Kinijos ekspertai: kontrolė Lietuvoje atitinka lūkesčius

Lietuvoje lankęsi Kinijos muitinės generalinės administracijos (toliau – GACC) atstovai pozityviai vertina Valstybinės augalininkystės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos (toliau – Augalininkystės tarnyba) kontrolės sistemą ir pastangas užtikrinti aukštą eksportuojamų kviečių kokybę.

Kinų vertinimas pagrįstai teikia vilčių, kad Lietuvoje užauginti kviečiai neilgai trukus galės būti eksportuojami į Kiniją dvišaliu valstybių susitarimu.<br>T.Stasevičiaus nuotr.
Kinų vertinimas pagrįstai teikia vilčių, kad Lietuvoje užauginti kviečiai neilgai trukus galės būti eksportuojami į Kiniją dvišaliu valstybių susitarimu.<br>T.Stasevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

vatzum.lt

Dec 6, 2018, 4:16 PM, atnaujinta Dec 6, 2018, 4:28 PM

Toks kinų vertinimas pagrįstai teikia vilčių, kad Lietuvoje užauginti kviečiai neilgai trukus galės būti eksportuojami į Kiniją dvišaliu valstybių susitarimu.

Mūsų šalis ne vienerius metus siekia, kad didelė Kinijos rinka dar plačiau atsivertų ir turėtume galimybę eksportuoti kuo įvairesnę augalinę produkciją. Vizito metu buvo nagrinėjama lietuviškos kilmės kviečių fitosanitarinė kontrolė visuose jų ruošimo realizacijai etapuose.

GACC atstovai lankėsi Šiaulių, Panevėžio, Kauno, Telšių ir Klaipėdos apskrityse, ten jie buvo supažindinti su grūdų auginimo technologijomis, taikomomis sėjomainomis, kad būtų vystoma tvari ir tausi augalininkystė. Taip pat GACC atstovai apžiūrėjo laukus, kuriuose žaliavo pasėti kviečiai ir kitų rūšių javai.

Atkreiptas dėmesys ir į geltonuojančius garstyčių laukus, kuriuose šie augalai auginami žaliajai trąšai.

Buvo aptartas grūdų sandėliavimas, paruošimas eksportui, fitosanitarinių reikalavimų užtikrinimas bei grūdų krova Klaipėdos jūrų uoste. Taip pat vyko susitikimai su valstybės institucijų ir socialinių partnerių, tiesiogiai susijusių su prekyba grūdais, atstovais.

Kinijos delegacija pažymėjo, kad iš esmės Lietuvoje atliekami kontrolės veiksmai atitinka jų lūkesčius. Šiuo metu yra derinamas ketinimų protokolas, kurį turėtų pasirašyti GACC ir Lietuvos žemės ūkio ministerijos atstovai.

Tik tuomet Lietuvos eksportuotojai galės tiekti lietuviškus kviečius Kinijos rinkai.

Siekiant plačiau atverti šios Azijos valstybės vartus Lietuvos kilmės augalinei produkcijai, GACC atstovų dėmesys atkreiptas ir į tai, jog Lietuva taip pat suinteresuota eksportuoti ir kitus grūdus, ankštinius javus.

Tačiau Kinijos delegacijos nariai pabrėžė, kad kiekvienai eksportui skirtai naujai augalų genčiai gali būti keliami skirtingi fitosanitariniai reikalavimai.

Visgi, atsižvelgiant į tai, kad bendrosios prašymo pateikimo ir patvirtinimo procedūros eksportuojamiems produktams iš esmės yra panašios, kitos derybos dėl naujų grūdinių ar ankštinių augalų genčių eksporto, tikėtina, truktų trumpiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.