Lietuva gali tikėtis kviečių eksporto leidimo į Kiniją

Lietuva gali tikėtis Kinijos leidimo eksportuoti kviečius į didžiausią Azijos rinką, sako Augalininkystė tarybos laikinoji vadovė. Taip Rasa Rimkutė vertina Kinijos atstovų vizito Lietuvoje rezultatus.

 Savaitę Lietuvoje viešėjusių Kinijos Muitinės generalinės administracijos (GACC) atstovų požiūris į lietuviškus kviečius buvo pakankamai pozityvus. Antradienį Vilniuje pasirašytas preliminarus susitarimas, tačiau galutines jo nuostatas Kinijos muitininkai dar turės suderinti su savo šalies vadovybe.<br> 123rf nuotr.
 Savaitę Lietuvoje viešėjusių Kinijos Muitinės generalinės administracijos (GACC) atstovų požiūris į lietuviškus kviečius buvo pakankamai pozityvus. Antradienį Vilniuje pasirašytas preliminarus susitarimas, tačiau galutines jo nuostatas Kinijos muitininkai dar turės suderinti su savo šalies vadovybe.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 14, 2018, 5:11 PM, atnaujinta Nov 14, 2018, 5:14 PM

Anot jos, savaitę Lietuvoje viešėjusių Kinijos Muitinės generalinės administracijos (GACC) atstovų požiūris į lietuviškus kviečius buvo pakankamai pozityvus. Antradienį Vilniuje pasirašytas preliminarus susitarimas, tačiau galutines jo nuostatas Kinijos muitininkai dar turės suderinti su savo šalies vadovybe.

„Turėjome aptarimą to vizito, suderinome tam tikrus klausimus, kurie buvo jiems aktualūs, iš mūsų pusės pateikėme informaciją ir iš tikrųjų, kažkokių neišsprendžiamų klausimų ar problemų, kur turėtume dar labai daug įdėti darbo, nėra“, – BNS trečiadienį sakė R. Rimkutė.

„Nesutarimų tikrai nebuvo, jie pamatė visas grandis nuo lauko iki pat eksporto, paminėjo, kad mūsų grūdų kokybė juos tenkintų. Žinoma, jie iš savo pusės pateiks tam tikrų reikalavimų, bet tai tikrai įprasti dalykai, neturėtų būti kažkokių bėdų“, – pridūrė ji.

Pasak R. Rimkutės, sudėtinga prognozuoti, kada leidimas galėtų būti gautas – pasak Kinijos atstovų, nuostatų derinimas ir išvadų rengimas gali užtrukti keletą mėnesių.

Savaitę trukusio vizito metu Kinijos muitininkai lankėsi grūdus auginančiose bendrovėse Kėdainiuose, Radviliškyje ir Šiauliuose, taip pat įmonėse, kurios superka, saugo ir ruošia grūdus eksportu, jūrų krovos kompanijose „Klasco“ ir „Bega“ bei SGS laboratorijose Klaipėdoje.

R. Rimkutės teigimu, Kinijos muitininkams taip pat užsiminta ir apie kitų grūdų eksporto galimybes, tačiau kiekvieną rūšį jie turėtų vertinti atskirai.

„Jei leidimas bus gautas kviečių importui į Kiniją, su kitais grūdais turėtų būti ženkliai paprastesnės ir greitesnės procedūros, nes reikėtų vertinti tik dalį reikalavimų“, – teigė R. Rimkutė.

Anot jos, Kiniją ateityje taip pat domintų miežių, žirnių, ir galbūt rapsų eksportas.

Grūdų perdirbėjų asociacijos duomenimis, per devynis šių metų mėnesius Lietuva eksportavo 2 mln. tonų grūdų, iš jų – 1,3 mln. tonų kviečių, kurie daugiausiai eksportuoti į Saudo Arabiją, Nigeriją, Ispaniją, Lenkiją ir kitas ES šalis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.