Dovana Vilniaus pedagogų nenudžiugino: įvardijo didžiausią užmiesčiuose dirbančių mokytojų skaudulį

Vilniuje dirbantiems švietimo sektoriaus darbuotojams nuo spalio mėnesio savivaldybė dovanoja metinį viešojo transporto bilietą, tačiau panašu, kad tai pedagogų nesujaudino. Užmiestyje gyvenantys mokytojai skundžiasi, kad verčiau jiems reikėtų apmokėti kuro ir parkavimo išlaidas, nes kai kurių ugdymo įstaigų pasiekti be automobilio tiesiog neįmanoma.

Vilniaus dovana pedagogams – nemokamos kelionės viešuoju transportu.<br> Lrytas.lt koliažas
Vilniaus dovana pedagogams – nemokamos kelionės viešuoju transportu.<br> Lrytas.lt koliažas
Vilniaus dovana pedagogams – nemokamos kelionės viešuoju transportu.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vilniaus dovana pedagogams – nemokamos kelionės viešuoju transportu.<br>V.Skaraičio nuotr.
Pedagogai.<br>123rf nuotr.
Pedagogai.<br>123rf nuotr.
Vilniaus dovana pedagogams – nemokamos kelionės viešuoju transportu.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vilniaus dovana pedagogams – nemokamos kelionės viešuoju transportu.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vilniaus dovana pedagogams – nemokamos kelionės viešuoju transportu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilniaus dovana pedagogams – nemokamos kelionės viešuoju transportu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pedagogai.<br>T.Bauro nuotr.
Pedagogai.<br>T.Bauro nuotr.
Vilniaus dovana pedagogams – nemokamos kelionės viešuoju transportu.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vilniaus dovana pedagogams – nemokamos kelionės viešuoju transportu.<br>V.Skaraičio nuotr.
Pedagogai.<br>123rf iliustr.
Pedagogai.<br>123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

2021-08-03 20:46, atnaujinta 2021-08-13 18:01

Vilniuje švietimo sektoriaus darbuotojų priskaičiuojama virš 20 tūkst. Miestas dovanojamiems viešojo transporto bilietams skirs 5 mln. eurų.

Kaip jau skelbė portalas lrytas.lt, viešojo transporto bilietą galės gauti mokytojai ir švietimo įstaigų darbuotojai.

Tai yra savivaldybės pavaldume esančios įstaigos: ikimokyklinio ugdymo įstaigos, bendrojo ugdymo įstaigos, formalųjį ugdymą papildančios, sporto mokyklos, jaunimo klubai, nevalstybinės įstaigos: ikimokyklinio ugdymo įstaigos ir bendrojo ugdymo mokyklos, valstybinės įstaigos: ikimokyklinio ugdymo įstaigos ir bendrojo ugdymo mokyklos.

Naudos mato nedaug

Tačiau tokia savivaldybės dovana patenkinti toli gražu ne visi pedagogai. Štai Trakų Vokėje dirbanti pedagogė Agnė naujienų portalui lrytas.lt sakė, kad didelės naudos ši lengvata neduos – esą kiek toliau nuo Vilniaus dirbantys mokytojai į darbą vykti viešuoju transportu praktiškai negali.

„Nekeliauju, nes gyvenu ir dirbu Vilniaus pakraštyje. Jei kalbėčiau konkrečiai apie savo mokyklą, tai apie 50 procentų pedagogų tikrai nepasinaudotų šia lengvata, nes tiesiog patogiau ir greičiau atvykti savo transportu.

Gyvenu ir dirbu Trakų Vokėje – susisiekimas pagerėjo prieš metus, bet aplinkeliu atvykstantiems žymiai greičiau keliauti savo transportu. Dar yra dalis atvykstančių iš Lentvario, Trakų pusės, tai ten tikrai su visuomeniniu problema būtų“, – pastebėjo mokytoja.

Agnę nustebino ir tai, kad pasirinktas būtent viešasis transportas – jos teigimu, dosniau ir naudingiau atrodytų priedai prie atlyginimų ar lėšos poilsiui.

„Įdomiai paskaičiuota: skiria 5 milijonus, o ar kas paklausė pedagogų, ar jiems to reikia? Na, gal kam ir pravers, gal ir nebloga iniciatyva, bet vėl neteisybė, nes tiesiog kiti pedagogai neturės galimybės ja pasinaudoti. Kodėl pasirinktas transportas? Tuo labiau, kad neaišku kaip dirbsim, gal vėl nuotoliniu būdu tektų dirbti?“, – pastebėjo mokytoja.

Jos teigimu, geresnė iniciatyva būtų skirti 100 eurų mokytojų poilsiui, tačiau pinigų pedagogams taip ir neužteko.

„Geriausia, aišku, būtų priedai, kad pats pedagogas nuspręstų, kur jam tuos pinigus leisti“, – kalbėjo Agnė.

Tokiu savivaldybės sprendimu nusivylusi ir anglų kalbos mokytoja Jolanta, į darbą vykstanti iš Vilniaus rajono. Ji pastebėjo dar vieną problemą – jog už nuvažiuotus ilgus kilometrus ir parkavimą pedagogai nuolat privalo mokėti iš savo kišenės.

„Vilniaus rajono mokytojai, kurie atvyksta dirbti į Vilniaus rajoną, gauna kompensacijas už pravažiuojamus kilometrus. Aš atvirkščiai – atvažiuoju iš užmiesčio į Vilniaus miestą, ir negaunu nieko. Aš negaliu naudotis viešuoju transportu, nes tai yra absoliučiai neįmanoma, turint šeimą ir vaikus užmiestyje“, – aiškino mokytoja.

„Man pačiai pasiekti Vilnių ir mokėti už stovėjimą yra begalinė skriauda tiek finansiškai, tiek morališkai. Kodėl Vilniaus rajonas kompensuoja, o miestas – ne?“, – retoriškai klausė Jolanta.

Pasak jos, mokykla, kurioje pedagogė dirba, parkavimo vietų neturi, tad darbuotojai už stovėjimą susimoka patys.

„Aš jau bandau net nebeskaičiuoti, nes tai yra tikrai didelė skriauda. <...> Aš autobusu darbo net nepasiekčiau, be nuosavo automobilio tai sunkiai įmanoma. Labiausiai čia ir norėčiau akcentuoti atskirtį tarp Vilniaus rajono ir Vilniaus miesto“, – pabrėžė Jolanta.

Ji pastebėjo, kad nemažai jaunų šeimų keliasi gyventi į užmiesčius, tad ši problema netrukus gali dar labiau paryškėti.

Dalis mokytojų iniciatyvą sveikina

Vis tik skeptiškai dovaną vertina ne visi – štai pedagogė Sigita svarstė, kad nemokamas naudojimasis viešuoju transportu daliai švietimo darbuotojų bus tikrai naudingas.

„Aš pati į darbą mokykloje dažniausiai keliauju viešuoju transportu ir labai apsidžiaugiau tokia Vilniaus savivaldybės iniciatyva. Paprastai mokytojai gauna nuolaidų muziejuose ir panašiose įstaigose.

Džiaugiuosi, kad Vilniaus miesto savivaldybė šia iniciatyva taip pat prisideda ir prie darnaus judėjimo. Juk mokytojai turėtų turėti pavyzdį savo mokiniams, savivaldybė suteikia tam sąlygas“, – portalui lrytas.lt sakė Sigita.

Ji taip pat pastebėjo, kad tam tikrus priedus ir paskatinimus pedagogai gauna, tad sakyti, jog švietimo darbuotojai yra nuskriausti, nederėtų.

„Dovanų ir nuolaidų visada norisi, tokia jau ta žmogaus prigimtis. O priedus mokytojai prie atlyginimų gauna – gal ne kas mėnesį, gal ne tokius didelius, kaip norėtųsi, bet kartais juos gauna“, – pridūrė mokytoja.

Dar viena sostinės pedagogė Rūta svarstė, kad simbolinės dovanos mokytojams yra tikrai gražus gestas, tačiau galbūt reikėtų leisti pasirinkti iš kelių variantų. 

„Pati idėja paskatinti ar apdovanoti pedagogus yra puiki, bet įdomu kokia dalis jų naudojasi viešuoju transportu, nes manau, kad didelė dalis liks ne apdovanota, o nuliūdinta (nes mūsų mokyklos aikštelė yra perpildyta kolegų automobilių). Būtų džiugu, kad atsirastų galimybė rinktis tarp kelių apdovanojimų, kuris kiekvienam asmeniškai yra aktualesnis ar priimtinesnis“, – kalbėjo Rūta.

Pasak jos, daug pedagogų yra nusivylę ar pasipiktinę, nes atlyginimai išties nedideli.

„Reikia smarkiai pasistengti dėl padoresnių pajamų ir šitas mažas prizas sukelia dvejopus jausmus. Taigi tikiuosi, kad bus atsižvelgta į dovanos alternatyvos galimybes ir bus daugiau laimingų nei nuliūdusių pedagogų.

Pedagogų atlyginimų klausimas yra skaudi tema, ypatingai švietimo pagalbos specialistų, bet šiuo klausimu turi rūpintis ministerija, nes žmonės dirba išsilavinę ir daug kuo besidomintys, bet gaunami atlyginimai neleidžia net oriai gyventi, o nuėjus į banko būsto paskolos dažniausiai lieki pašieptas...“, – portalui lrytas.lt sakė pedagogė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.