Kol kiti ginčijasi, kiek miško galima kirsti, jūs jį įveiskite!

Mišką juk galima ne tik kirsti ir parduoti, bet ir įveisti. Tam skiriama ES parama. Bendra jos suma – 13,5 mln. eurų. Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA) siūlo nedelsti.

Nuotr. iš „Valstiečių laikraščio“ 
Nuotr. iš „Valstiečių laikraščio“ 
Daugiau nuotraukų (1)

Vaclovas Kardašius

Sep 17, 2019, 8:10 AM, atnaujinta Sep 17, 2019, 10:53 AM

Gaukite paramą ir veiskite

Jau galima teikti paraiškas pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos (KPP) priemonės „Investicijos į miško plotų plėtrą ir miškų gyvybingumo gerinimą“ veiklos sritį „Miško veisimas“. Tai jau antrasis paraiškų rinkimo etapas šiais metais.

Paraiškas miškui įveisti galima teikti nuo rugsėjo 2 d. iki spalio 31 d., šiam laikotarpiui skirta 13 568 057 Eur paramos lėšų. Žinotina, kad paraiškos gali būti teikiamos tik elektroniniu būdu, naudojantis ŽŪMIS portalo internetine prieiga adresu https://zumis.lt.

Svarbu: paraiška per ŽŪMIS turi būti pateikta ne vėliau kaip iki kvietimo teikti paramos paraiškas paskutinės dienos 12 val. Iki paskutinio momento laukti neverta, kad nebūtų klausimų dėl „lūžusio interneto“ ar laiko patikslinimams.

Teikti paraiškas gali juridiniai ir ne jaunesni kaip 18 metų fiziniai asmenys, kuriems žemė, planuojama apželdinti mišku, priklauso nuosavybės teise, bei savivaldybės, kurios tokią žemę valdo patikėjimo teise. Detalesnė informacija – dešinėje pusėje arba NMA interneto svetainėje www.nma.lt.

Svarbu žinoti, kad miškams įveisti parama buvo teikiama ir anksčiau – naujais miškais jau gali pasidžiaugti daugiau kaip 4100 asmenų, pasinaudojusių 2007–2013 m. programos lėšomis.

Tuo metu šiuo programiniu laikotarpiu pasirašyta jau per 600 paramos miškams įveisti sutarčių.

Paliks ateities kartoms

Parama pagal šią priemonę dar 2015–2016 metais sėkmingai pasinaudojo ūkininkas Sigitas Krivickas iš Budrių kaimo (Šaukoto sen., Radviliškio r. sav.).

Su žurnalistu ūkininkas Sigitas bendravo vaikščiodamas tarp pušaičių, kurias sodino pradėjęs vykdyti projektą.

„Ūkininkavome čia seniai. Tai nuo seno yra mūsų šeimos ūkis. Žemės čia nenašios, tad pamėginę įsitikinome, kad didelės naudos čia nebus. Kokio nors didelio pelno ūkininkaudamas tokiose žemėse tikrai niekaip, net labai stengdamasis, negausi. Tad ir nutarėme bent mišką įveisti. Bet tai jau senokai buvo, o kodėl jūs dabar klausiate?“ – domėjosi ūkininkas.

Klausiame, nes įdomu, kas skatina ūkininkus, kuriuos daug kas laiko tokiais pat verslininkais kaip ir visi kiti, atsisakyti pelningo reikalo ir imtis miškininkystės, kuriai, kaip pripažįsta Sigitas, jų šeima ir nebuvo labai pasiruošusi.

„Nėra čia tarp mūsų tikrų miškininkų, reikia atvirai pasakyti. Užsiimame tuo, nes norime palikti ką nors ateities kartoms, kad žinotume, jog ne veltui gyvenome.

Tai yra svarbiausia. O kirsti ir parduoti – dar labai anksti apie tai galvoti. Dabar medeliams treji metai, tad dar anksti galvoti net apie grybus tarp jų, kur dabar vaikštau su jumis kalbėdamas,“ – pasakojo ūkininkas.

Kas kompensuojama

Pagal veiklos sritį „Miško veisimas“ mokama vienkartinė kompensacinė išmoka įveistam miškui prižiūrėti, apsaugoti ir ugdyti (12 metų mokama kasmetinė kompensacinė išmoka).

Taip pat įveistam, bet ekstremaliojo įvykio pirmaisiais želdinių ir (arba) žėlinių augimo metais pažeistam miškui atsodinti teikiama įveisiamo miško išmokos dalis, proporcinga atsodinamų sodmenų skaičiui.

Ūkininkas Sigitas už paramos pinigus sako pirkęs miško sodinukus. „Tai nebuvo viena kultūra – pušelės, beržiukai. Juos ir pirkome, ir sodinome. Juos dabar ir prižiūrime, ir po juos vaikštome. Atskirai, tiesa, sodinome ąžuoliukus ir eglaites, bet čia jau kita istorija“, – sako jis.

Parama, kaip skelbia NMA, neteikiama, jei sodinami trumpos rotacijos želdiniai (kirtimų rotacijos trukmė – iki 15 metų), kalėdinės eglutės ir greitai augančių rūšių medžiai, skirti energijai gaminti. Želdinant greitai augančias medžių rūšis, kurių laikotarpis tarp dviejų kirtimų yra nuo 15 iki 20 metų, parama teikiama tik jų įveisimo išlaidoms kompensuoti.

Miško priežiūros, apsaugos ir ugdymo išmokos nemokamos. Tuo metu savaime mišku apaugusioje (kai papildomai želdinti nereikia) žemėje miško įveisimo išmoka nemokama, o miško priežiūros, apsaugos ir ugdymo išmoka mokama, jei žėlinių vidutinis amžius yra iki 5 metų.

Paragintų naudotis ir kitus

S.Krivickas sako esąs labai patenkintas projektu, kurį sėkmingai pavyko įgyvendinti. „Mūsų ūkis yra mišrus, esame ūkininkų šeima. Tai, kuo mes visą laiką vertėmės, yra ir augalininkystė, ir gyvulininkystė.

Prieš pradėdami projektą visiškai neturėjome jokios patirties miškininkystėje. Iš tos dalies, kurioje dabar yra miškas, tikrai neketiname gauti pelno šioje kartoje. Gal mūsų anūkai pasidžiaugs. Bent jau tikrai pasidžiaugs mišku. Dabar jo turime kelias dešimtis hektarų“, – sakė jis.

Kaip ir daugelis NMA skirstoma parama ligi šiol pasinaudojusių ir projektus sėkmingai pabaigusių ūkininkų, Sigitas linkęs raginti kitus nedvejoti ir sekti savo pėdomis. Biurokratija ir neva glūdintys slapti pavojai sutartyse, pertekliniai įsipareigojimai, arši kontrolė ir noras nuskriausti, anot jo, yra mitas.

„Kai viską darai tvarkingai, ir ta biurokratija nėra baisi. Aš jums pakartosiu – kalbėdamas su jumis braidžioju po pagal šią priemonę pasodintą mišką. Jei kas nors abejoja, galiu drąsiai rekomenduoti naudotis šia priemone ir parama. Aš miegu ramiai“, – teigė Sigitas.

Kol šalyje netyla visuomenininkų, verslininkų, gamtosaugininkų ir net politikų diskusijos dėl miško kirtimų, galima užsiimti pozityvia veikla ir palikti ateities kartoms tikrą turtą.

„Žemės čia nenašios, tad pamėginę įsitikinome, kad didelės naudos čia nebus. Kokio nors didelio pelno ūkininkaudamas tokiose žemėse tikrai niekaip, net labai stengdamasis, negausi, tad ir nutarėme bent mišką įveisti.“

KAM TEIKIAMA PARAMA?

* juridiniams ir ne jaunesniems kaip 18 metų fiziniams asmenims, kuriems žemė, planuojama apželdinti mišku, priklauso nuosavybės teise;

* savivaldybėms, kurios tokią žemę valdo patikėjimo teise.

KOKIA VEIKLA REMIAMA?

* miško veisimas (vienkartinė kompensacinė išmoka);

* pagal Ekstremaliųjų situacijų skelbimo ir atšaukimo tvarkos aprašą, paskelbus ekstremalią situaciją, įveistam, bet ekstremaliojo įvykio pirmaisiais želdinių ir (arba) žėlinių augimo metais pažeistam miškui atsodinti teikiama miško įveisimo išmokos dalis, proporcinga įveisto miško plotui, kuriame miško želdiniai ir (arba) žėliniai žuvę;

* įveisto miško priežiūra, apsauga ir ugdymas (12 metų mokama kasmetinė kompensacinė išmoka).

KIEK LĖŠŲ SKIRTA?

Šiam paraiškų rinkimo etapui skirta 13 568 057 Eur paramos lėšų.

KOKIA MAKSIMALI PARAMOS SUMA?

Išmokų dydis priklauso nuo sodinamų medžių rūšies. Didžiausia išmoka už įveisimą taikoma sodinant bekočius ir paprastuosius ąžuolus, paprastuosius bukus – 3576 Eur už ha (2019 m. pareiškėjams). Didžiausia išmoka už miško priežiūrą, apsaugą ir ugdymą mokama už paprastųjų pušų hektarą – 405 Eur.

KADA REIKIA TEIKTI PARAIŠKĄ?

Iki šių metų spalio 31 d.

KUR GAUTI DAUGIAU INFORMACIJOS?

Interneto svetainėse

www.nma.lt ir zum.lrv.lt.

Jei turite klausimų, skambinkite telefonu (8 5) 252 6999 arba

trumpuoju numeriu 1841.

PRIEMONĖ

Investicijos į miško plotų plėtrą ir miškų gyvybingumo gerinimą

VEIKLOS SRITIS

Miško veisimas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.