15 metų neranda sutarimo – vėl pešasi dėl naminukės legalizavimo

Jau penktas Seimas ginčijasi dėl naminės degtinės legalizavimo. Pataisos, kuriomis siūloma leisti ūkininkams ir kaimo turizmo sodyboms teisėtai pasigaminti vadinamosios samanės, vėl keliauja per komitetus. Kaimo reikalų komitetas pasisakė už, sveikatos – prieš. Idėjos palaikytojai sako, kad tai būtų tautos pasididžiavimo, priešininkai – nacionalinės tragedijos įteisinimas.

Seimo komitetas pasisakė už tai, kad kaimo turizmo sodybų savininkai ir javus auginantys ūkininkai galėtų teisėtai per metus pasigaminti iki 1 tūkst. litrų stiprios naminės degtinės.<br>AP asociatyvi nuotr.
Seimo komitetas pasisakė už tai, kad kaimo turizmo sodybų savininkai ir javus auginantys ūkininkai galėtų teisėtai per metus pasigaminti iki 1 tūkst. litrų stiprios naminės degtinės.<br>AP asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

LRT TV naujienų tarnyba, lrt.lt

Dec 10, 2018, 8:58 AM, atnaujinta Dec 10, 2018, 2:42 PM

„Tvarkos ir teisingumo“ lyderis Remigijus Žemaitaitis su kolega frakcijoje siūlo įteisinti naminukės gamybą. Esą vieša paslaptis, kad kiekvienas šalies regionas net turi savą samanės receptą. Sako, ją legalizavusios daugelis šalių ir visos išlošia ne vien dėl surenkamų mokesčių.

„Kai legalizavom naminį alų, ir turisteų pritraukėme, ir mokesčių daugiau surenkam. Startavome su vynu. Ir vėl gi aš turėjau tokios pačios didelės kritikos, kad čia nugirdys tautą ir panašiai. Nieks nenusigėrė. Nes paprasčiausiai to vyno neįperka. O Lietuva tapo dar viena vieta žemėlapyje, toks taškas Europoje ir pasaulyje, kaip gero iš tikrųjų uogų ir vaisinio vyno gamintoja. Naminė degtinė, naminis gėrimas arba samagonas, kitaip vadinamas – ir čia jokios problemos nėra“, – sakė Seimo Kaimo reikalų komiteto narys R.Žemaitaitis.

Kaimo reikalų komitetui idėja patiko. Nariai čia pat atliko tyrimą. Komitetas pasisakė už tai, kad kaimo turizmo sodybų savininkai ir javus auginantys ūkininkai galėtų teisėtai per metus pasigaminti iki 1 tūkst. litrų stiprios naminės degtinės, ir tam nereikėtų licencijos. Degtinė esą būtų brangi, todėl nedomintų vadinamųjų bambalių pirkėjų, o būtų skanaujama per degustacijas.

Sveikatos reikalų komitetas mano priešingai. Projekte pasigedęs ir reikalavimų, ir atsakomybės, čia pat suskaičiavo: tūkstantis litrų per metus, tai 3 litrai per parą. O toks kiekis – jau ne paskanavimas.

„Argumentas, kad tai yra paveldas, tikrai nėra argumentas. Nes mes turime ir midų, turim ir vyną serbentų, turim ir kitokius gėrimus, kurie yra išleidžiami, mokami mokesčiai, apskaitomi, yra higienos reikalavimų laikomasi. Tai visą šitą galima daryti, tačiau reikia registruoti savo veiklą“, – kalbėjo Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Asta Kubilienė.

Sveikatos reikalų komitetas siūlymą naminukę legalizuoti, anot jo, lengvatinėmis sąlygomis, atmetė. Anksčiau projekto nepalaikė ir vyriausybė.

Dėl naminės degtinės dar spręs pagrindinis šiam klausimui – Ekonomikos komitetas. Įteisinti samanę su pertraukomis ketinama apie 15 metų. Šis Seimas – penktas, kuris jos imasi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.