Už dujotiekį į Lenkiją žemės savininkams išmokėta 1,3 mln. eurų kompensacijų

Nuo metų pradžios aktyviai vykstant dujotiekių jungties tarp Lietuvos ir Lenkijos GIPL darbams, žemės savininkams už dujotiekio trasą, eisiančią per jiems priklausančius žemės sklypus „Amber Grid“ išmokėjo apie 1,3 mln. eurų kompensacijų.

Nuo metų pradžios aktyviai vykstant dujotiekių jungties tarp Lietuvos ir Lenkijos GIPL darbams, žemės savininkams už dujotiekio trasą, eisiančią per jiems priklausančius žemės sklypus „Amber Grid“ išmokėjo apie 1,3 mln. eurų kompensacijų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nuo metų pradžios aktyviai vykstant dujotiekių jungties tarp Lietuvos ir Lenkijos GIPL darbams, žemės savininkams už dujotiekio trasą, eisiančią per jiems priklausančius žemės sklypus „Amber Grid“ išmokėjo apie 1,3 mln. eurų kompensacijų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 26, 2020, 10:56 AM, atnaujinta Feb 26, 2020, 11:01 AM

Pranešimus, informuojančius apie dujotiekio statybos pradžią, jau gavo visi žemės savininkai, kurių sklypuose bus tiesiamas dujotiekis ir seniūnijos, per kurių teritorijas drieksis naujoji dujų jungtis.

„Įgyvendinant šį ne tik Lietuvai, bet ir visai regiono dujų rinkai svarbų projektą mums yra ne mažiau svarbu atsižvelgti į bendruomenių, šalia kurių dirbame, interesus ir minimizuoti galimą poveikį aplinkai. Todėl skiriame daug dėmesio darbui su dujotiekio rangovais, kad po atliktų darbų gyventojų sukurtas gerbūvis liktų ne blogesnėje būsenoje nei iki statybų.

Taip pat svarbu žmonėms paaiškinti, kad paklojus dujotiekį žemės ūkio paskirties žemės savininkai savo sklypuose toliau galės vykdyti įprastą veiklą“, – teigia Nemunas Biknius, laikinasis „Amber Grid“ vadovas.

Dujotiekio trasa suplanuota per teritoriją, kurioje yra apie 1500 žemės sklypų, devyniose savivaldybėse: Širvintų rajono, Vilniaus rajono, Elektrėnų, Kaišiadorių rajono, Prienų rajono, Birštono, Alytaus rajono, Marijampolės ir Lazdijų rajono. „Amber Grid“ atstovai jau trečius metus organizuoja susitikimus su bendruomenėmis, šalia kurių tiesiamas dujotiekis. Per keletą metų sukurtas tamprus ryšys užtikrina, kad žmonės, susidūrę su problemomis statybų metu, žinos į ką kreiptis sprendžiant jų klausimus.

Dujų jungties projektą įgyvendinanti „Amber Grid“ ir dujotiekio statybos darbus atliekančios įmonės „Alvora“ ir „Šiaulių dujotiekio statyba“ sutarė užtikrinti, kad keliai, kuriais judės sunkioji technika, būtų tvarkingi, jais besinaudojantys vietos gyventojai galėtų netrukdomai pasiekti savo namus ir žemės sklypus.

Pasibaigus statybos darbams, visas gerbūvis turės būti atkurtas į iki statybų buvusią būklę. Užkardant galimus ginčus darbų vieta bus fotografuojama.

Dujotiekio vamzdynas bus įrengtas po žeme. Apsaugos zonoje, kuri yra po 25 metrus nuo dujotiekio ašies į abi puses, bus galima vykdyti įprastinę žemės ūkio veiklą.

Tačiau dėl žmonių ir jų turto saugumo bus taikomas apribojimas – dujotiekio apsaugos zonoje negalima statyti pastatų, o prieš vykdant žemės ar požeminius darbus didesniame kaip 0,3 m gylyje, bus reikalingas atskiras „Amber Grid“ specialistų pritarimas.

Visą dujotiekį planuojama pastatyti iki 2021 m. pabaigos. Per 2020 m. ketinama nutiesti beveik du trečdalius vamzdyno, t. y. apie 100 kilometrų iš 165 km.

Taip pat per metus planuojama įrengti daugiau kaip 10 čiaupų aikštelių ir atlikti sudėtingus horizontalius kryptinius gręžimus, tiesiant dujotiekio atkarpas po didžiausiomis Lietuvos upėmis – Nerimi ir Nemunu.

GIPL dujotiekis sujungs Lietuvą, Latviją, Estiją ir Suomiją su Europos Sąjungos dujų tinklu, padidins prieigų prie alternatyvių dujų šaltinių skaičių Baltijos regione ir užtikrins dujų tiekimo saugumą bei konkurenciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.