2020-aisiais Lietuvoje neaptikta genetiškai modifikuotų organizmų

Valstybinė augalininkystės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos kasmet vykdo žemės ūkio augalų pasėlių ir Lietuvoje parduodamų gėlių, kuriose yra didelė tikimybė aptikti genetiškai modifikuotų organizmų (toliau – GMO) priemaišų, stebėseną.

Lietuvos augalininkystės ūkiuose ir šalies rinkoje esančiose gėlėse GMO priemaišų nerasta.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvos augalininkystės ūkiuose ir šalies rinkoje esančiose gėlėse GMO priemaišų nerasta.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-01-06 12:19, atnaujinta 2021-01-06 12:23

2020 m. Augalininkystės tarnybos specialistai, vadovaudamiesi Valstybinės augalininkystės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos direktoriaus įsakymu „Dėl Genetiškai modifikuotų organizmų atsiradimo rizikos kultūrų ir šalių sąrašo patvirtinimo“, paėmė 74 mėginius iš Lietuvoje auginamų kviečių (20 mėginių), rapsų (20 mėginių), kukurūzų (15 mėginių), bulvių (6 mėginiai), cukrinių runkelių ir liucernų (po 5 mėginius) bei sojų (3 mėginiai) pasėlių ir 10 mėginių iš rinkoje esančių gėlių petunijų ir gvazdikų.

Pasėlių mėginiai genetinės modifikacijos tyrimams buvo imami iš šiais metais žemdirbių deklaruotų žemės ūkio augalų plotų visoje Lietuvoje.

Grūdinių kultūrų auginimas vyrauja derlingiausiuose šalies regionuose, kur intensyviai vystoma augalininkystė, o ūkiuose auginama po 50 ir daugiau hektarų kviečių, kukurūzų ar rapsų.

Daugiausiai mėginių iš atokiau vienas nuo kito esančių vienarūšių pasėlių ėmė Šiaulių ir Vilniaus (po 8 mėginius), Kauno (7 mėginius), Marijampolės ir Klaipėdos (po 6 mėginius) regioniniai skyriai. Iš rinkoje parduodamų gėlių šiais metais paimti 3 gvazdikų (melsvos ar mėlynos spalvos) ir 7 petunijų (su rizikos veislėms būdingais požymiais) mėginiai.

Mėginių ėmimo vietos parodytos žemėlapyje: skirtingų rūšių pasėlių bei parduodamų gėlių mėginiai vaizduojami vis kita spalva:

geltona – iš kviečių pasėlių;

oranžinė – iš rapsų pasėlių;

ruda – iš kukurūzų pasėlių;

juoda – iš bulvių pasėlių;

violetinė – iš cukrinių runkelių pasėlių;

žalia – iš liucernų žolynų pasėlių;

vyšninė – iš sojų pasėlių;

melsva – iš rinkoje esančių gėlių.

Visi šie mėginiai buvo pateikti Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistams augalų genetinės modifikacijos tyrimams atlikti.

Pasak Augalininkystės tarnybos direktorius Sergejaus Fedotovo, jau yra gauti visų mėginių tyrimų rezultatai, kurie ir šiais metais patvirtino, jog Lietuvos augalininkystės ūkiuose ir šalies rinkoje esančiose gėlėse GMO priemaišų nerasta: „Vykdydami GMO kontrolę galime pasidžiaugti, kad šalies žemdirbiai atsakingai žiūri į ūkininkavimą – neaugindami GMO kultūrų saugo vartotojus ir gamtą“.

2020 m. birželio mėn. iš Vengrijos buvo gautas informacinis pranešimas apie genetiškai modifikuotų kukurūzų sėklų siuntą („Sweet Wonder“ veislės), kuri atkeliavo iš Vokietijos (kilmės šalis JAV). Atsižvelgiant į tai, regioninių skyrių specialistai, atlikdami galimai genetiškai modifikuotų pasėlių stebėseną, ypatingą dėmesį kreipė į tai, ar kukurūzų pasėliai nebuvo auginami iš genetiškai modifikuotų kukurūzų sėklų veislės „Sweet Wonder“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.