Pirmą kartą Lietuvoje renkamas „Metų pameistrys“

Visi žinome: darbdaviai mieliau priima tuos, kurie turi ne tik teorinių žinių, bet ir praktinių įgūdžių. Todėl vis daugiau asmenų, nusprendusių įgyti profesiją, renkasi pameistrystės mokymosi formą. Pameistrystė suteikia galimybę tuo pačiu metu mokytis profesinio mokymo įstaigoje ir dirbti realioje darbo vietoje įmonėje. Daugėja ir darbdavių, bendradarbiaujančių su profesinio mokymo įstaigomis – bendromis jėgomis reikalingus specialistus galima parengti greičiau ir geriau, didėja įmonės produktyvumas ir konkurencingumas. Kaip sekasi siekti šio tikslo, atskleis pirmą kartą Lietuvoje vykstantis nacionalinis konkursas „Metų pameistrys 2022“.

Pameistrystė suteikia galimybę tuo pačiu metu mokytis profesinio mokymo įstaigoje ir dirbti realioje darbo vietoje įmonėje.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Pameistrystė suteikia galimybę tuo pačiu metu mokytis profesinio mokymo įstaigoje ir dirbti realioje darbo vietoje įmonėje.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 16, 2022, 7:00 AM, atnaujinta May 16, 2022, 10:49 AM

Išmoko tai, ko nėra vadovėliuose

„Profesijos mokiausi trejus metus. Kadangi mokiausi pameistrystės būdu, įgijau daug patirties“, – sako prieš kiek daugiau nei metus Marijampolės profesinio rengimo centre automobilių remontininko profesiją įgijęs Edvinas Černauskas.

Nusprendęs mokytis šiuo būdu Edvinas dalį laiko mokėsi profesinio rengimo centre ir įgijo teorinių žinių, o dalį laiko dirbo įmonėje.

„Darbo vietoje mane mokęs meistras padėdavo kiekvieną kartą, kai ko nors nemokėdavau padaryti ar dėl patirties stokos paprasčiausiai bijodavau imtis“, – pasakoja jis.

Įgijęs profesiją jaunuolis liko dirbti įmonėje, kurioje pagal pameistrystės darbo sutartį įsidarbino dar besimokydamas.

„Būdamas pameistriu kartu su patyrusiais meistrais taisiau tokius gedimus, apie kuriuos nebuvau nei vadovėliuose skaitęs, nei apskritai girdėjęs, todėl turiu daugiau patirties už savo bendramokslius, kurie įgūdžius kaupė tik mokymo centre, o bendradarbiai žino, kad sugebu ne mažiau už juos“, – priduria jaunasis profesionalas.

Panašių istorijų yra dešimtys, nes pameistrystė Lietuvoje populiarėja: profesijos šiuo būdu 2021 m. mokėsi daugiau kaip 1100 jaunuolių, o šią mokymo formą buvo galima rinktis daugiau kaip pusėje iš kelių dešimčių šalyje veikiančių profesinio mokymo įstaigų. Daugėja ir su jomis bendradarbiaujančių įmonių.

„Metų pameistrys 2022“ startavo

„Tai, kokių rezultatų pasieks profesijos pameistrystės būdu besimokantis žmogus, priklauso ne tik nuo mokymo įstaigoje dirbančių profesijos mokytojų bei paties mokinio pastangų, bet ir nuo įmonės, kurioje jis tobulina praktinius įgūdžius. Todėl pirmą kartą Lietuvoje vykstančiame nacionaliniame konkurse „Metų pameistrys 2022“ bus išrinktas ne tik geriausias Lietuvos pameistrys, bet ir geriausias meistras – asmuo, kuris padeda pameistriui perprasti profesijos paslaptis realioje darbo vietoje įmonėje bei padeda žengti pirmuosius žingsnius siekiant profesinės karjeros. Taip pat bus išrinktas draugiškiausias pameistriams darbdavys – įmonė ar organizacija, kuri aktyviai dalyvauja rengiant specialistus ir prisideda sprendžiant su kvalifikuotų darbuotojų trūkumu susijusias darbdavių problemas“, – pasakoja Lietuvos profesinio mokymo įstaigų asociacijos vadovas, Alytaus profesinio rengimo centro direktorius Vytautas Zubras.

Konkursas „Metų pameistrys 2022“ vyksta tuo metu, kai Europos Komisijos iniciatyva jau 6 kartą rengiama Europos profesinių gebėjimų savaitė.

Šiemet gegužės 16-20 d. visoje Europoje vykstančių renginių tikslas – skatinti jaunimą ir suaugusiuosius įgyti gebėjimų, kurių prireiks sparčiai besikeičiančioje darbo rinkoje, o jos pagrindinė tema „Profesinis mokymas ir žaliasis Europos kursas“.

Konkursą „Metų pameistrys 2022“ įgyvendinant Europos Socialinio fondo lėšomis finansuojamą projektą „Profesinio mokymo ir mokymosi visą gyvenimą populiarinimas Lietuvoje“ inicijavo Kvalifikacijų ir profesinio mokymo plėtros centras, organizuoja Lietuvos profesinio mokymo įstaigų asociacija.

Jame dalyvauti ir siūlyti kandidatus trijose nominacijose – „Metų pameistrys 2022“, „Metų meistras – profesijos mokytojas 2022“, „Metų darbdavys/įmonė 2022“ – kviečiamos visos profesinio mokymo įstaigos ir įmonės, kuriose mokoma pameistrystės forma.

Pateikti paraiškas dalyvauti konkurse ir pristatyti kandidatus galima iki gegužės 24 d. Išsamią informaciją apie konkurso „Metų pameistrys 2022“ taisykles ir registracijos formą rasite Facebook paskyroje „Metų pameistrys 2022“. Šioje paskyroje lankytojai susipažins su konkurso dalyviais ir patys rinks sėkmingiausią pameistrį. Geriausiųjų vardus sužinosime birželio mėnesį.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.