Padės paliesti virtualią erdvę

Lietuvių kuriamas išmanusis, ant piršto maunamas, žiedas ateityje leis valdyti įrenginius gestais. „Per „bluetooth" technologiją susieti įrenginiai priims vartotojo gestus kaip komandas. O pagrindinis ir plačiausias pritaikomumas bus su išmaniais telefonais“, – sako „Segfolto“ direktorius Povilas Sidaravičius.

Povilas Sidaravičius, išmaniojo žiedo idėjos autorius<br>Laidos stop kadras
Povilas Sidaravičius, išmaniojo žiedo idėjos autorius<br>Laidos stop kadras
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 15, 2015, 10:00 AM, atnaujinta Jan 6, 2018, 7:02 PM

Pasirodo, pirminė idėja sukurti tokį įrenginį kilo konferencijos metu, kai suskambus mobiliajam telefonui P.Sidaravičius pasigailėjo, kad negali jo išjungti, pvz., krustelėjus išmaniąją apyrankę, o tenka akivaizdžiai rankomis atjunginėti skambantį įrenginį.

Ir žaidimams, ir neįgaliesiems

Išmaniojo žiedo sumanytojas pasakoja, kad jo vadovaujama įmonė, greta kasdienių su informacinėmis technologijomis susijusių darbų, būtinai skiria laiko ir inovatyviems projektams. Šiuo metu vienas tokių sumanymų yra jau minėtas išmanusis žiedas, kitas – medicininis įrenginys.

„Žiedas turi veikti, kai žmogus nori kažką kontroliuoti erdvėje. Tarkime, kalbame apie trimatę erdvę ir šioje erdvėje žaidžiamus žaidimus. Dabartiniais išmaniaisiais telefonais žaidžiami žaidimai, kuriuos valdome lietimu, vėliau bus pritaikyti žaisti su trimatę erdvę sukuriančiais prietaisais, pvz., išmaniaisiais televizoriais. Sukuriama trimatė erdvė, o kaip ją kontroliuoti? Kai matai trimatį vaizdą, natūraliai norisi paimti, paliesti sukurtą vaizdą, tačiau ranka nieko neužčiuopsi. O štai su žiedu būtų galima kontroliuoti veiksmą. Tokią nišą galima panaudoti“, – pasakoja P.Sidaravičius.

Anot jo, žiedą būtų galima naudoti ir pagelbstint žmonėms su negalia. „Nors tai nėra pagrindinis tikslas, tačiau tokia technologija stipriai palengvintų neįgaliųjų buitį, jeigu padarę sutartinius gestus jie galėtų įjungtį viryklę, uždegti šviesą ir pan“, – kalba P.Sidaravičius.

Pokalbis ir toliau sukasi apie mediciną, tad čia P.Sidaravičius priduria, kad šiuo metu tobulina dar vieną, sveikatai skirtą įrenginį.

„Pavyzdžiui, širdies ligomis sergantiems žmonėms yra sukurtos tiek apyrankės, tiek kitokie patogūs nešiojami prietaisai, kurie leidžia sekti širdies darbą. Tačiau tokių patogių įrenginių neturi žmonės, kuriuos kamuoja plaučių problemos, nepastovi šio organo būklė, – kalba pašnekovas. – Plaučių ligomis sergantys žmonės naudojasi prietaisu, kuris nebuvo keistas gal 40 metų. Mes padarėme elektroninį įtaisą, kuris, užfiksavęs duomenis – žmogaus iškvėpimo slėgį ir plaučių būklę – gali numatyti, ar gresia priepuolis. Tai gera prevencinė priemonė, pvz. žmonėms, kenčiantiems nuo astmos. Tai ypač svarbu šiame skubos amžiuje, kad įtaisai būtų patogūs naudoti ir pritaikyti pagal asmeninius poreikius“.

Šturmuos užsienio rinkas

Išmaniojo žiedo kūrėjas į mokslo ir verslo sąsajas žiūri kaip į natūralų dalyką. „Aš kuriu verslą, nes taip reikia. Jeigu norite kažką sukurti, padaryti, užsiimate ta veikla, tai anksčiau ar vėliau kontaktuojate su verslu“, – mąsto P.Sidaravičius.

Pašnekovas sako, jog tarp savo bendraamžių mato daug jaunų žmonių, kurie sugeba inovatyviai galvoti, sukurti, turi puikių idėjų, kurias galima būtų vystyti. „Trūksta, kad kas tuos jaunus novatorius palaikytų, padėtų. Pradedant teisiniais dalykais, baigiant gamybos procesais, skirtais tą inovaciją paversti realybe, infrastruktūros trūksta“, – dėsto pašnekovas.

Nepaisant iškylančių sunkumų, jaunas verslininkas rankų nenuleidžia ir savo inovatyviais produktais ketina šturmuoti užsienio rinkas. „Aš savo inovacijų pirkėjus matau daugiau užsienyje, nes Lietuvos rinka kartais „prašoka“ kai kurias naujoves. Pvz., anksčiau užsienyje toks populiarus dalykas kaip pranešimų gaviklis, Lietuvoje nebuvo naudojamas, mūsų šalis jį „prašoko“. Būna ir kitokių technologinių šuolių. Tad testuoti Lietuvoje inovacijas gali būti pavojinga, nes pasaulyje jos gal jau randa savo vietą, o pas mus jos gali būti tiesiog „praeitos“, – mintimis dalinasi pašnekovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.