Šviečiamoji gyvulininkystės programa artėja prie finišo

Birželio mėnesį sušvelnėjus karantino sąlygoms šalies mokyklas pradžiugino Žemės ūkio ministerijos kartu su Kaimo verslo ir rinkų plėtros agentūra vykdomos Šviečiamosios gyvulininkystės programos išvykosį ūkininkų ūkius, mokslo ir studijų institucijas, o vaikų darželius – ūkinių gyvūnų parodos.

Partnerio nuotr.
Partnerio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 14, 2020, 4:04 PM, atnaujinta Jul 14, 2020, 4:44 PM

Šviečiamoji gyvulininkystės programa vykdoma jau penkeri metai. Joje dalyvauja paraiškas užpildžiusios šalies miestų ir rajonų mokyklos, ikimokyklinio ugdymo įstaigos.

Programos tikslas – skatinti vaikų ir jaunimo susidomėjimą gyvulininkyste. Ji skirta darželinukams, pradinukams bei 5–8 klasių moksleiviams. Šiais metais programoje dalyvauja 40 mokyklų ir ikimokyklinio ugdymo įstaigų.

Veiklą pakoregavo karantinas

Programoje dalyvaujančios mokyklos, darželiai aprūpinami metodine medžiaga, pratybų knygelėmis, video medžiaga, kuri palengvina pedagogų darbą, vaikai lengviau įsisavina žinias apie mūsų ūkiuose auginamus gyvulius ir paukščius, jų teikiamą naudą žmonėms. Šiemet tik startavus programai buvo paskelbtas karantinas. Kaimo verslo ir rinkų plėtros agentūros specialistams, vykdantiems programą, visą mokomąją medžiagą teko pritaikyti darbui nuotoliniu būdu. Pratybų knygelės, spalvinimo albumėliai, pažintiniai filmai ir kitos mokymo priemonės buvo skelbiamos interneto svetainėje ir Facebook paskyroje. Šviečiamosios gyvulininkystės programos dalyviai mokomąją medžiagą galėjo parsisiųsti ir atlikti užduotis namuose. Vaikai savo įspūdžius, atliktas užduotis siuntė pedagogams, šie – programos vykdytojams. Tai buvo iššūkis vykdytojams ir dalyviams, su kuriuo ir vaikai, ir pedagogai puikiai susidorojo.

Smagiausia – pažintis su gyvūnais

Sušvelnėjus karantino sąlygoms atsirado galimybė aplankyti gyvulininkystės ūkius, žemės ūkio mokslo ir mokymo įstaigas, rengti parodėles vaikų darželiuose. Tai vienas iš įdomiausių vaikams programos etapų. 6 grupės vyresnių programos dalyvių – penktų-aštuntų klasių moksleivių – lankėsi aukštosiose ir kitose žemės ūkio mokyklose, susipažino su žemės ūkio profesijomis, studijų aplinka. 11 pradinukų grupių buvo organizuotos išvykos į gyvulininkystės ūkius, įvyko 14 parodėlių vaikų darželiuose. Jose apsilankė ne tik projekte dalyvaujančios grupės, bet visi darželį lankantys vaikai.

„Gyvūnų parodėlė mūsų darželyje sužavėjo visus. Buvo vaikų, kurie pirmą kartą pamatė gyvą triušį, putpelę ar antį, – pasakojo Kauno lopšelio-darželio mokytoja Aušra Šlemo. – Dažnai vaikai gyvūnus mato tik paveikslėliuose, ne visi važiuoja į kaimą, o šiais laikais ir ne kiekvienas kaimo gyventojas juos laiko, todėl tokia galimybė, kai vaikai darželyje pamato ūkininkų laikomus gyvūnus, yra neįkainojama.“

„Mes gavome metodinę medžiagą, kuria naudojomės nuotolinių pamokų metu. Vaikai atliko užduotis pratybų knygelėse, žiūrėjo filmą apie ūkininkų laikomus gyvūnus. O ekskursija į ūkį viršijo visus lūkesčius. Ne tik vaikai, bet ir aš pati buvau nustebusi ir sužavėta,“ – pasakojo Snieguolė Gotautienė, Kelmės r., Šaukėnų Vl. Putvio-Putvinskio gimnazijos mokytoja, į Šiaulių rajone esantį ūkį atlydėjusi trečiokus.

Lankydamiesi žemės ūkio mokykose moksleiviai sužinojo, kokios yra žemės ūkio profesijos, sužinojo, kaip vyksta studijos, pamatė, kokioje aplinkoje studentai leidžia laisvalaikį.

Išvykose ir parodėlėse dalyvo daugiau kaip 1000 vaikų.

Programa tęsiasi

Programos dalyvių dar laukia kūrybinis konkursas, kuris padės nustatyti aktyviausias ir geriausiai pasirodžiusias darželinukų bei moksleivių grupes. Planuojama rugpjūčio pabaigoje skelbti kūrybinį konkursą, kuriame galės dalyvauti visos 40 programos dalyvių. Konkuso uždavinys – kūrybiniu darbu atskleisti tradicinės gyvulininkystės ypatumus, naudą ir svarbą. Komisijai įvertinus darbus, iš kiekvienos amžiaus grupės bus išrinkta po 3 geriausius darbus ir paskelbti nugalėtojai. Visa informacija apie kūrybinį konkursą ir nugalėtojus bus skelbiama interneto svetainėse www.zum.lt ir www.litfood.lt bei facebook paskyroje „Gyvulininkystė ir aš“.

Šviečiamąją gyvulininkystės programą įgyvendina Žemės ūkio ministerija kartu su Kaimo verslo ir rinkų plėtros agentūra. Programa finansuojama iš valstybės biudžeto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.