Pieno supirkimo kainos stabilizavosi

Vidutinės natūralaus pieno supirkimo kainos Lietuvoje stabilizavosi – nors šių metų birželį, palyginti su geguže, jos sumažėjo 2,6 proc., iki 247,3 eurų už toną, bazinių rodiklių pienas šiek tiek pabrango.

Vidutinės natūralaus pieno supirkimo kainos Lietuvoje stabilizavosi.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vidutinės natūralaus pieno supirkimo kainos Lietuvoje stabilizavosi.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-07-17 16:13, atnaujinta 2020-07-17 16:16

Pasak pienininkų asociacijos „Pieno centras“ direktoriaus Egidijaus Simonio, žalio pieno prekybos rezultatai liudija, kad situacija rinkoje stabilizuojasi.

„Palyginti su praėjusių metų birželiu, šiemet Lietuvoje išaugo supirkto pieno kiekiai. Tas pačias tendencijas stebime ir Europos Sąjungoje – pieno gamyba ūkiuose auga, kai supirkimo kainos laikosi panašaus lygio kaip ir gegužę“, – sako E. Simonis.

Lietuvos stambiems pieno ūkiams, parduodantiems daugiau kaip 40 tonų pieno per mėnesį, Lietuvos pieno perdirbimo įmonės birželį už natūralų pieną mokėjo vidutiniškai 281 eurą už toną. Palyginti su geguže, pieno žaliava iš stambių pigo 0,7 cento už kilogramą.

Iš stambiųjų pieno gamintojų superkama daugiau kaip 60 proc. viso pieno Lietuvoje.

Europos Sąjungos (ES) šalyse, kuriose dominuoja dideli pieno ūkiai, išankstiniais duomenimis, birželį mokėta vidutinė kaina už natūralų pieną siekė 326 eurus už toną.

Pasak E.Simonio, pieno supirkimo kainų mažėjimas šiuo metų laikotarpiu – bendra tendencija, stebima visose ES šalyse. Jis pažymi, kad istoriškai pieno supirkimo kainos kritimą tęsia iki pat vasaros pabaigos.

„Kiekvieną pavasarį ir vasarą primelžiama daugiau pieno, bet jame mažėja baltymų ir riebalų santykis, dėl ko atitinkamai mažėja žaliavos supirkimo kaina. Rudenį ir žiemą atvirkščiai – pieno mažėja, bet dėl karvių mitybos piene daugėja riebalų ir baltymų, atitinkamai brangsta ir pieno žaliava“, – sako E.Simonis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.