Kaip apskaičiuoti miško kainą?

Nors iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad nuosavas miškas yra nuostabi galimybė pasimėgauti ramybe, pagrybauti ir pauogauti, tačiau miško įsigijimas ar paveldėjimas taip pat reiškia ir papildomą atsakomybę. Ką vertėtų žinoti, svarstant apie miško pardavimą ir kaip sužinoti, kokia reali Jūsų miško kaina?

 Greičiausias būdas sužinoti, kokia yra Jūsų miško kaina – užpildyti svetainėje miskusupirkimas.lt esančią formą.<br> V. Ščiavinsko nuotr.
 Greičiausias būdas sužinoti, kokia yra Jūsų miško kaina – užpildyti svetainėje miskusupirkimas.lt esančią formą.<br> V. Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 20, 2019, 8:21 AM, atnaujinta Mar 20, 2019, 12:16 PM

Kas Jūsų laukia?

Apsilankyti miške yra smagu, ypač jei jis nuosavas. Tačiau tokį mišką reikia nuolat prižiūrėti.

Miško savininkui gali tekti remontuoti miško keliukus, patraukti ant jų užvirtusius medžius, išvalyti atsiradusius sąvartynus, periodiškai atlikti sanitarinius ir retinimo kirtimus, stebėti, ar į mišką neįsimetė ligos bei kenkėjai. Jei mišką užpuolė kenkėjai ar ligos, teks iškirsti dalį miško, o vėliau mišką privaloma atsodinti. Atsodinimas privalomas ir miške kilus gaisrui. Ir tai dar ne viskas...

Nuo ko pradėti?

Svarbu suprasti, kad nuosavas miškas pareikalaus tiek laiko, tiek finansinių išteklių. Todėl jei jaučiate, kad neturite tam lėšų ir energijos, verčiau susilaikyti nuo miško pirkimo. Visai kita situacija, jei mišką paveldėjote. Tada reikia arba susitaikyti su padėtimi ir periodiškai atlikti minėtus darbus bei laikas nuo laiko pardavinėti medieną nusikirtimui arba paprasčiausiai – parduoti mišką.

Tačiau nesusidūrę su miško pardavimu, dažnas nežino, nuo ko pradėti. Pagrindinis galvos skausmas kiekvienam, planuojančiam parduoti mišką yra klausimas, kokia galėtų būti mano miško kaina?

Čia Jums geriausiai galėtų padėti miško vertintojai. Kaip žinia, miško vertinimas yra kompleksinis dalykas. Pagrindiniai faktoriai, lemiantys miško kainą, yra miško žemės ir medyno vertė. Įvertinus šiuos du rodiklius, galima suformuoti atsakymą į visiems miškų savininkams rūpimą klausimą, kiek kainuoja jų miškas.

Nuo ko priklauso miško kaina?

Miško žemės vertei didžiausią įtaką daro geografinė miško valdos padėtis. Pavyzdžiui, brangiau yra vertinamas miškas prie vandens telkinių ar prie miestų.

Taip pat itin svarbus faktorius – tinkamas privažiavimas prie miško, jo pasiekiamumas. Atkreipiamas dėmesys ir į tai, ar miško valda neturi ūkinių apribojimų.

Miško medyno vertė labiausiai priklauso medžių brandos bei rūšies. Vienuose miškuose gali dominuoti spygliuočiai, kai tuo tarpu kituose galima rasti labai didelį mišrumą. Žinoma, tuo pačiu reikia nepamiršti įvertinti ir miško skalsumo, kuris padeda paprasčiau pasirinkti ir tinkamiausi apsispręsti: parduoti mišką ar tik medieną.

Kitas labai svarbus veiksnys yra miško naudos vertinimas. Tai reiškia, kad reikia įvertinti, kaip galima kuo greičiau iš miško gauti kokios nors naudos. Žemė, kurioje yra miškas, gali būti mažiau arba labiau derlinga, todėl vienuose miškuose medžiai išaugs greičiau, kai tuo tarpu kitiems teks skirti laiko, kol pavyks džiaugtis našiu mišku.

Taip pat itin reikšmingas yra galimų kirtimų dažnumas miško valdoje.

Miško kaina kinta ir įvertinus jo svarbumą. Tam tikros miško teritorijos gali būti saugomos, pvz., įtrauktos į draustinių sąrašą arba netoli jų gali būti kokie nors saugomi objektai. Suprantama, tai visiškai pakeičia miško vertę ir tuo pačiu gali kainą padidinti arba sumažinti.

Žinoma, pasiūloma kaina skiriasi ir priklausomai nuo to, ar parduodamas miškas su žeme, ar miškas iškritimui. Šiuo atveju kiekvienas asmuo pats gali nuspręsti, kuri galimybė jam labiausiai tinka ir kuria verta pasinaudoti.

Lemiamas kainos veiksnys – miško plotas. Kuo daugiau turite ir kuo daugiau esate pasiruošę parduoti – tuo daugiau uždirbsite iš savo miško.

Gali padėti miškų supirkėjai

Kiekvienais metais miško kaina už hektarą keičiasi, tad norėdami parduoti geriausia kaina – turėtumėte skirti daug laiko miško vertei nusisitatyti. Tai reikalauja daug laiko bei pastangų, tad daugeliu atveju kur kas paprastesnis ir patogesnis pasirinkimas yra kreiptis į miško supirkėjus.

Jau daug metų lyderiaujanti miškų supirkimo įmonė miskusupirkimas.lt siūlo didžiausią miško kainą rinkoje. Esame miškininkystės profesionalai, todėl visada siekiame abipusės naudos ir griežtai laikomės įsipareigojimų klientui. Bendrovėje dirbantys kvalifikuoti miškininkystės specialistai turi ilgametį stažą, skaičiuojant miško vertę, todėl tiksliai ir greitai – vos per 24 val. gali pateikti nemokamą detalią ir tikslią informaciją, kokios vertės yra Jūsų miškas be jokių įsipareigojimų. Todėl jeigu Jūsų netenkins mūsų specialistų pateiktas kainos pasiūlymas, galėsite jo atsisakyti be jokio spaudimo. O jei kainos pasiūlymas Jus tenkins, miskusupirkimas.lt iš karto nupirks Jūsų mišką.

Greičiausias būdas sužinoti, kokia yra Jūsų miško kaina – užpildyti svetainėje miskusupirkimas.lt esančią formą, kurioje reiks nurodyti savo miško kadastrinį numerį. Tuomet mūsų specialistai tiksliai matys, kurioje vietoje ir kokio dydžio yra Jūsų miškas bei tai įvertinę, pateiks Jums preliminarią pinigų sumą, kurią galime pasiūlyti. Mūsų miško kainos skaičiuoklė – tai individualiai apskaičiuota miško kaina, nes bendrų skaičiuoklių pateikti rezultatai būna netikslūs.

Abipusio laimėjimo istorija

Vilnietė Laima yra viena iš tų žmonių, kuri įsitikino, koks sunkus darbas yra parduoti mišką:

„Paveldėjau mišką iš savo mamos, tačiau kadangi jis yra Anykščių rajone, o aš gyvenu sostinėje, pakankamai greitai nusprendžiau, kad man jį prižiūrėti bus per sunku ir kreipiausi pagalbos į maždaug dvi dešimtis miško supirkimo įmonių. Čia ir prasidėjo linksmoji istorija“, – juokėsi Laima.

Anot moters, į jos užklausą apskaičiuoti, kiek galėtų kainuoti miškas, tiesiog žaibiškai atsakė kelios įmonės, tačiau pasiūlytos kainos skyrėsi net 5 kartus: nuo 20 iki 100 tūks. Eur.

„Žinoma, labiausiai sudomino didžiausią kainą pasiūliusi bendrovė. Tačiau kėlė įtarimą tai, kad ši įmonė miško vertę apskaičiavo per maždaug pusvalandį ir tuoj pat atsiuntė preliminarią sutartį. Na o įdomiausia dalis buvo jau minėta preliminari sutartis. Joje radau mažytėmis raidėmis išspausdintą punktą, kad pasirašius šią preliminarią pirkimo-pardavimo sutartį, tačiau persigalvojus, man teks šiai įmonei sumokėti 50 proc. savo miško vertės“, – pasakojo vilnietė.

Laima išsiuntė preliminarią sutartį, ištrynusi kelis punktus, kurie jai buvo ne prie širdies – tarp jų ir minėtąjį. Deja, po sutarties išsiuntimo daugiau skambučio iš šios įmonės moteris nesulaukė.

„Buvo labai smalsu, kas nutiko, tad pati paskambinau į šią miškininkystės įmonę. Man atsakė trumpai: „Mes neprivalome aiškintis, kodėl, tačiau Jūsų miško nebepirksime“. Tada tiesiog sėdau ir pradėjau gilintis, kiek gi galėtų kainuoti mano miškas. Po dienos tyrimų, mes jau žinojome , kurie pasiūlymai yra nerealūs ir jų atsisakiau“, – teigė pašnekovė.

Taip pat moteriai nepatiko, kad kai kurių įmonių atstovai su ja elgėsi nemandagiai, buvo arogantiški: „Man klausinėjant klausimų, kai kurių bendrovių atstovai iš manęs juokėsi ir šaipėsi. Tokias įmones iš principo atmečiau. O štai įmonės miskusupirkimas.lt darbuotojai buvo labai mandagūs, smulkmeniškai atsakė į mano klausimus, visiškai nespaudė, kad mišką turėčiau parduoti būtent jų įmonei. Jie sukėlė man didelį pasitikėjimą. Žinoma, ir kaina už mišką buvo gera. Šį malonų bendravimą išlaikėme iki sutarties pasirašymo. Iki šiol esu patenkinta savo sprendimu bendradarbiauti su miskusupirkimas.lt“, – tikino Laima.

2018 m. miško supirkimo kainos buvo pasiekusios rekordines aukštumas, tačiau 2019 m. matoma miško kainų kritimo tendencija. Dėl šios priežasties dabar yra palankiausias metas parduoti savo turimą miško ūkio paskirties sklypą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.