Seimas nukėlė rezoliucijos dėl ŽŪM perkėlimo svarstymą

Parlamentarai ketvirtadienį nusprendė rezoliucijos dėl Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) perkėlimo svarstymą nukelti iki kito posėdžio.

Parlamentarai ketvirtadienį nusprendė rezoliucijos dėl Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) perkėlimo svarstymą nukelti iki kito posėdžio.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Parlamentarai ketvirtadienį nusprendė rezoliucijos dėl Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) perkėlimo svarstymą nukelti iki kito posėdžio.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 13, 2019, 2:33 PM, atnaujinta Jun 13, 2019, 2:39 PM

Už tai, jog klausimas būtų svarstomas kitame posėdyje balsavo 41 Seimo narys, prieš buvo 16, susilaikė 5 parlamentarai.

„Kadangi rezoliucija į darbotvarkę pateko tik šiandien seniūnų sueigos metu, frakcijos vardu prašau pertraukos iki kito posėdžio“, – sakė Seimo „valstiečių“ frakcijos narys Jonas Jarutis.

Seimo pirmininko pavaduotoja Irena Degutienė sakė, kad darbotvarkė buvo patvirtinta ne tik seniūnų sueigoje, bet ir Seime, tačiau sutiko, kad prašymas teisėtas.

Po balsavimo konservatorius Mykolas Majauskas sakė, kad pertraukomis neturėtų būti piknaudžiaujama.

„Aš suprantu, kad galime turėti skirtingas nuomones. Ir mūsų frakcijoje nuomonės skiriasi tuo (klausimu. – ELTA), bet piknaudžiauti pertraukomis tikrai nėra nei prasminga, nei gražu. Dabar jūs patys skatinate opoziciją daryti lygiai tą patį. Kiekvienu klausimu mums reikės čia atsistoti ir prašyti pertraukos“, – sakė M. Majauskas.

Rezoliucijoje, kurią įregistravo 37 Seimo nariai, teigiama, kad dėl įvykio unikalumo kyla įvairių su ministerijos perkėlimu į Kauną teisėtumu, procedūromis, nauda ir grėsmėmis susijusių klausimų, o bendradarbiavimas su valstybės valdžios institucijomis, esančiomis dviejuose miestuose, taps sudėtingas ir brangus.

Taip pat rezoliucijoje rašoma, kad siūlomos įgyvendinti dvi viena kitai prieštaraujančios iniciatyvos – visų ministerijų perkėlimo į vieną pastatą modelis ir ŽŪM perkėlimo į Kauną projektas, o ŽŪM perkėlimui į Kauną nepritaria ūkininkų interesams atstovaujančios organizacijos.

Pabrėžiama ir tai, kad Konstitucijoje ypač akcentuojama Vilniaus, kaip valstybės sostinės, reikšmė, taip pat tai, kad sostinėse paprastai veikia visos centrinės tos valstybės valdžios institucijos.

ELTA primena, kad tikslas išnagrinėti ŽŪM perkėlimo į Kauną galimybes buvo numatytas Vyriausybės programoje. Ją norėta perkelti kartu su pavaldžiomis organizacijomis, tačiau, joms pasipriešinus, šios minties laikinai atsisakyta.

ŽŪM teigia, kad ministerijos perkėlimas sudarys galimybes peržiūrėti nusistovėjusias valdymo tvarkas ir procedūras, o procesų efektyvinimas turėtų sutaupyti valstybės lėšų.

ŽŪM skaičiavimais, ministerijos perkėlimas į Kauną atsieis per 1 mln. eurų, o atsipirkti turėtų per 5-6 metus. Planuojama, kad visa ministerija į Kauną bus perkelta kitąmet. Tiesa, perkėlimą kritikuoja kai kurie ekonomistai, ūkininkai ir ŽŪM pavaldžių įmonių darbuotojai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.