Pavojus žemės ūkyje: į ką būtina atkreipti dėmesį, kad išvengtumėte skaudžių nelaimių

Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) duomenimis, žemės ūkio įmonėse nuo praėjusių metų rugpjūčio iki šių metų rugpjūčio žuvo du darbuotojai, dar devynių įvykių darbe metu darbuotojai buvo sunkiai sužaloti. Šiuo laikotarpiu užregistruoti 154 nelaimingi atsitikimai darbe, kai žemės ūkio įmonėse darbuotojai buvo sužaloti nesunkiai.

Skaudžių pasekmių sukelia ir nevykdomi paprasčiausi saugaus darbo su įrenginiais reikalavimai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Skaudžių pasekmių sukelia ir nevykdomi paprasčiausi saugaus darbo su įrenginiais reikalavimai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 14, 2019, 9:49 AM

Darbai žemės ūkio sektoriuje priskiriami didelės rizikos kategorijai. Atliekamų darbų spektras žemės ūkyje labai platus, naudojama daug techninių priemonių, įrenginių, dirbama su transporto priemonėmis. Ši veikla taip pat apima ir sandėliavimo (pakrovimo bei iškrovimo), statybos, remonto, darbus su pavojingomis cheminėmis medžiagomis bei kitus darbus, kurie reikalauja atitinkamos kvalifikacijos, specialių darbų saugos žinių.

Siekdama, kad darbymetis žemės ūkyje būtų saugus, VDI primena, į ką būtina atkreipti dėmesį, norint išvengti nelaimingų atsitikimų.

Dažnai nelaimės atsitinka dirbant su netvarkinga ar konkrečiam darbui nepritaikyta technika, atliekant nesaugius veiksmus. Nelaimė įvyko, kai ūkininkas krautuvu pakėlė siloso ruloną, norėdamas jį įkrauti į pašarų maišytuvą-dalytuvą, o ūkio darbininkas pamatė, kad nuo rulono pašalinta ne visa plėvelė, prisiartino prie krovinio ir norėjo ją nuplėšti. Tuo metu vos ne toną sveriantis rulonas krito iš kaušo ir darbuotoją mirtinai traumavo.

Skaudžių pasekmių sukelia ir nevykdomi paprasčiausi saugaus darbo su įrenginiais reikalavimai. Pavyzdžiui, prieš užvedant mašinos variklį ar įjungiant agregato pavarą, būtina įsitikinti, kad šalia nėra pašalinių asmenų. Pažeidus šį reikalavimą, vienos iš žemės ūkio bendrovių mechaninių dirbtuvių kieme, atliekant traktoriaus techninę apžiūrą, buvo mirtinai sužalotas bendrovės vairuotojas-tiekėjas. Jį prie traktoriaus korpuso prispaudė ir traumavo traktoriaus ratas, kurį vairu kabinoje pasuko traktorininkas. Sunkus nelaimingas atsitikimas įvyko, kai paukštyno darbuotojo vairuojamas mini krautuvas pervažiavo ir sunkiai sužalojo koją greta buvusiai to paties ūkio darbuotojai.

Vienos apmaudžiausių nelaimių, kai darbuotojus dėl jų pačių nesaugių veiksmų įtraukia ir sunkiai ar mirtinai sužaloja besisukančios mechanizmų dalys. Taip nutinka, kai ignoruojamas kategoriškas reikalavimas – negalima apžiūrinėti neišjungto mechanizmo, tuo labiau – šalinti gedimų. Tokia nelaimė įvyko, kai žemės ūkio bendrovės darbuotojas, kviečių lauke dirbdamas traktoriumi, užlipo apžiūrėti prikabinamo šiaudų rulonavimo preso, kuris tuo metu veikė, ir besisukanti preso dalis įtraukė bei sunkiai traumavo darbininkui ranką.

Žemės ūkyje nereti darbai, kuriuos atliekant yra pavojus nukristi. Paminėtini keli atvejai, kai darbuotojai sunkiai susižalojo nukritę iš aukštai. Ūkio darbininkas metalinėmis kopėčiomis užlipo ant penkių metrų aukščio stogo, koja stojo ant medinio grebėsto, šis lūžo ir darbuotojas nukrito ant grindinio. Kitu atveju, grūdų sandėlyje nesaugiai išmontuodamas seną elektros ventiliatorių, sandėlininkas krito iš maždaug dviejų metrš aukščio ir patyrė sunkią galvos traumą.

Pavojingas ir darbas su gyvūnais. Vis pasitaiko atvejų, kai darbuotojus sunkiai ar net mirtinai sužaloja pervaromi ar rišami galvijai. Nemaža dalis lengvų sužalojimų įvyksta melžiant karves, dalijant pašarus.

Žemės ūkyje, kaip ir kitose veiklose, ypatingą dėmesį reikia skirti nepatyrusiems darbuotojams: negalima jiems pavesti atlikti darbus, kurių dirbti jie yra nemokyti. Šiuos darbuotojus instruktuoti, įsitikinti, ar darbuotojas žino ir geba atlikti užduotį saugiai, taip pat prižiūrėti darbo vietose reikia itin atsakingai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.