Iš savo kišenės investavo milijonus, savivaldybė nepastatė nė kelio ženklo

20 tūkstančių turistų kasmet, kultūriniai renginiai kone kiekvieną savaitgalį, keliasdešimt darbo vietų – tai Ilzenbergo dvaro vizitinė kortelė. Dvaras tapo regiono traukos centru, tačiau Rokiškio savivaldybė realiais darbais neprisideda.

Renginiai į dvarą sutraukia daug žmonių, tačiau pagalius į ratus kiša nesutvarkyta infrastruktūra.<br> A.Srėbalienės nuotr. 
Renginiai į dvarą sutraukia daug žmonių, tačiau pagalius į ratus kiša nesutvarkyta infrastruktūra.<br> A.Srėbalienės nuotr. 
Iki paties dvaro svečiams tenka dardėti žvyrkeliu.<br> A.Srėbalienės nuotr. 
Iki paties dvaro svečiams tenka dardėti žvyrkeliu.<br> A.Srėbalienės nuotr. 
V.Barakausko pastangomis istorinė dvarvietė buvo prikelta naujam gyvenimui.<br> A.Srėbalienės nuotr. 
V.Barakausko pastangomis istorinė dvarvietė buvo prikelta naujam gyvenimui.<br> A.Srėbalienės nuotr. 
V.Barakausko pastangomis istorinė dvarvietė buvo prikelta naujam gyvenimui.<br> A.Srėbalienės nuotr. 
V.Barakausko pastangomis istorinė dvarvietė buvo prikelta naujam gyvenimui.<br> A.Srėbalienės nuotr. 
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 19, 2019, 10:53 AM, atnaujinta Apr 19, 2019, 2:02 PM

Prie pat sienos su Latvija esantis Ilzenbergo dvaras 2003 m. buvo įsigytas verslininko Vaido Barakausko, kurio pastangomis istorinė dvarvietė per keliolika metų prisikėlė naujam gyvenimui. Skaičiuojama, kad 2018 m. dvare apsilankė 14 tūkst. žmonių, o šiais metais planuojama priimti 20 tūkst. svečių.

Šią vasarą dvare vyks dviejų žymių atlikėjų – Marijono Mikutavičiaus ir akordeonisto Martyno Levickio koncertai, prieš porą metų į pasienį su Latvija sugūžėjo Jurgos Šeduikytės gerbėjai. Šie ir kiti renginiai sutraukia didelius srautus žmonių, tačiau, dvaro savininko V. Barakausko teigimu, pagalius į ratus kiša nesutvarkyta infrastruktūra.

Darda žvyrkeliais

Lankytojai į atokų dvarą vyksta daugiausiai nuosavais automobiliais ar motociklais arba iš anksto užsakytais autobusais. Prie dvaro yra įrengta 64 automobilių stovėjimo vietų aikštelė, įrengtos ir trys vietos autobusams. Tačiau iki paties dvaro svečiams tenka dardėti žvyrkeliu.

Anot „Ilzenbergo dvaro“ savininko V. Barakausko, tokia situacija apriboja tolimesnes investicijas.

„Tolimesni darbai priklausys nuo to, ar turistai bei svečiai iš viso pasaulio galės atvykti asfaltuotu keliu, ar teks ir toliau dardėti dulkėtu žvyrkeliu. Apie 3 kilometrų ilgio žvyrkelis išlieka rimta kliūtimi atvykti moderniems turistiniams autobusams, oficialioms delegacijoms, iškilių švenčių dalyviams“, – sakė jis.

2018 m. sudarant Rokiškio rajono kelių asfaltavimo planą žvyrkelio kelio ruožas iki Ilzenbergo dvaro liko „už borto“, nors pagal kriterijus surinko tiek pat balų su tais, kurie bus asfaltuojami.

„Tai apmaudu, nes mūsų supratimu rajono savivaldybė turėtų palaikyti ambicingus projektus, prisidedančius prie kultūrinio regiono gyvenimo, ir sutvarkyti šį kelią“, – pridūrė V. Barakauskas.

Nepastatė nė kelio ženklo

Kaip sako dvaro savinininkas, nors savivaldybė buvo pažadėjusi įrengti bent kelio ženklinimą, kad turistams būtų lengviau rasti dvarą, tačiau ir šis pažadas liko neištesėtas – nuorodą teko įsirengti iš savo pinigų.

V.Barakauskas taip pat atkreipė dėmesį, kad pakelės nešienaujamos, o žiemą prisnigus tie patys žvyrkeliai į Ilzenbergo dvarą net nėra valomi, mat savivaldybė mano, kad jo neverta įtraukti į valomų kelių sąrašą.

„Nors vienas iš valstybės prioritetų – gaivinti gyvenimą šalies regionuose, tačiau per visą tą laiką nesulaukėme jokios paramos. Ilzenbergo dvarą atstatėme nuo plyno lauko, buvo investuota 10 mln. eurų atokioje kaimiškoje, apleistoje vietovėje, o savivaldybė nepasivargino nė kelio ženklo pastatyti, nei kelių nuvalyti“, – priekaištus valdžios institucijoms išdėstė dvaro savininkas.

Trūksta viešojo transporto

Ilzenbergo dvare ir jam priklausančiame ūkyje dirba 30 nuolatinių ir 20 sezoninių darbuotojų, kasmet augant ūkiui ir plečiantis dvaro pramogų pasiūlai, jų reikia vis daugiau. Jie apgyvendinami netoli dvaro, tačiau automobilio neturintiems darbuotojams kyla problema, kaip kasdien nusigauti iki darbo vietos.

„Autobuso, kuris kursuoja iki Ilzenbergo dvaro, grafikas yra visiškai netinkamas mūsų darbuotojams. Su mumis jis nebuvo derintas. Apie jo kokybę net neverta kalbėti – jis jau turėtų stovėti muziejuje, o ne vežioti žmones“, – tikino V. Barakauskas ir pridėjo, kad aplankyti dvarą iš tolimesnių miestų neturint nuosavo automobilio išvis neįmanoma.

Nepraranda vilties 

Nepaisant gausių kritikos strėlių, verslininkas išlieka pozityvus ir mano, kad situacija gali pasikeisti į gera, ypač pradėjus dirbti naujai Rokiškio rajono savivaldybės tarybai bei merui. V. Barakausko teigimu, kai kurios jo ir naujojo mero vizijos – panašios.

Pavyzdžiui, naujai išrinktas meras Ramūnas Godeliauskas prieš rinkimus teigė, kad jo planuose įrašyta,– atnaujinti ir įveiklinti kultūros paveldo ir istorines verybes, plėsti dviračių takų infrastruktūrą.

„Netoliese esančiame Onuškyje stovi viena seniausių Lietuvoje medinių bažnyčių, o nuo ten pakeliui į Ilzenbergą randami ir išskirtiniai Onuškio dvaro likučiai. Įrengus dviračių taką, šios apylinkės taptų labai patrauklios aktyviam kultūriniam poilsiui, galbūt atsirastų ir investuotojas, norintis atkurti patį Onuškio dvarą“, – teigė verslininkas.

„Dedu vilčių, kad naujai atėję žmonės yra ambicingi, todėl netrukdys privačioms iniciatyvoms, patys ieškos būdų prie jų prisidėti ir nepamirš, ką žadėjo prieš rinkimus“, – pridūrė V.Barakauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.