Jauniesiems ūkininkams įsikurti – 13 mln. eurų

Jaunieji ūkininkai nuo birželio 3 d. iki liepos 31 d. bus kviečiami teikti paraiškas iki 40 tūkst. Eur paramai pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos priemonės „Ūkio ir verslo plėtra“ veiklos sritį „Parama jaunųjų ūkininkų įsikūrimui“ gauti. Iš viso šiam šaukimui skirta 13 mln. eurų.

Verslo plane suplanuotos išlaidos turi būti būtinos verslo planui įgyvendinti ir numatytai veiklai vykdyti, tiesiogiai susijusios su remiama veikla. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Verslo plane suplanuotos išlaidos turi būti būtinos verslo planui įgyvendinti ir numatytai veiklai vykdyti, tiesiogiai susijusios su remiama veikla. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ŽŪM inf.

May 22, 2019, 4:29 PM, atnaujinta May 22, 2019, 4:32 PM

Parama bus skiriama ne vyresniems kaip 40 metų amžiaus (paraiškos pateikimo dieną asmeniui dar nėra suėję 41 metai) ūkininkams, turintiems reikiamų profesinių įgūdžių bei kompetencijas arba įsipareigojantiems juos įgyti ir kurie pirmą kartą steigiasi žemės ūkio valdoje ir ūkyje kaip ūkio valdytojai. Asmuo turi būti įregistravęs savo vardu žemės ūkio valdą ir ūkininko ūkį.

Parama teikiama žemės ūkio produktų gamybai, prekinių žemės ūkio produktų (pagamintų (išaugintų) valdoje) apdorojimui, perdirbimui ir tiekimui rinkai.

Paramos gavėjas turi įsipareigoti tinkamai įgyvendinti verslo planą, t. y. vykdyti numatytą ūkinę veiklą, atlikti visas verslo plane numatytas investicijas, pasiekti ekonominio gyvybingumo rodiklius, įgyti reikiamus įgūdžius ir kompetencijas, jei teikdamas paraišką jų nėra įgijęs.

Verslo plane suplanuotos išlaidos turi būti būtinos verslo planui įgyvendinti ir numatytai veiklai vykdyti, tiesiogiai susijusios su remiama veikla. Nereikalaujama pateikti išlaidų pagrindimo ir jų patyrimą patvirtinančių dokumentų.

Išmoka mokama 2 dalimis: pirmoji išmokos dalis (50 proc.) mokama po to, kai priimamas sprendimas skirti paramą, o likusi dalis (50 proc.) mokama tuo atveju, jeigu verslo planas įgyvendinamas tinkamai.

Paraiškos ir papildomi dokumentai (popierine forma) turi būti pateikti Nacionalinei mokėjimo agentūrai prie Žemės ūkio ministerijos arba gali būti pateikti ir per ŽŪMIS. Kitais būdais pateiktos paraiškos nepriimamos.

Naujovės ir supaprastinimai

Lyginant su paramos administravimo sistema, kai atlyginamos faktiškai patirtos ir apmokėtos tinkamos finansuoti išlaidos, išmokos administravimo modelis yra paprastesnis, mažinantis pareiškėjų ir paramos gavėjų administracinę naštą.

Sumažinti reikalavimai išlaidoms: atsisakyta dalies tinkamumo sąlygų, susijusių su išlaidomis, nereikalaujama pateikti komercinių pasiūlymų tinkamų finansuoti išlaidų pagrindimui, nereikalaujama įsipareigoti drausti paramos lėšomis įgytą turtą.

Pareiškėjo ūkis ir valda paramos paraiškos pateikimo metu turi būti įregistruoti ne anksčiau kaip prieš 2 metus iki paramos paraiškos pateikimo – iki šiol buvo ne anksčiau kaip prieš 1 metus. Supaprastintos paramos paraiškos ir verslo plano formos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.