Lietuvos ūkininkai protestuoja Briuselyje

Lietuvos žemdirbiai ketvirtadienį rengia protestą Briuselyje, kur išreikš nepasitenkinimą dėl mažų tiesioginių išmokų, daugiau nei 80 eurų atsiliekančių nuo Europos Sąjungos (ES) vidurkio.

Žemdirbiai vėl protestuos Briuselyje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Žemdirbiai vėl protestuos Briuselyje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Žemdirbiai vėl protestuos Briuselyje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Žemdirbiai vėl protestuos Briuselyje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 11, 2019, 5:51 PM, atnaujinta Dec 12, 2019, 10:54 AM

Žemės ūkio rūmai protestus Briuselyje organizuoja jau septintą kartą. Šį sykį protestas vyksta per Europos Vadovų Tarybos susitikimą, kuriame jie derėsis dėl ilgalaikės finansinės perspektyvos.

Pasak rūmų prezidento Arūno Svitojaus, siekiama, jog Lietuva ir kitos Baltijos šalys būtų vertinamos kaip lygiavertės partnerės.

„Neturi būti tokių kriterijų, kaip senosios ir naujosios ES valstybės. Mes visi turime būti kartu“, – trečiadienį sakė A. Svitojus.

Anot jo, pagrindiniai reikalavimai išlieka tie patys – ES yra didelė atskirtis, diskriminacija, kalbant ne tik apie tiesiogines išmokas.

Šiuo metu Lietuvoje ūkininkai už vieną hektarą žemės gauna 181 eurų išmoką, kai ES vidurkis siekia 266 eurus. Pagal siūlymą, išmokos pirmaisiais metais netgi kristų, o 2027 metų pabaigoje pakiltų iki 204 eurų.

Apie tai, kad ES pirmininkaujančios Suomijos pasiūlymas dėl naujos daugiametės finansinės programos Lietuvai yra nepriimtinas, kalbėjo ir prezidentas Gitanas Nausėda.

Pasak jo, pasiūlymas neužtikrina tinkamo Sanglaudos ir žemės ūkio, taip pat klimato kaitos, migracijos ir konkurencingumo tikslų finansavimo.

ES šiuo metu vyksta derybos dėl ilgalaikio biudžeto plano 2021-2027 metams.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.