Šaltalankių augintojas: Lietuvoje kelią skinasi naujas produktas

„Klaidinga manyti, kad šaltalankiai auga kaip piktžolės. Ekologiniu būdu užauginti šaltalankius nėra paprasta, įtakos turi ir dirvožemis, ir oro sąlygos“, – sako ekologinio šaltalankių ūkio savininkas Linas Šliauteris.

Šaltalankių auginimas Lietuvoje.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Šaltalankių auginimas Lietuvoje.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Šaltalankių auginimas Lietuvoje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šaltalankių auginimas Lietuvoje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-11-20 08:12, atnaujinta 2018-11-20 10:47

Apie šaltalankių auginimo iššūkius, rinkos tendencijas ir šaltalankių savybes, kurias labiausiai vertina pirkėjai, lrytas.lt kalbėjosi su L.Šliauteriu.

Alternatyva cheminiams vitaminams

Šaltalankių auginimu nuo 1999 metų užsiimantis L.Šliauteris pastebėjo, kad šiuolaikinis pirkėjas yra apsiskaitęs ir žino apie šaltalankių naudą sveikatai.

„Anksčiau prekybos vietose dalindavome informacinius lapelius apie šaltalankius ir jų savybes. Dabar žmonės tas savybes jau žino ir perka, norėdami apsisaugoti nuo visokių ligų, taip pat naudoja ir kaip prevencinę, organizmą stiprinančią priemonę“, – teigė ekologinio ūkio savininkas.

Nuo seno žinoma, kad vienas iš nepakeičiamų vitaminų ir mikroelementų, kurių stinga organizmui, atšalus orams ir prasidėjus darganai, šaltinių yra šaltalankio uogos. Organizmui naudingos šaltalankių savybės buvo vertinamos jau senovės Tibete ir senovės Graikijoje.

Itin plataus populiarumo šaltalankio uogos sulaukia dėl vitamino C gausos. Tačiau jų sudėtyje taip pat yra E, F, A, PP, B vitaminų, folio rūgšties, gliukozės, geležies, mangano ir kitų organizmui naudingų elementų. Dėl enzimų gausos natūralios šaltalankių uogos ir jų produktai stiprina imunitetą, o tiaminas teigiamai veikia nervų sistemą.

Šaltalankius ir jų produktus rekomenduojama naudoti sergant mažakraujyste, avitaminoze, kraujuojant dantenoms, siekiant normalizuoti kraujo spaudimą ir virškinimo procesus. Šaltalankių uogų aliejus paskatina audinių atsinaujinimą, skatina žaizdų gijimą, slopina uždegimą.

Pasak L.Šliauterio, pirkėjai šaltalankius neretai renkasi kaip natūralią cheminių multivitaminų alternatyvą. Tai pigesnė, o svarbiausia natūrali alternatyva.

Labiausiai vertinami – šimtaprocentės sudėties produktai

Šaltalankių augintojas atkreipė dėmesį, kad perkamiausi ir populiariausi yra šimtaprocentiniai, klasikiniai produktai. Tai yra šaltalankių sultys, šaltalankių aliejus.

„Iš naujesnių produktų žmonės labai mėgsta šaltalankius meduje ir šaltalankių lapų arbatą. Šaltalankių lapų arbata Lietuvoje yra gana naujas produktas, bet labai vertingas.

Kai kuriais atvejais lapai yra netgi vertingesni už uogas. Tai ateities produktas, kuris kitose šalyse jau labai populiarus, o Lietuvoje pamažu skinasi savo kelią“, – teigė L.Šliauteris.

Ūkininkas taip pat pastebėjo, kad pirkėjas vis labiau vertina kokybę.

„Lentynose ekologinio ir neekologinio produkto, pagaminto iš šaltalankių, kaina yra panaši ir čia reikia pastebėti, kad pirmenybę žmonės teikia ekologiškam produktui“.

Sunkumai iš gamtos ir iš valdžios

Anot ekologinio ūkio savininko, verčiantis šaltalankių auginimu iššūkius kelia ir gamta, ir biurokratija.

„Anksčiau šaltalankiai Lietuvoje neturėjo vieno rimto priešo – šaltalankinių musių, kurios gali sugadinti nemažą derliaus dalį. Šaltalankinė musė Lietuvoje pasirodė daugmaž prieš ketverius metus ir atėjo iš Sibiro.

Jei užsiimtume neekologiniu auginimu, kovai su šiomis musėmis galėtume naudoti cheminius preparatus. Efektyvių ekologinių priemonių nėra. Tai verčia senus augalus pakeisti naujais ir galvoti, kaip keisti veisles į ankstyvesnes ar vėlyvesnes“, – apie šaltalankių auginimo specifiką pasakojo L.Šliauteris.

„Darbą apsunkina ir vargina milžiniški biurokratizmo kiekiai, kurių anksčiau nebūdavo. Nors kasmet deklaruojama, kad popierizmo kiekis mažinamas, bet, lyginant, tarkime, 1999 ar 2005 metus ir šiuos metus, tas kiekis ne tik kad nemažėja, bet nuosekliai didėja“, – teigė pašnekovas.

Sėkmingam šaltalankių auginimui reikšmingas yra ir dirvožemis bei oro sąlygos.

Dirvožemis, kuriame auga šaltalankiai, turi būti nerūgštus, vieta neturi būti pelkėta.

Oro sąlygos taip pat lemia derliaus kiekybę ir kokybę. Jei daugiau lyja, uogos būna gražesnės. Jei drėgnais metais iš lauko nuskinamos, pavyzdžiui, 5 tonos, tai sausais metais iš to paties lauko surenkama tik daugmaž 3 tonos uogų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.