Kiaulių augintojai pajautė COVID-19 įtaką – mėsos perteklius spaudžia kainą

Kiaulių augintojų asociacijos direktorius Algis Baravykas sako, kad koronavirusas lėmė mažėjančias kiaulių supirkimo kainas.

Vyriausybės priemonės padės sumažinti kiaulių augintojų patiriamus nuostolius.<br>V.Balkūno nuotr.
Vyriausybės priemonės padės sumažinti kiaulių augintojų patiriamus nuostolius.<br>V.Balkūno nuotr.
Vyriausybės priemonės padės sumažinti kiaulių augintojų patiriamus nuostolius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vyriausybės priemonės padės sumažinti kiaulių augintojų patiriamus nuostolius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vyriausybės priemonės padės sumažinti kiaulių augintojų patiriamus nuostolius.<br>D.Umbraso nuotr.
Vyriausybės priemonės padės sumažinti kiaulių augintojų patiriamus nuostolius.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lukas Blekaitis, ELTA

Aug 9, 2020, 12:27 PM

„2018 metais kaina buvo panašaus lygmens, bet, istoriškai žiūrint, 6-7 metus tokios žemos kainos šiuo metų laiku nebuvo. Priežastis – neapibrėžtumas rinkoje.

Vokietijoje dėl COVID-19 buvo uždarytos kelios skerdyklos, Prancūzijoje skerdyklose buvo vykdomi patikrinimai. Kitos šalys, kurios turi intensyvią kiaulininkystę, irgi vykdo visokius patikrinimus. Kinijos rinka iš Europos mažiau perka kiaulienos, ir visos priežastys sudarė tai, kad kiaulių paklausa mažesnė, o pasiūla gana didelė. Dėl to kainos nupuolė“, – naujienų agentūrai „Elta“ sakė A.Baravykas.

Anot jo, kaip supirkimo kainos gali kisti ateityje – sudėtinga prognozuoti.

„Patys pamatėme, kad gerokai sumažėjo ne tik kiaulienos, bet ir paukštienos, jautienos vartojimas. Tas mėsos perteklius rinkoje daro spaudimą kainai visoms mėsos rūšims. Kaip vystysis COVID-19, turbūt nuo to ir priklausys situacija rinkoje“, – teigė asociacijos direktorius.

A.Baravyko manymu, Vyriausybės priemonės padės sumažinti kiaulių augintojų patiriamus nuostolius.

„Kiaulienos sektoriui numatyta skirti šiek tiek paramos. Visos įmonės turi galimybę gauti iki 100 tūkst. eurų paramos. Tai tam tikra paspirtis mažiems ir vidutiniams ūkiams, dideliems irgi gerai, bet ji net nepadengia tų praradimų, lyginant su tuo, jeigu rinkoje būtų įprasta kaina.

Tam tikri Vyriausybės veiksmai šiek tiek prisideda, kad sektorius išliktų, bet mūsų lūkestis, kad kaina būtų normali. Ji niekada nebuvo per didelė, kiaulių augintojai ne per daugiausiai uždirba. Išsilaiko savo versle ir nėra čia stebuklingų pelnų. Aišku, jeigu tokia situacija tęsis, kaip dabar, tai blogai“, – teigė A.Baravykas.

Primename, kad antrąjį metų ketvirtį Lietuvoje kiaulių supirkimo kainos mažėjo, nurodo Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras.

Anot centro leidinio „Agrorinka“, minimu laikotarpiu kiaulių supirkimo (pagal skerdenas) kaina Lietuvoje vidutiniškai sudarė 163,29 euro už 100 kilogramų ir buvo 7,47 proc. žemesnė nei prieš metus.

Vidutinė kiaulių supirkimo (pagal gyvąjį svorį) kaina Lietuvoje analizuojamu laikotarpiu sudarė 120,43 euro už 100 kilogramų ir buvo 7,89 proc. žemesnė nei prieš metus, kai sudarė 130,74 euro už 100 kilogramų. Pirmos (50–105 kilogramų) kategorijos kiaulių gyvojo svorio kaina per metus sumažėjo 6,66 proc., antros (106–115 kilogramų) – 8,24 proc., trečios (116–140 kilogramų) – 8,93 proc., o paršavedžių – 1,26 proc.

Leidinyje prognozuojama, kad artimiausiu metu kiaulių supirkimo kainos Lietuvoje turėtų stabilizuotis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.