Inovatyvus maistas – ant kiekvieno stalo

Jau šiandien kasdieniai mūsų valgomi maisto produktai dažniausiai gimsta mokslininkų laboratorijose. Dėl to galbūt jūsų patiekale bus daugiau nei įprastai vitaminų. O gal tai bus produktas, kurio gamybai buvo panaudoti būtent natūralūs aromatizatoriai ar antioksidantai.

Nijolė Karpavičienė, klasterio „Paslaugos žemdirbiams“ direktorė.<br>Laidos stop kadras
Nijolė Karpavičienė, klasterio „Paslaugos žemdirbiams“ direktorė.<br>Laidos stop kadras
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 20, 2015, 9:49 AM, atnaujinta Jan 6, 2018, 10:02 AM

Apie tai, kaip Lietuvos maisto perdirbėjams ir gamintojams tapti konkurencingais tiek Lietuvoje, tiek pasaulyje, kalbamės su klasterio „Paslaugos žemdirbiams“ direktore Nijole Karpavičiene.

Bendram darbui suvienijote mokslininkus ir verslininkus. Kokio tikėjotės rezultato?

Jeigu įmonės nori sėkmingai gyvuoti, jos turi išlikti konkurencingos, plėstis. Lietuvos vaisių ir daržovių produktų gamybos įmonėms būtina kooperuotis tam, kad būtų sukurti ir rinkai tiekiami nauji, inovatyvūs, konkurencingi tarptautinėse rinkose ir biologiškai vertingi vaisių ir daržovių produktai.

Ne mažiau svarbu jungti pajėgas dar ir tam, kad būtų sukauptas reikiamas maisto produkcijos kiekis eksportui, kad būtų pagerinta produkcijos kokybė ir išplėstas asortimentas.

Sveikų bei saugių, funkcionalių ir biologiškai vertingų maisto produktų paklausa ir poreikis paskatino verslą jungtis su mokslu ir įgyvendinti mokslo idėjas praktikoje.

Taip buvo įkurtas Maisto (vaisių ir daržovių) klasteris.  Šio klasterio koordinatorius yra UAB „Paslaugos žemdirbiams“, o pats klasteris apjungė 5 verslo įmones bei mokslo įstaigą – Lietuvos agrarinių ir miškų mokslo centro Sodininkystės ir daržininkystės institutą.

Kaip, jūsų atveju, verslas pritaikė mokslininkų žinias?

Šiuo metu Babtuose, Sodininkystės ir daržininkystės instituto Atviros prieigos vaisių ir daržovių perdirbimo technologijų modeliavimo laboratorijos patalpose įkurta ir Maisto (vaisių ir daržovių ) klasterio bendro naudojimosi infrastruktūra.

Mokslo ir verslo bendradarbiavimas, bendra infrastruktūra, suteikia galimybę klasterio įmonėms atlikti inovatyvios technologijos naujų aukštesnės pridėtinės vertės biologiškai aktyvių ir nišinių maisto produktų kūrimo mokslinius ir technologinius tyrimus. Taip atsiranda galimybė į gamybą įvesti biologiškai vertingus bei funkcionaliojo maisto produktus.

Ir dar, diegiamos ir beatliekinės vaisių, uogų bei daržovių perdirbimo technologijos, nes iš šalutinių perdirbimo produktų yra išgaunami biologiškai aktyvūs komponentai.

Inovatyvūs maisto produktai – kas tai yra?

Inovatyvūs maisto produktai – biologiškai vertingi, funkcionalūs, praturtinti natūralias vitaminais ir antioksidantais produktai.

Kaip ir kokius pavyko sukurti naujus maisto produktus?

Šiuo metu sukurtos ir įvestos į gamybą sultys su didesniu vitaminų, polifenolinių junginių kiekiu, padidintu antioksidaciniu aktyvumu.

Į gamybą diegiami ir biologiškai vertingi liofilizuoti produktai. Ką reiškia žodis liofilizacija? Tai technologinis procesas, kai vaisiai ir uogos užšaldomi ir vakuuminėje erdvėje džiovinami. Iš žaliavos pašalinamas vanduo, kuris buvo užšalęs ir taip džiovinant šaltyje išsaugomos vertingos medžiagos beveik 98 proc. Šie produktai puikiai tinkantis žaliavalgiams, konditerijos pramonei.

Ar daug tenka įveikti kliūčių?

Nors tikslai pozityvūs, iš kliūčių įvardinčiau Lietuvos verslininkų nenorą kooperuotis ir jungtis įsigyjant bendrą nuosavybę bei didžiulį nuosavų lėšų poreikį kofinansavimui.

Kokių žemės ūkio/maisto inovacijų galima tikėtis ateityje?

Iš inovacijų srities, ateityje tikimasi sveikesnio, natūralesnio bei funkcionalesnio maisto, kuris bus pagaminamas naudojant neterimines ir aplinką tausojančius technologijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.