Ar įmanoma išgyventi iš trijų karvių: Rokiškio rajono ūkininkės istorija

„Karvių auginimas neatsiperka, geriausiu atveju „išeini ant nulio“ ir dar pats turi, ką valgyti“, – tokia gyvenimo kaime realybę pasakoja Rokiškio rajone ūkininkaujanti Regina. Tačiau pripažįsta, kad karvių atsisakyti neplanuoja.

 Už šieną vienai karvei per metus sumokama apie 150 eurų. 
 Už šieną vienai karvei per metus sumokama apie 150 eurų. 
Pieno pristatymu į supirkimo punktus smulkieji ūkiai dažniausiai rūpinasi patys.<br>V.Balkūno nuotr.
Pieno pristatymu į supirkimo punktus smulkieji ūkiai dažniausiai rūpinasi patys.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 18, 2018, 1:05 PM

Kiek pinigų reikia karvei išlaikyti?

Su portalu lrytas.lt savo istorija pasidalinusi ūkininkė Regina Rokiškio rajone augina tris karves. Moteris paskaičiavo, kad vienos karvės išlaikymas per metus jai kainuoja apie 500 eurų. Į šią sumą įskaičiuoti kombinuoti pašarai, kurių kaina per metus siekia apie 300 eurų.

Nemažų išlaidų reikalauja ir šienas: už šieną vienai karvei per metus sumokama apie 150 eurų. Beje, trečdalį reikiamo šieno Regina užsiaugina savo ūkyje, todėl perka tik trūkstamą šieną ir šiek tiek sutaupo.

Veterinarinėms paslaugoms ūkininkė kasmet skiria apie 50 eurų, už kuriuos karvė, esant poreikiui, apsėklinama, perkami karves žymintys numeriai, pasai. Jei karvė suserga, išlaidos dar padidėja.

Ūkininkė džiaugiasi, kad jau ketverius metus jos karvės rimtai nesirgo. Tik vienai iš augintinių praėjusiais metais teko statyti lašelinę.

Todėl per vienerius metus trijų karvių išlaikymas vidutiniškai kainuoja 1500 eurų. Ir dar laiko ištekliai – trijų gyvulių priežiūra per dieną pareikalauja vidutiniškai 4 valandų, per kurias karvės pamelžiamos, pašeriamos, išmėžiamas mėšlas.

Smulkiuosius piktina nelygybė

Regina sutinka, kad nuo rugsėjo padidėjusi pieno supirkimo kaina džiugina, bet situacijos iš esmės nekeičia. Už litrą pieno ūkininkė gauna 15 centų, o anksčiau kaina siekė 10 centų. Moters žiniomis, stambieji ūkininkai už litrą pieno gauna 10-15 centų daugiau.

Pieno pristatymu į supirkimo punktus smulkieji ūkiai dažniausiai rūpinasi patys.

„Pieną reikia nuvežti į punktą, esantį už 4 kilometrų. Kurui išleidžiu daugmaž 1 eurą, o pieną vežu kasdien, tai per mėnesį jau visas 30 eurų“, – pasakojai ūkininkė.

Remiantis Lietuvos pieno gamintojų asociacijos (LPGA) duomenimis, šių metų birželio mėnesį Lietuva pagal natūralaus pieno kainą buvo paskutinė visoje Europos Sąjungoje (ES). ES vidurkis birželį siekė 32,37 Eur/100 kg, o kaina Lietuvoje – 25,59 Eur/100 kg.

Nors kaina žema, bet reikalavimai pienui griežti. Vadovaujantis Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nuostatomis, leidžiama parduoti tik atšaldytą iki +6 °C temperatūros žalią pieną, o jo tinkamumo vartoti terminas yra ne ilgesnis kaip 24 valandos po melžimo.

Karves melžiantis žmogus privalo būti pasitikrinęs sveikatą. Be to, pieno kokybės ir sudėties rodikliai turi būti tiriami vieną kartą per metų ketvirtį įgaliotojoje laboratorijoje.

Reginos ūkyje pieno analizės atliekamos 2-3 kartus per mėnesį.

Maži ūkiai – saugomas tėvų ir senelių palikimas

„Karvių auginimas neatsiperka, geriausiu atveju „išeini ant nulio“ ir dar pats turi, ką valgyti“, – į klausimą, ar šiandien apsimoka auginti kelias karves, atsako Regina.

Tačiau moteris pripažįsta, kad sunkiai įsivaizduoja savo gyvenimą be karvių: „Jų atsisakyti būtų labai gaila. Visą gyvenimą auginome karves – anksčiau tėvai, o dabar auginu ir aš, kartu padėdama senyvo amžiaus tėvams“, – teigia moteris.

Šeduvos seniūnas Justinas Pranys pastebi bendrą tendenciją – šiandien egzistuojantys smulkūs ūkiai yra daugiausia senelių ir tėvų palikimas. Kurti smulkius ūkius ir auginti kelias karves ar kiaules dabar tiesiog nebeapsimoka.

„Dabar turime visas sąlygas kaimams mažėti, ūkiams didėti, o smulkiesiems ūkiams apskritai nykti. Smulkius ūkius lengviau pakerta tokios problemos kaip, pavyzdžiui, kiaulių maras. Be to, žmonėms tiesiog nebeapsimoka ir jie savo veiklas nukreipia į pelningesnės ir finansiškai naudingesnes sritis“, – kalbėjo Šeduvos seniūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?