Akvakultūros technologas – reta ir egzotiška profesija

Lietuviai nuo seno mėgo žvejoti ir valgyti natūraliai upėse, ežeruose, tvenkiniuose augusią žuvį. Pastaraisiais metais vis daugiau kuriasi uždarų sistemų žuvų auginimo įmonių. Visiems žuvininkystės ūkiams reikia išmanančių specialistų.

 Akvakultūros technologas – reta ir egzotiška profesija
 Akvakultūros technologas – reta ir egzotiška profesija
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 20, 2021, 2:34 PM, atnaujinta Jul 20, 2021, 3:20 PM

Užauginamos žuvies kiekiai Lietuvoje didėja

Remiantis VšĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro duomenimis, šalies akvakultūros ūkiuose užauginamos žuvies kiekis auga. Palyginti su 2019 metais, 2020 metais įvairios žuvies produkcijos patiekta rinkai trečdaliu daugiau. Auga ir ekologiškai, ir įprastai auginamos žuvies kiekiai.

Lietuvoje praėjusių metų duomenimis buvo apie 10 168 ha įžuvintų tvenkinių, uždarų akvasistemų bendras tūris – 6123 m3. Pernai metais Lietuvoje veikė 65 žuvininkystės įmonės, kuriose užauginta daugiau kaip 4000 tonų įvairios žuvies. Apie 18 proc. žuvies auginama ekologiškai. Iki 2022 metų siekiama produkcijos kiekį padidinti beveik iki 6400 t.

Įmonės darbo rezultatas – žuvininko rankose

„Žuvininkas yra kūrėjas“ – taip akvakultūros specialistą apibūdina UAB „Išlaužo žuvis“ vadovas Darius Svirskis. Deja, kaip ir daugelio kitų „žemiškų“ profesijų žmonių, akvakultūros specialistų, išmanančių ir mėgstančių savo darbą, labai trūksta. „Mūsų bendrovėje dirba penki žuvininkai ir tik vienas iš jų turi specialų išsilavinimą, – paskojo D. Svirskis. – Tai labai kūrybinga profesija, nes žmogus, dirbantis žuvininkystės įmonėje, turi kasdien ieškoti naujų sprendimų, kad atviruose tvenkiniuose auginama žuvis turėtų geras gyvenimo sąlygas, būtų sveika. Nuo to priklauso žuvininkystės bendrovės darbo rezultatas.“ Pasak D. Svirskio, šios profesijos žmonėms yra didžiulės galimybės dirbti Lietuvoje. „Darbas sunkus, tačiau labai reikalingas ir įdomus, todėl kiekvienas norintis ir gebantis jį dirbti yra laukiamas,“ – sakė D. Svirskis.

Baigus studijas, darbą rasti paprasta

Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijoje įkurtame Akvakultūros centre Akvakultūrų ir žuvininkystės technologijų studijas pasirinkę jaunuoliai praktiškai susipažįsta su uždarų sistemų įrengimu, jose auginamų žuvų rūšimis, jų biologija, mokosi stebėti ir kurti tinkamiausią aplinką žuvų auginimui, sudaryti šėrimo racionus, dauginti žuvis, kurti įžuvinimo planus ir daug kitų dalykų.

„Vytauto Didžiojo universitete Žemės ūkio akademijoje abiturientai turi dvi pasirinkimo galimybes: Vandens ir žemės ūkio inžinerija bei Biologinių sistemų valdymas. Abi profesijos turi akvakultūros specializaciją. Mokytis akvakultūros technologijų ateina nedaug studentų, tačiau šios profesijos paklausa didžiulė. Pastaraisiais metais steigiama daug uždarų akvakultūros sistemų, kuriose auginama įvairiausia žuvis, reikia žuvų biologiją ir poreikius išmanančių specialistų, uždarų akvakultūros sistemų projektuotojų,“ – sakė Akvakultūros centro vadovas Alvydas Žibas.

Mantas Brazauskas, baigęs akvakultūros technologijų studijas penkeri metai dirba pagal profesiją. Kelerius metus padirbėjęs krevetes auginančioje bendrovėje, dabar rengia projektus startuoliui. „Kuriame visą žuvininkystės sistemą, vystome struktūrą ir pradėsime auginti kokybišką žuvį,– pasakojo Mantas Brazauskas. – Pradėjau dirbti dar studijuodamas ir esu labai patenkintas savo pasirinkimu.“ Akvakultūros technologijas Mantas pasirinko dėl meilės žuvims. Nuo vaikystės mėgo žvejoti, visada jautė susidomėjimą žuvų gyvenimu. Išbandęs pardavimų vadybą suprato, kad pasuko ne tuo keliu ir įstojo į Žemės ūkio akademiją studijuoti Akvakultūros technologijų. „Visada mėgau biologiją, o studijos patrauklios tuo, kad nesibaigia įdomus darbas su gyvąja gamta, vyksta nuolatinė kūryba. Šiandien tai labai nauja, patraukli, nenugludinta sritis, kuriai reikia gebančių analizuoti, kūrybingų ir motyvuotų žmonių. Uždarose sistemose dirbame švarioje, higieniškoje aplinkoje, daugiausiai dėmesio skiriame žuvų gyvenamosios aplinkos analizei, mitybai ir sveikatai,“ – savo pasirinkimu džiaugėsi Mantas Brazauskas ir sakė radęs savo vietą gyvenime. Pasak jaunojo specialisto, dažnai verslą pradeda žinių akvakultūroje ir biologijoje neturintys verslininkai, todėl akvakultūros technologai yra labai reikalingi, kad žuvų auginimo sistema veiktų tinkamai ir augtų sveika bei kokybiška žuvis.

Mantas Brazauskas akvakultūros technologo profesiją įgijo VDU Žemė ūkio akademijoje, o žuvininkystės verslo darbuotojai rengiami ir Šilutės profesinio rengimo centre, kur diplomus įgyja iki 50 specialistų kasmet.

Profesija populiarinama per pažintinę programą

Akvakultūros technologijas studijuoti renkasi mažai susidomėjusiųjų šia profesija. Pasak Alvydo Žibo, pastaraisiais metais Žemės ūkio akademijoje Akvakultūros studijas baigdavo 8-10 absolventų, o norėtųsi sulaukti daug daugiau besidominčių šia profesija. Mat, poreikis yra ir dar auga, nes kuriasi vis daugiau uždarų sistemų akvakultūros ūkių.

Siekiant sulaukti daugiau norinčiųjų studijuoti Akvakultūros technologijas, svarbu plėsti jaunimo žinias apie akvakultūrą, supažindinti su verslo bei karjeros galimybėmis šiame sektoriuje dar mokykloje. Šių tikslų vedama, Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija kartu su VšĮ Kaimo verslo ir rinkų plėtros agentūra jau trečius metus įgyvendina Pažintinę žuvininkystės programą „Išauginta Europos Sąjungoje“.

Rudenį, įsibėgėjant naujiems mokslo metams, VšĮ Kaimo verslo ir rinkų plėtros agentūra kviečia šalies pradinio ir pagrindinio ugdymo įstaigas teikti paraiškas dalyvauti Pažintinės žuvininkystės programos „Išauginta Europos Sąjungoje“ veiklose. Konkurso būdu atrinktiems dalyviams pateikiama sukurta ir specialiai išleista mokomoji metodine medžiaga, organizuojamos paskaitėlės su akvakultūros srities žinovais. Įgijus teorinių žinių, moksleiviams organizuojamos pažintinės išvykos į mokymo įstaigas, kuriose yra rengiami akvakultūros ir žuvivaisos specialistai. O Programos veiklas vainikuoja kūrybinių darbų konkursas, kurio metu dalyviai gali pademonstruoti kūrybingumą, išradingumą, originalumą pateikiant savo kūrybinius darbus, atskleidžiančius įgytas žinias, perteikiančius jų suvokimą apie žuvininkystę ir jos svarbą Lietuvos ekonomikai, ekosistemai, žmonių mitybai ir sveikatai.

2020-2021 metais Programos veiklose dalyvauja 50 moksleivių grupių iš įvairių Lietuvos rajonų.

Dėl neįprastų aplinkybių šiemet teorinės paskaitėles moksleiviams vyko nuotoliniu būdu. Tačiau pandeminei situacijai pagerėjus, išsiilgę gyvo kontakto ir naujų žinių mokiniai vyko į Kauno rajone esantį Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos Akvakultūros centrą bei Šilutės rajone įsikūrusį Žuvininkystės praktinio mokymo centrą.

Šių metų birželio 1–18 dienomis Pažintinės žuvininkystės programos „Išauginta Europos Sąjungoje“ dalyviams buvo suorganizuotos 37 pažintinės išvykos, iš viso dalyvavo 863 1-4 ir 5-8 klasių mokiniai.

Panevėžio r. Upytės Antano Belazaro pagrindinės mokyklos direktoriaus pavaduotoja Odeta Baltramiejūnienė sako, kad dalyvaudami tokiose veiklose vaikai daugiau sužino ir pamato. „Nors praėję mokslo metai buvo sunkūs ir mokytojams, ir vaikams, tačiau ir nuotoliniu būdu dalyvauti programos paskaitose buvo patrauklu. O išvyka į Akvakultūros centrą buvo ypač įdomi, nes galėjome išvysti nematytų žuvų, sužinoti apie jų auginimo būdus. Povandeninis gyvenimas mums visiems yra paslaptingas ir įtraukiantis.“

Pažintinės žuvininkystės programą „Išauginta Europos Sąjungoje“ įgyvendina Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija ir VšĮ Kaimo verslo ir rinkų plėtros agentūra

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.