Antano ir Jono Juškų vardu, tad, žinoma, nuolat primename jų nuveiktus darbus. Su dėkingumu minime neseniai į Amžinybę išėjusią lietuvių kalbos mokytoją Renatą Matuzienę – ji net šešis kartus pastatė spektaklį „Veliuoniečių lietuvių veselija“ pagal Antano ir Jono Juškų „Svotbinę rėdą“, – vardija J.Mickuvienė.

Matant, kaip Veliuonos gimnazijos mokytojai stengiasi dėl kiekvieno mokinio ugdymo rezultatų, kiek vis naujų projektų įgyvendina, kiek įvairiausios veiklos sumąsto, sunku net patikėti, kad jie jau pusantrų metų neturi nuolatinio vadovo.

„Mūsų gimnazija tikrai veikia kaip gerai suderinta mašina, bet, žinoma, reikia žmogaus, kuris į ją vis įpiltų kuro, tvirtai laikytų vairą savo rankose ir spręstų problemas, kurių būna kiekvienoje organizacijoje, besistengiančioje dėl kuo geresnių rezultatų“, – sako J.Mickuvienė.

Kai kuriems gal atrodo, jei nėra nuolatinio vadovo – nėra gimnazijos bendruomenės ir stabilaus darbo. Tačiau gebėjimas tuos pusantrų metų dirbti sklandžiai bei darniai, daugybė įgyvendintų projektų, stipriai atnaujinta edukacinė bazė, sparčiai diegiamos naujovės, nieko nelaukus pritaikytas hibridinis mokymas liudija: gimnazijoje susibūrusi patikima, tvirta komanda, turinti ateities viziją ir dedanti visas pastangas jai įgyvendinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.