Grūdų pardavėjams šiemet ramu – vagonų stygiaus nepajuto

Lietuvoje javapjūtė artėja prie pabaigos. Anot grūdininkų ir vežėjų, grūdai eksportui per Klaipėdos uostą šiemet gabenami sklandžiai. „Lietuvos geležinkeliai“ tikina, kad liepą pervežė rekordiškai daug grūdų.

Sklandžiam grūdų pervežimui didelės įtakos turi ir tai, jog grūdininkai iš anksto užsako vagonus.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Sklandžiam grūdų pervežimui didelės įtakos turi ir tai, jog grūdininkai iš anksto užsako vagonus.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Jei pritrūksta vagonų, derlių į uostą atgabena grūdavežiai.<br> A.Srėbalienės nuotr. 
Jei pritrūksta vagonų, derlių į uostą atgabena grūdavežiai.<br> A.Srėbalienės nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 17, 2019, 12:21 PM

Iš anksto užsakė vagonus

Bendrovės antrinė įmonė „LG Cargo“ liepą pervežė 224 tūkst. tonų lietuviškų grūdų – 47 proc. daugiau nei pernai. Pasak „Lietuvos geležinkelių“, tai didžiausias liepą pervežtas grūdų kiekis per pastaruosius septynerius metus.

Anot „Lietuvos geležinkelių“, sklandžiam grūdų pervežimui didelės įtakos turi ir tai, jog grūdininkai iš anksto užsako vagonus.

„Tokiu būdu mūsų specialistai gali detaliai suplanuoti krovinio pristatymą į galutinį tašką.

Taip pat siekėme krovinių eismą taip sustyguoti, jog grūdovežiai turėtų prioritetą, neturėtų ilgų prastovų ir būtų maksimaliai užtikrinamas jų panaudojimas“, – BNS sakė „Lietuvos geležinkelių“ atstovas spaudai Martynas Burba.

Anot jo, liepos mėnesį, palyginti su pernai, grūdus gabenančio vagono kelionės trukmė iki uosto ir atgal sutrumpėjo 18 valandų.

Pasiskolino iš kaimynų

Lietuvos grūdų perdirbėjų asociacijos direktorė Dalia Ruščiauskienė sako, kad problemų kol kas nekyla.

„Situacija nebloga, vagonų užtenka, „Lietuvos geležinkeliai“ pasirūpino, kad būtų vagonų iš kitų valstybių – baltarusiškų, moldaviškų, ukrainietiškų. Dabar daugiausia baltarusiškų. Taip, jie yra brangesni, bet transporto turime, vežti galime“, – BNS sakė ji.

Pasak D. Ruščiauskienės, kol kas neaišku, kiek šiemet bus eksportuota grūdų.

„Kol kas pati eskporto pradžia, tad sunku prognozuoti. Yra sudaryta kontraktų, bet išvežti grūdus suplanuota skirtingu metu, vienus – rugsėjį, spalį, kitus net sausį.

Grūdai šiuo metu gabenami į uostą. Kiek įmanoma jau yra suvežta į įmonių talpas“, – teigė ji.

Derlingumas – vidutinis 

Grūdų prekybos įmonės „Agrokoncerno grūdai“ vadovas Karolis Šimas sakė, kad šiemet bendrovė vagonų trūkumo nepajuto, tačiau jei derlius būtų didesnis nei vidutinis, tuomet vagonų trūkumą reikėtų kompensuoti grūdavežiais.

„Paprastai didžiausias vagonų trūkumas būna kūlimo metu, per patį javapjūtės piką.

Šiemet derlius nėra pats didžiausias, jis vidutinis arba žemiau vidutinio. Šiuo metu kūlimo sezonas eina į pabaigą – 80-90 proc. grūdų nukulta ir jie yra vienaip ar kitaip susandėliuoti. Šiais metais mūsų bendrovė vagonų trūkumo iš esmės nepajuto“, – BNS teigė K. Šimas.

Pasak jo, „Agrokoncerno grūdai“ daug metų vagonų poreikį planuoja iš anksto ir su „Lietuvos geležinkeliais“ sudaro ilgalaikes sutartis. Jei piko metu vagonų pritrūksta, juos išsinuomoja iš kitų įmonių.

Bendrovė kasmet apie 70 proc. eksportuojamų grūdų veža geležinkelio vagonais, likusius – grūdavežiais.

„Taip nutinka dėl to, kad piko metu vagonų tiesiog trūksta. Jei būtų nuomojama daugiau vagonų, įmonė geležinkeliu galėtų pervežti didesnį kiekį grūdų. Tikėtina, kad ir šiais metais proporcija išliks tokia pati, kaip ir iki šiol“, – teigė K. Šimas.

„Agrokoncerno grūdai“ šiemet tikisi eksportuoti kiek daugiau grūdų nei pernai – apie 800 tūkst. tonų. Pernai įmonė eksportavo apie 750 tūkst. tonų grūdų.

Šiuo metu „Lietuvos geležinkelių“ vagonų parke yra apie 1300 grūdinėms kultūroms tinkančių vežti vagonų, iš jų – 950 įmonės, kiti – partnerių. Pernai įmonė turėjo apie 1200 vagonų.

Statistikos departamento duomenimis, Lietuva pernai eksportavo apie 2 mln. tonų lietuviškų grūdų. Daugiausiai jų vežta į Ispaniją, Latviją, Nigeriją, Saudo Arabiją, Turkiją. Šių metų pirmąjį pusmetį jau eksportuota 1,5 mln. tonų, daugiausiai į Saudo Arabiją, Turkiją, Sudaną, Pietų Afriką.

Autorius: Erika Alonderytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.