Dovanojamas pašaras užtikrina spartesnę kovą su maisto švaistymu

Prekybos tinklas „Lidl Lietuva“ jau trečius metus bendradarbiauja su šalies ūkininkais, kurių gyvuliams atiduoda nebetinkamus žmonėms vartoti vaisius daržoves ir duonos gaminius. Pačių ūkininkų teigimu, tai – ne tik parama jiems, bet ir svarus indėlis, kovojant su maisto švaistymu.

Prekybos tinklas „Lidl Lietuva“ jau trečius metus bendradarbiauja su šalies ūkininkais, kurių gyvuliams atiduoda nebetinkamus žmonėms vartoti vaisius daržoves ir duonos gaminius.
Prekybos tinklas „Lidl Lietuva“ jau trečius metus bendradarbiauja su šalies ūkininkais, kurių gyvuliams atiduoda nebetinkamus žmonėms vartoti vaisius daržoves ir duonos gaminius.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-04-16 10:58, atnaujinta 2021-04-16 11:00

„Vien Lietuvoje, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos duomenimis, šalies namų ūkiai išmeta daugiau kaip 50 tūkst. tonų maisto. Tačiau apie maisto švaistymą būtina galvoti ne tik iš asmeninės pusės, bet ir platesniu – valstybių ar privačių organizacijų mastu.

Dar prieš trejus metus pradėjome vietos ūkininkams atiduoti žmonėms nebetinkamų vartoti vaisių, daržovių ir duonos gaminių, kuriais jie maitina gyvulius. Tokiu būdu pernai išsaugojome apie 1000 tonų maisto, o ūkininkai įprastai gyvulių pašarui išleidžiamus pinigus gali investuoti į ūkio tobulinimą“, – sako „Lidl Lietuva“ Logistikos departamento vadovas Andrius Narmontas.

Negavę pašaro pagardinimo, gyvuliai ima „protestuoti“

Anot ūkininko Vaclovo Zubricko, jis šia veikla užsiiminėti pradėjo prieš daugiau nei 14 metų, tęsdamas tėvų pradėtą darbą: „Galima sakyti, kad tęsiu tai, ką pradėjo mano tėvai. Jeigu jie turėjo vos 30 galvijų, šiandien ūkyje auga dešimteriopai daugiau gyvūnų, viso – 400. Tai – mėsiniai galvijai, kurie nėra reiklūs laikymo sąlygoms, nes net žiemą ar šaltesniu metu, lauke jie jaučiasi puikiai.“

Pasak ūkininko, mėsinių galvijų pašaro racionas visada būdavo šienas ir kukurūzų silosas, pagardintas su traiškytas grūdais, tačiau sudarius sutartį su „Lidl“ dėl žmonėms vartoti netinkamų maisto produktų atidavimo, situacija pasikeitė kardinaliai.

„Iš „Lidl“ gauname įvairius duonos gaminius, daržoves ir vaisius, kuriuos ūkyje augantys gyvuliai noriai ėda. Tiesą sakant, nepapildžius pašaro šiais skanumynais, galvijai ima savotiškai „protestuoti“ ir net atsisako nepagardinto maisto. Per vienerius metus mūsų ūkiui atitenka apie 700 tonų produktų“, – teigia pašnekovas.

Dovanojami produktai sugrįžta ant gyventojų stalų kitu pavidalu

V. Zubricko teigimu, „Lidl“ sprendimas bendradarbiauti su ūkininkais yra itin sveikintinas, nes tokiu būdu maistas keliauja ne į sąvartyną, bet į ūkius, kur jį suvartoja daugybė galvijų.

„Labai vertiname šią paramą ir prekybos tinklo indelį į maisto švaistymo mažinimą Lietuvoje. Tai ne tik užtikrina spartesnį šios problemos sprendimą – mūsų atveju, „Lidl“ perduodamas pašaras sugrįžta kaip mėsa pas vartotojus.

Manau, kad tokios iniciatyvos kaip ši galėtų vykti ir platesniu mastu, nes tai – puikus būdas sukurti tvariais ištekliais pagrįstą ekonomiką, kur niekas nenueina veltui“, – sako ūkininkas.

Tinkamus vartoti produktus atiduoda sunkiausiai gyvenantiems

Nuo 2017 metų „Lidl“ taip pat bendradarbiauja ir su „Maisto banku“, o 2018 metais šiai organizacijai pradėjo perduoti besibaigiančio galiojimo ir tinkamus vartoti maisto produktus.

2020 m. partnerystė tapo dar glaudesnė, nes prekybos tinklas nusprendė „Maisto banką“ remti vaisiais ir daržovėmis. „Maisto bankui“ 2018 metais „Lidl Lietuva“ perdavė 107 tonas maisto, o 2019 metais – 264 tonas maisto produktų.

„Iki 2020 m. labdaros organizacijai aukojome besibaigiančio galiojimo fasuotą duoną, bakalėjos prekes bei higienos ir buitinės chemijos priemones, tačiau nuo praėjusių metų vasaros, iš dalies „Lidl“ parduotuvių pradėjome atiduoti daržoves ir vaisius. Tai yra ne tik didžiulė pagalba sunkiausiai gyvenantiems šalies gyventojams, kurioms „Maisto bankas“ perduoda paramą, bet ir indėlis į maisto švaistymo problemos šalyje mažinimą“, – sako A. Narmontas.

Lietuvoje iš viso veikia 55 „Lidl“ prekybos tinklo parduotuvės 22-uose šalies miestuose – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Alytuje, Marijampolėje, Kėdainiuose, Telšiuose, Kretingoje, Mažeikiuose, Tauragėje, Jonavoje, Panevėžyje, Ukmergėje, Utenoje, Plungėje, Palangoje, Elektrėnuose, Visagine, Šilutėje, Radviliškyje bei Vilkaviškyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.