Namų darbai. Patarimai, kurie veikia – moksleiviams, studentams, mokytojams ir tėvams

Visi žinome, kad ilguoju laikotarpiu namų darbai tikrai naudingi mokymuisi ir padeda įtvirtinti žinias, tačiau ne paslaptis ką apie juos galvoja moksleiviai ir studentai. Dažnai namų darbai tiek moksleiviams, tiek studentams asocijuojasi su neigiamomis emocijomis.

Namų darbai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Namų darbai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

mokslobaze.lt

Nov 21, 2021, 3:03 PM

Užduotys būna nelengvos, o ir namų darbų ruošimui tenka skirti nemažai laiko, kurį, tikriausiai, daugelis moksleivių ar studentų mieliau leistų su draugais. Ypač jaunesniems moksleiviams tai gali asocijuotis su prievole, kad už nepadarytas užduotis laukia bausmė.

Tai iššūkis ir tėvams. Jiems reikia prisiminti ir sugalvoti kaip paaiškinti savo vaikui dalykus, kuriuos mokėsi tikrai labai seniai. Mokytojai taip pat turėtų atsižvelgti į tam tikras taisykles skiriant užduotis namų darbams.

Atsižvelgiant į sunkumus, su kurais susiduria moksleiviai, studentai, tėvai bei mokytojai, paruošėme patarimus, kurie padės paskirstyti laiką ir jėgas efektyviai, bei atlikti namų darbus kur kas lengviau.

Patarimai mokytojams

Namų darbai tikrai naudingi, svarbu nepadauginti

Svarbu neperkrauti vaikų namų darbais, nes tai gali nuslopinti jų motyvaciją. Kiek laiko mokinys turėtų skirti namų darbams? Griežtos taisyklės nėra, tačiau su kiekviena klase namų darbų laikas turėtų pailgėti apie 5-10 min. Svarbu tai parinkti individualiai, pagal vaikų sugebėjimus.

Apgalvokite, kiek laiko jiems prireiks užduočių atlikimui. Svarbu, kad vaikas būtų motyvuotas, jam patiktų atlikti užduotis, jų būtų ne per daug.

Namų darbų užduotis pateikite kuo įdomiau ir įvairiau

Užduokite įvairias užduotis, jas vis keiskite, kuo jos bus įvairesnės – tuo mokiniams bus įdomiau ir lengviau jas atlikti. Svarbu paaiškinti mokiniams, kaip jie galės pritaikyti išmoktus dalykus gyvenime. Jei vaikas jaus prasmę – jam atlikti užduotis bus žymiai lengviau.

Namų darbai turėtų parodyti vaikams, ką jie išmoko mokykloje pamokų metu ir įtvirtinti žinias.

Bendraukite su vaikų tėvais

Informuokite tėvus, kokias užduotis paskyrėte namų darbams. Nurodykite tikslus, kuriuos vaikai pasieks atlikę namų darbus. Tuomet tėvams bus lengviau motyvuoti ir įkvėpti vaikus mokytis. Tačiau nereiktų įtraukti tėvų į namų darbų darymą, dirbantys tėvai dažnai pavargsta ir turi tam mažai laiko ir galimybių.

Moksleiviai, kuriems gerai sekasi mokslai, dažniausiai namų darbus atlieka savarankiškai, be tėvų pagalbos.

Patarimai tėvams

Užtikrinkite vaikams tinkamą pamokų ruošimo vietą

Tai turėtų būti rami, gerai apšviesta vieta. Užtikrinkite, kad aplinkoje nebūtų trukdžių: telefono, kompiuterio ir kt.

Formuokite teigiamą požiūrį į namų darbus

Siekiant vaiką sudominti ir paskatinti atlikti namų darbus, ypač svarbus būtent jūsų – tėvų požiūris. Teigiamai vertinkite namų darbus. Papasakokite apie mokyklos ir namų darbų svarbą vaiko ugdymui bei ateičiai.

Nedarykite namų darbų už vaiką

Skaičiuokite su vaiku kartu, skaitykite ir kt., tačiau nedarykite namų darbų už vaiką. Būkite vaikui mokytojas, kuris paskatina vaiką, pagiria. Įvertinkite vaiko nuotaiką, jei matote, kad vaikas pavargęs – nespauskite jo. Daug svarbiau paaiškinti disciplinos ir mokymosi prasmę. Kai vaikas supranta, kodėl jis tai daro – pats nori tai daryti.

Patarimai mokiniams

Namų darbų užduotis atlikite tuo pačiu metu

Stenkitės namų darbus atlikti tuo pačiu metu: iškart po mokyklos, prieš vakarienę ar kitu metu, tačiau nepasilikite namų darbų atlikimo prieš einant miegoti.

Pasirinkite tinkamą darbo vietą

Svarbus ne tik laikas, bet ir darbo vieta. Dirbkite ne lovoje, o prie stalo, toje pačioje vietoje, taip išsiugdysite gerus įpročius ir atsidūrus toje pačioje aplinkoje, jausitės darbingesni, labiau motyvuoti.

Pirmiausia atlikite sudėtingesnes užduotis, tuomet – lengvesnes

Dažnai namų darbai ir užduotys mokinių vertinamos, kaip „šitos lengvos“, „šitos sunkios“. Pagal kokią tvarką jas geriausia būtų atlikti?

Pirmiausia atlikite „sunkesnius“ namų darbus, tuomet padarykite pertrauką ir skirkite laiko lengvesnėms užduotims. Taip paskirstydami užduotis nepervargsite ir tikėtina, kad visas užduotis atliksite, priešingu atveju, tikėtina, jog sunkesnės užduotys taip ir liks neišanalizuotos. O jei darant užduotis kyla klausimų, nebijokite klausti: tėvų, klasiokų, mokytojų.

Patarimai studentams

Studentams dažnai griežtų namų darbų ir privalomų užduočių būna mažai, dažnai jos yra rekomendacinio pobūdžio. Tačiau siekiant, gerai ir ilgam įsisavinti medžiagą, tokias užduotis visgi svarbu atlikti.

Planuokite savo laiką

Susirašykite kokias ir kada užduotis atliksite. Tai padės jaustis ramiai ir pasitikėti savimi.

Susikurkite darbinę aplinką

Susikurkite sau tinkamą, darbinę atmosferą. Venkite trukdžių, tokių kaip naršymas internete ar draugų žinutės. Svarbu susikaupti.

Nepasilikite visko „paskutinei nakčiai“

Nepasilikite „namų darbų“ aiškintis prieš pat koliokviumą ar egzaminą. Geriau darykite kiekvieną dieną po mažiau užduočių, nei visus namų darbus per vieną dieną. Atliekant užduotis nebijokite klausti kursiokų, nepalikite „neaiškumų“, nes labai dažnai, kaip tik to atsiskaityme ir klausiama.

Apibendrinimas

Siekiant, kad namų darbai nebūtų „kančia“ mokytojams svarbu tinkamai įvertinti, kiek mokinys bus pajėgus atlikti užduočių. Tiek mokiniai, tiek studentai turėtų pasirinkti tinkamą aplinką, laikytis darbo – poilsio rėžimo, vengti aplinkos trukdžių. Tėvams svarbu motyvuoti vaiką.

Tikimės, kad šie mokymosi portalo mokslobaze.lt patarimai buvo naudingi. Svarbu nepamiršti, kad namų darbai nors ir yra nelengva užduotis – prisideda prie aukštesnių mokymosi siekių, disciplinos bei atsakomybės ugdymo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.