„Rakink“: internetu patikrins, ar užrakintos durys

„Šiuo metu kuriami sudėtingi ir brangūs durų užraktai, kodavimo ir apsaugos sistemos, kurios apsaugo nuo įsilaužimų. Tačiau net ir brangias spynas žmonės kartais pamiršta užrakinti. Aš ir pats esu susidūręs su situacija, kai išėjęs iš namų neatsimindavau, ar palikau užrakintas duris. Tad studijų metų sugalvojau sukurti sistemą, kuri nuotoliniu būdu leistų tai patikrinti, – prisimena „Icus LT“ vadovas Tomas Petrulevičius. – Mūsų sukurta „Rakink“ sistema leidžia nuotoliniu būdu stebėti kas ir kada atrakino bei užrakino duris.

„Rakink“ sistemą bus galima įmontuoti bet kuriuose namuose.<br>Laidos stop kadras
„Rakink“ sistemą bus galima įmontuoti bet kuriuose namuose.<br>Laidos stop kadras
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 13, 2015, 11:29 AM, atnaujinta Jan 4, 2018, 12:27 AM

Tam, kad prietaisas veiktų, į durų staktą yra įmontuojamas jutiklis, kuris fiksuoja užrakinimo procesą. Jis prijungiamas prie interneto ir tinklalapyje arba naudojantis mobiliąja programėle telefone galima stebėti tiek dabartinę durų būseną, tiek jos istoriją.

Prietaiso kūrėjai mano, kad jų įrenginys bus naudingas žmonėms, auginantiems mažus vaikus ar prižiūrintiems senolius. „Prietaisu jau domėjosi ir verslo atstovai, turintys biurų, komercinių patalpų. Jiems toks prietaisas būtų aktualus, nes vėlai vakare biurus užrakina ne jie patys, o atsakingi asmenys. Jiems taip pat kartais reikia įsitikinti, kad durys tikrai užrakintos“, – vardija T.Petrulevičius.

Startui – svarbus paskatinimas iš šalies

Įdomu tai, kad „Rakink“ sistema buvo sugalvota universiteto suole. O vystyti „Rakink“ idėją link realizavimo ir apčiuopiamo produkto jaunuosius kūrėjus paskatino ir pačių kūrėjų entuziazmas, ir teigiama ekspertų reakcija.

„Idėjos perspektyvą pirmiausiai įžvelgė žmonės iš šalies: rėmėmės ir dėstytojų, ir savo artimųjų nuomone. Juk pats ne visada žinai, ar tavo kuriamas daiktas bus naudingas visuomenei, gal tai tik tau pačiam atrodo įkvepianti, gera mintis, – idėjos įgyvendinimo pradžią prisimena T.Petrulevičius. „Visų pirma labai padėjo Vilniaus Gedimino technikos universitetas, ten dirbantys žmonės, kurie ir motyvavo, ir patarė dalyvauti verslumo ugdymo konkursuose, kuriuose iš geriausių idėjų siekiama atrinkti geriausią būsimą realų produktą, padėti sukurti „startuolį“. Po šių renginių susipažinome su žmonėmis, kurie pasiūlė dalyvauti kitose „startuolius“ skatinančiose programose. Taip ir užsisuko ratas“, – kalba T.Petrulevičius.

Greitai veikti skatina ir konkurentai

T.Petrulevičius tikina, kad šiuo metu rinkoje nėra analogo jų sukurtam produktui. „Galbūt tam tikra prasme signalizacijų kūrėjų produktus gali asocijuotis su mūsų įrenginiu, tačiau funkcinis ir praktinis mūsų prietaiso panaudojimas – vis dėlto skiriasi“, – teigia sistemos kūrėjas.

Nepaisant technologinio naujumo, „Rakink“ kūrėjai dėl didžiulės konkurencijos atsikvėpti dar negali. „Kadangi konkurencija didelė, tu turi nuolat domėtis ta sritimi, kurioje pradedi dirbti. Nuolat reikia žiūrėti, kas yra kuriama kitur, kokie pasiekimai, turi aplenkti konkurentus, pasiūlyti kažką geresnio“, – dėsto pašnekovas. Tad jis stebi konkurentus, stengiasi įvertinti jų galimybes ir galimus veiksmus. „Turi pastoviai jausti pulsą, kas darosi aplinkui. Kuriant verslą – be šito – neišsiversi ir tai yra viena iš didžiausių pamokų, kurias tenka išmokti, – sako pašnekovas. – Ir tai yra adrenalinas, kuris skatina veikti greitai. Be abejo, jeigu nejaustume konkurentų kvėpavimo į nugarą, gal ilgiau tobulintume įrenginio idėją savo galvose, gal lėčiau eitume prie idėjos ištobulinimo iki produkto, bet taip nėra.“

Sistemą pritaikys ir butų gyventojams

Anot T.Petrulevičiaus, „Rakink“ sistemą bus galima įmontuoti bet kuriuose namuose. „Reikia, kad žmonės, gyvenantys paprastuose daugiabučiuose taip pat galėtų įsigyti ir įmontuoti sistemą savo namuose. Todėl ir prietaiso kaina turėtų būti priimtina vidutines pajamas gaunančiam vartotojui, – skaičiuoja T.Petrulevičius. Jis sako, kad ir būsimus, ateities projektus sieja su išmaniaisiais namais: mąsto apie nuotolinio durų užrakinimo galimybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.