Atidarys Lietuvoje dar nebūtą fermą ir gamins ypatingus miltus

Kitų metų pradžioje bendrovė „Maistinių vabzdžių ferma“ oficialiai pradės Lietuvoje dar neregėtą, tačiau kaimyninėse šalyse pasiteisinusią ir sparčiai besiplečiančią veiklą – maistinių svirplių auginimą. Vilniaus apskrityje Buivydžių kaime esančiame maždaug 800 kv. m dydžio pastate jau netrukus bus sukurtos visos šiai veiklai tinkamos sąlygos. Į fermos patalpų įrengimą ir reikalingo inventoriaus įsigijimą investuota beveik 150 tūkst. eurų.

Tačiau Estijoje ar Suomijoje per pastaruosius porą metų svirplių produktai maisto pramonėje išsikovojo savo vietą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Tačiau Estijoje ar Suomijoje per pastaruosius porą metų svirplių produktai maisto pramonėje išsikovojo savo vietą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Tačiau Estijoje ar Suomijoje per pastaruosius porą metų svirplių produktai maisto pramonėje išsikovojo savo vietą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Tačiau Estijoje ar Suomijoje per pastaruosius porą metų svirplių produktai maisto pramonėje išsikovojo savo vietą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Tačiau Estijoje ar Suomijoje per pastaruosius porą metų svirplių produktai maisto pramonėje išsikovojo savo vietą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Tačiau Estijoje ar Suomijoje per pastaruosius porą metų svirplių produktai maisto pramonėje išsikovojo savo vietą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 5, 2018, 8:44 AM

„Iš pradžių ji nebus labai didelė, tačiau sėkmingai klostantis aplinkybėms mes tikrai plėsimės ir veikiausiai auginsime ne tik svirplius“, – teigia svirplių fermos savininkas Andrius Stanislovaitis.

Planuojama, kad ferma neužims iš karto viso turimo ploto, tačiau laikui bėgant plėsis.

Europoje vis dažniau prabylama apie paruoštus valgyti vabzdžius, ir vis daugiau smalsuolių ryžtasi išbandyti tokį neįprastų ingredientų patiekalą. Daugumai Lietuvos gyventojų tai vis dar skamba itin egzotiškai.

Tačiau Estijoje ar Suomijoje per pastaruosius porą metų svirplių produktai maisto pramonėje išsikovojo savo vietą – Suomijoje šiuo metu svirplių paklausa jau lenkia pasiūlą.

Svirpliai yra baltymų, kalcio, geležies, skaidulų ir sveikųjų riebalų šaltinis. Dėl naudingų medžiagų gausos svetur yra gaminami ir pardavinėjami įvairių rūšių batonėliai, baltymų mišiniai, įvairūs užkandžiai ir net saldainiai ar traški duonelė, kurių sudėtyje yra svirplių.

Kepant konditerinius gaminius neretai įprastus miltus keičia šių vabzdžių miltais ar įmaišo jų tik pasirinktą dalį. Pavyzdžiui, Suomijoje į tam tikros rūšies duoną įmaišomi keli procentai svirplių miltų. „Tai skonio nekeičia, tačiau maistinė vertė kur kas didesnė nei įprastai paruošto kepinio“, – teigia įmonės direktorius.

Pagrindinė bendrovės „Maistinių vabzdžių ferma“ tiekiama produkcija bus svirplių miltai. Per pirmuosius gyvavimo metus jų pagaminti numatoma iki 2 tonų.

„Planuojame bendradarbiauti su šalimis, kuriose maistinių svirplių paklausa sėkmingai auga: Estija, Suomija, Anglija, Vokietija ir Prancūzija“, – sakė A.Stanislovaitis.

Šiuo metu pasaulyje skaičiuojama, kad valgomų vabzdžių rūšių yra kiek mažiau nei 2 tūkst., ir reguliariai jais besimaitinančių žmonių skaičius jau perkopia 2,5 mlrd., o dėl to ir gamintojų gretos tik didėja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.