Ministras optimistas – signalai rodo, kad su lenkais dėl kiaulienos susitarti pavyks

Žemės ūkio ministras Giedrius Surplys tikisi, kad Berlyne su Lenkijos ministru Janu Krzysztofu Ardanowskiu pavyks susitarti, kad būtų panaikinti prekybos kiauliena apribojimai.

Lenkija gruodį paskelbė draudimą įvežti lietuvišką kiaulieną ir kiaules.<br>M.Patašiaus nuotr.
Lenkija gruodį paskelbė draudimą įvežti lietuvišką kiaulieną ir kiaules.<br>M.Patašiaus nuotr.
Žemės ūkio ministras G.Surplys.<br>T.Bauro nuotr.
Žemės ūkio ministras G.Surplys.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 18, 2019, 9:10 AM

„Signalai rodo, kad mums pavyks, nes pirmadienį į Lietuvą buvo atvykęs vyriausiasis Lenkijos veterinaras. Kalbėjosi su mūsų Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriumi. Panašu, kad judesiai jau yra. Lyg tokie signalai, kad šį vakarą ministras ir turėtų man pranešti kažkokią džiugią žinią“, – penktadienį LRT radijui teigė ministras.

Jeigu susitarimo nebus, anot ministro, Lietuva nuodugniau tikrins lenkiškos kiaulienos importą.

Abiejų šalių ministrų susitikimas vyks tarptautinėje žemės ūkio, maisto produktų ir sodininkystės parodoje „Žalioji savaitė 2019“. Susitikime ketina dalyvauti ir ES komisaras Vytenis Andriukaitis.

Galutinį sprendimą dėl prekybos atnaujinimo turėtų priimti Lenkijos žemės ūkio ministras.

Kiaulių augintojų asociacijos vadovas Algis Baravykas LRT radijui nurodė, kad iš Lietuvos kiaulienos į Lenkiją išvežama apie pora tūkstančių tonų.

„Toks yra bendras kiaulienos eksportas iš Lietuvos, mes esame labiau mėsos importuotojai. Kalbant apie gyvas kiaules, išvežame apie 10 tūkst. kiaulių per mėnesį. Taip pat dar išvežame lenkų ūkininkams mažus paršelius. 2018 metais jų išvežta apie 60 tūkst.“, – teigė A.Baravykas.

Lenkija gruodį paskelbė draudimą įvežti lietuvišką kiaulieną ir kiaules. Lietuvos Vyriausybė šį sprendimą vadina nepagrįstu, nes Lietuvoje laikomasi visų saugumo standartų, ir perspėjo galinti įvesti atsakomąsias priemones, apriboti importą iš Lenkijos.

Žemės ūkio ministras anksčiau BNS yra sakęs, kad, nepavykus diplomatiškai susitarti su Lenkija dėl lietuviškos kiaulienos importo atnaujinimo iš didžiosios šalies dalies, Lietuva ketina imtis atsakomųjų veiksmų – „labai nuodugniai, labai rimtai ir atsakingai“ tikrinti iš Lenkijos įvežamą kiaulieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.