Nuo šiol paimti žemę visuomenės poreikiams bus paprasčiau

Siekiant greitesnio europinės vėžės geležinkelio „Rail Baltica“ ir kitų svarbių valstybei projektų įgyvendinimo, Seimas supaprastino žemės paėmimo visuomenės poreikiams procedūras.

Siekiant greitesnio europinės vėžės geležinkelio „Rail Baltica“ ir kitų svarbių valstybei projektų įgyvendinimo, Seimas supaprastino žemės paėmimo visuomenės poreikiams procedūras.<br>M.Patašiaus nuotr.
Siekiant greitesnio europinės vėžės geležinkelio „Rail Baltica“ ir kitų svarbių valstybei projektų įgyvendinimo, Seimas supaprastino žemės paėmimo visuomenės poreikiams procedūras.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 6, 2019, 1:36 PM, atnaujinta Jun 6, 2019, 1:39 PM

Seimas ketvirtadienį priėmė Žemės paėmimo visuomenės poreikiams įgyvendinant ypatingos valstybinės svarbos projektus įstatymo pataisas: už balsavo 73 Seimo nariai, o vienas parlamentaras susilaikė.

Dabar žemės paėmimo procedūras atlieka Nacionalinė žemės tarnyba ir jos padaliniai rajonuose.

Pataisos leis Vyriausybei įgalioti ministerijas, biudžetines įstaigas ar konkrečias valstybines įmones atlikti dalį šių procedūrų ir jas finansuoti. Taip tikimasi didesnis operatyvumo ir lankstumo.

Kaimo reikalų komiteto narys konservatorius Kazys Starkevičius pareiškė, kad už žemės paėmimą visuomenės poreikiams bus atlyginta teisėta kaina.

„Jinai tikrai bus atlyginta rinkos kaina. Yra vertinimai tos žemės ir dabar galima Registrų centro duomenyse rasti, tačiau jeigu iš to savininko, kur paimama žemė, jis nesutiks su ta kaina, galės būti dar vienas papildomas nepriklausomas vertinimas, o jeigu dar ir po to nesutiks su kaina, tai tada teisinis procesas. Tačiau pačiam geležinkelio tiesimui tai netrukdys, nes žemė bus paimta, o atlyginimo būdas bus ginčijamas“, – teigė K. Starkevičius.

Asmenys, kuriems teks išsikelti iš visuomenės poreikiams paimamo jų turto, atlaisvinti žemę ar patalpas turės ne mažiau kaip tris mėnesius.

Žemės savininkui pasirašius sutikimą, institucija ne vėliau kaip per 10 darbo dienų (dabar – 5) jam pervestų kompensaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: parlamentarų komentarai prieš rytinį Seimo posėdį