Šviesą išgauna – net iš traukos jėgos

Šiuo metu pasaulyje net 1,5 milijardo gyventojų neturi galimybės prisijungti prie elektros linijų. Saulei nusileidus, šie žmonės apšvietimui dažniausiai naudoja žibalą.

Lagaminas, keičiantis savo dydį.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Lagaminas, keičiantis savo dydį.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 6, 2015, 10:00 AM, atnaujinta Nov 24, 2017, 2:29 AM

Šiuo metu įprasta manyti, kad elektros energijos problemas gali išspręsti saulės baterijos. Tačiau tam trukdo keli dalykai. Visų pirma, iš saulės elektra gaunama tuomet, kai ji šviečia, taigi, reikalingos baterijos, kurios galėtų išsaugoti energiją, kurią bus galima panaudoti sutemus. Išsaugotos energijos kiekis priklauso ir nuo saulės baterijos dydžio, ir nuo to, ar švietė saulė. Be to, saulės baterijos yra brangios, o neturintys santaupų žmonės neišgali jų įpirkti.

Vis tik, buvo sugalvotas prietaisas, kuris sugeba pagaminti elektrą iš traukos jėgos. Ant „GravityLigt“ įtaiso tereikia užkabinti svorį, kuris sukuria pakankamai energijos, kad pusę valandos šviestų lempa. Prietaisas gali veikti bet kuriuo paros metu, kai tik yra poreikis. Jis taip pat neturi baterijos, kuri galėtų pasibaigti ar kurią reikėtų pakeisti. Tai visiškai švari, žalioji technologija. Kadangi, po šio prietaiso pagaminimo, jo veikimui daugiau nebereikia jokių papildomų, pinigus kainuojančių, elementų, jis yra tinkamas padėti vargstantiems žmonėms gyventi šviesiau.

Lagaminas, keičiantis savo dydį

Keliaujantieji lėktuvais dažnai niurzga, kad į saloną negalima įsinešti daugiau krepšių nei vieną. O juk grįžtant namo iš kelionių, suvenyrai ir pirkiniai dažnai nebetelpa į krepšius ir lagaminus.

Tuo tarpu lagaminas, pavadintas „Fugu“, pats savaime yra toks nedidelis, kad jį galima įsinešti į lėktuvo saloną. Tačiau spūstelėjus vieną mygtuką, jis išsipučia iki maksimaliai didelio kelioninio lagamino, kokį tik galima vežti lėktuvo bagažo skyriuje.

Lagaminas išsididina dėka to, kad šonines lagamino sieneles pripučia įtaisyta elektrinė pompa. Ši pompa lagaminą gali pripūsti tiek iki didžiausio standartinio lėktuvo bagažo skyriaus lagamino, tiek sumažinti jį iki didžiausio standartinio lėktuvo salono bagažo apimčių.

„Fugu“ lagaminui yra pritaikytos išimamos lentynos, kurių dėka jį galima naudoti kaip spintą arba nešiojamą stalą, nešiojamojo kompiuterio padėklą ar makiažo staliuką.

Lagaminas yra pagamintas iš tų pačių medžiagų, kokios yra naudojamos banglentėms. Šios medžiagos pasižymi smūgiams atspariomis savybėmis, kurios apsaugo „Fugu“ krovinius. Tad, padarytas iš tvirtų medžiagų, naujasis kelioninis krepšys yra ilgaamžis.

Fugu idėjos autorius ir kūrėjas Isaacas Atlasas pasakoja, kad šio įtaiso idėja gimė 2013 m., kai jis susiginčijo su žmona, kokio dydžio lagaminą imti į kelionę.

„Ji vis kartojo, kad aš savo kelionėms turėčiau įsigyti didesnį lagaminą, o aš užsispyrusiai kartojau, kad man užteks tokio, kokį turiu, – pasakojo I. Atlasas. – Žinoma, ji buvo teisi, tačiau vietoje to, kad sutikčiau su jos nuomone, aš išradau „Fugu“.

Krepšys taip pat yra neperšlampantis, o jo ratai sukiojasi 360 laipsnių kampu visomis kryptimis.

Elektroninis medžio lapas

Chemikas Danielis Nocera išrado pirmąjį dirbtinį lapą: prietaisą, kuris, panašiai kaip augalas, naudodamas saulės šviesą, išskaido vandens molekules ir pagamina energiją. Šiandien šis dirbtinis lapas moka netgi savaime pasitaisyti ir veikti netgi nešvariame vandenyje.

D.Noceros dirbtinis lapas atrodo apgaulingai paprastas: katalizatorius – kredito kortelės dydžio silicio plokštelė su apvalkalu – įdedama į stiklinę su vandeniu. Kai plokštelė su vandeniu padedama į saulės šviesą, grynas deguonis išburbuliuoja iš vienos pusės, o vandenilis – iš kitos. Toks prietaisas, įdėtas į kibirą galėtų sugeneruoti energijos visam namui visai dienai. Tai ypač tinka besivystančio pasaulio šalims.

D.Noceros išradimas anksčiau turėjo keletą trūkumų. Visų pirma, jis veikė tik ypač tyrame vandenyje, nes, kitu atveju, bakterijos ant prietaiso sukuria bioplėvelę ir taip stabdo įrenginio veikimą. Tai būtų buvęs didžiulis stabdis įgyvendinant projektą besivystančiose šalyse, nes ten žmonės dažnai neturi geriamo vandens, jau nekalbat apie ypač tyrą vandenį.

Tačiau dabartiniam prietaiso variantui mokslininkas sukūrė kobalto pagrindo apvalkalą, kuris plyšta dujų gamybos metu ir vėliau lėtai vėl susirenka ant silicio plokštelės. Kadangi prietaisas nuolat pats persiformuoja, bakterijos neturi kaip prisitvirtinti prie „lapo“, tad jis gali būti naudojamas ir nešvariame vandenyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.