„Bayer“ ir BASF nukentėjusiam ūkininkui sumokės milijoninę kompensaciją

JAV Misūrio valstijos teismas priteisė 265 mln. JAV dolerių kompensaciją vienam šios valstijos ūkininkui, pareiškusiam, kad dėl chemijos milžinių „Bayer“ ir BASF gaminamų herbicidų sunyko jo persikų sodai.

Vėžiu sergantys žmonės teigia, kad liga išsivystė dėl glifosato, kuris yra pagrindinis „Roundup“ komponentas.<br> Imago/Scanpix nuotr.
Vėžiu sergantys žmonės teigia, kad liga išsivystė dėl glifosato, kuris yra pagrindinis „Roundup“ komponentas.<br> Imago/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 17, 2020, 8:46 AM

Byloje yra pateikta 140 panašių kitų ieškinių.

Misūrio valstijos Keip Džirardo federalinis teismas sprendimą priėmė šeštadienį, nagrinėdamas bylą, kurioje persikus auginantis ūkininkas Billas Baderis teigė, jog minėtos bendrovės ragino ūkininkus neatsakingai naudoti herbicidus, kurių veiklioji medžiaga buvo chemikalas dikamba.

Kanalas „Bloomberg News“ pranešė, kad minėtos bylos nagrinėjimas tapo pirmuoju teismo procesu JAV dėl herbicidų su chemikalu dikamba, kuris, kaip teigiama, sunaikino pasėlius JAV vidurio vakaruose.

Panašiai kaip „Roundup“ – kitas daug kritikos sulaukęs herbicidas, kurį gamina bendrovė „Monsanto“, – chemikalas dikamba rinkoje naudojama jau daugelį metų.

Jo naudojimas paspartėjo po to, kai „Monsanto“, kurią 2018 metais įsigijo Vokietijos milžinė „Bayer“, pradėjo siūlyti herbicidams atsparias sėklas.

Visgi teigiama, kad minėtas chemikalas 2017 metais užteršė maždaug 4 proc. sojų laukų JAV. Ūkininkai dažnai skundžiasi, kad herbicidas plinta į gretimas zonas.

Ieškiniai dėl dikambos poveikio buvo pradėti teikti po to, kai Kalifornijos teismas įpareigojo „Bayer“ sumokėti 290 mln. JAV dolerių kompensaciją už tai, kad „Monsanto“ neįspėjo, jog jos gaminys „Roundup“ gali sukelti vėžį, ir mirtina liga susirgo vienas aikštynų priežiūrai herbicidą naudojęs prižiūrėtojas.

Sausio mėnesį pasirodė pranešimų, kad „Bayer“ gali tekti skirti 10 mlrd. JAV dolerių kompensacijoms dešimtims tūkstančių ieškovų JAV, susirgusių ne Hodžkino limfoma.

Vėžiu sergantys žmonės teigia, kad liga išsivystė dėl glifosato, kuris yra pagrindinis „Roundup“ komponentas.

Pranešama, kad „Bayer“, teigianti, jog dikamba yra saugi pasėliams, jei naudotojai laikosi pateiktų instrukcijų, planuoja apskųsti šeštadienio sprendimą.

BASF komentarų iš karto nepavyko gauti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.