Pieno kainų kritimas pasaulyje persimetė ir į Lietuvą

Pasaulio rinkose krintant pieno produktų ir žaliavos kainoms, atitinkamos korekcijos atsispindi ir Lietuvoje. Mūsų šalies pieno perdirbimo įmonės ir tarpininkai balandį už natūralų pieną stambiesiems šalies pieno ūkiams mokėjo 317,1 euro už toną, arba 7,3 proc. mažiau nei kovą.

Užsidarę restoranai, viešbučiai, darželiai ir mokyklos karantino metu nebeperka pieno gaminių, o tai sudaro apie 20 proc. viso pieno gaminių vidaus vartojimo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Užsidarę restoranai, viešbučiai, darželiai ir mokyklos karantino metu nebeperka pieno gaminių, o tai sudaro apie 20 proc. viso pieno gaminių vidaus vartojimo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 13, 2020, 3:48 PM, atnaujinta May 13, 2020, 5:01 PM

Portalo milkprices.nl naujausiais duomenimis, didžiosios Europos Sąjungos pieninės stambiesiems pieno tiekėjams kovo mėnesį mokėjo vidutiniškai 331,7 euro už toną, kai Lietuvoje ši kaina siekė 342,3 euro.

Balandžio europinių kainų statistika dar nepaskelbta, tačiau tarptautiniai ekspertai prognozuoja tolesnį kainų kritimą.

Stambiaisiais žaliavos tiekėjais Lietuvoje laikomi tie, kurie parduoda daugiau kaip 40 tonų pieno per mėnesį. Tokie tiekėjai parduoda beveik 70 proc. visos šalyje superkamos pieno žaliavos.

Žemės ūkio ministerijos duomenimis, vidutinė natūralaus pieno supirkimo kaina visiems ūkiams balandį buvo 282 eurai už toną – 9,2 proc. mažesnė nei kovą ir 6,3 proc. mažesnė nei 2019 m. balandį. Didžiausias kainas mokėjo didžiosios šalies pieno perdirbimo įmonės.

Pasak pienininkų asociacijos „Pieno centras“ direktoriaus Egidijaus Simonio, žaliavinio pieno ir pieno produktų kainos šiuo metu krinta visame pasaulyje ir tai tiesiogiai veikia žaliavos supirkimo kainas mūsų šalyje.

Lietuvos pieno sektorius yra priklausomas nuo eksporto – šalyje primelžiama ir perdirbama dukart daugiau pieno, nei jo suvartoja šalies gyventojai. Tad maždaug pusė produkcijos realizuojama užsienyje.

E.Simonio teigimu, Europos pieno rinkai, kaip ir visur kitur pasaulyje, šiuo metu didžiausią įtaką daro dėl pandemijos krintantis pieno produktų vartojimas bei stringantys pardavimai eksporto rinkose. Taip pat prisideda sezoniškumas – kiekvienais metais Lietuvoje nuo pavasario pieno supirkimo kainų kreivė leidžiasi žemyn.

„Kiekvieną pavasarį ir vasarą primelžiama daugiau pieno, bet jame mažėja baltymų ir riebalų santykis. Dėl to atitinkamai mažėja žaliavos supirkimo kaina. Rudenį ir žiemą atvirkščiai – pieno mažėja, bet dėl karvių mitybos piene daugėja riebalų ir baltymų, atitinkamai brangsta ir pieno žaliava“, – sakė E.Simonis.

Jo teigimu, vidaus rinkoje pienininkai taip pat patiria iššūkių. Pieno produktų pardavimai krito dėl susitraukusio vartojimo.

Užsidarę restoranai, viešbučiai, darželiai ir mokyklos karantino metu nebeperka pieno gaminių, o tai sudaro apie 20 proc. viso pieno gaminių vidaus vartojimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.