Šviežių lietuviškų bulvių derlius jau pasiekė lentynas: įvertinkite kainą

Įsibėgėjant vasarai kai kuriose Lietuvos vietose jau galima pastebėti kasant bulves - šios šviežios lietuviškos daržovės pasiekė ir prekybos tinklų lentynas.

Įsibėgėjant vasarai kai kuriose Lietuvos vietose jau galima pastebėti kasant bulves – šios šviežios lietuviškos daržovės pasiekė ir prekybos tinklų lentynas.
Įsibėgėjant vasarai kai kuriose Lietuvos vietose jau galima pastebėti kasant bulves – šios šviežios lietuviškos daržovės pasiekė ir prekybos tinklų lentynas.
Įsibėgėjant vasarai kai kuriose Lietuvos vietose jau galima pastebėti kasant bulves – šios šviežios lietuviškos daržovės pasiekė ir prekybos tinklų lentynas.
Įsibėgėjant vasarai kai kuriose Lietuvos vietose jau galima pastebėti kasant bulves – šios šviežios lietuviškos daržovės pasiekė ir prekybos tinklų lentynas.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 9, 2021, 1:04 PM, atnaujinta Jun 9, 2021, 1:22 PM

„Ilgametis bendradarbiavimas su Lietuvos ūkininkais leidžia užtikrinti, kad mūsų pirkėjus pasiektų šviežias įvairių Lietuvoje užaugintų daržovių derlius. Nepaisant vėlyvo pavasario, šįmet pirmosios šviežios lietuviškos bulvės parduotuvėse pasirodo anksčiau“, – sako „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

Lietuviai – bulves mėgstanti tauta

Vasaros sezono metu, pasak E. Dapkienės, bulvių yra nuperkama šiek tiek mažiau nei kitais metų laikais, tačiau bulvės išlieka populiariausia vasaros daržovė. Nuo metų pradžios „Maxima“ parduotuvėse jau yra parduota beveik 6,8 mln. kilogramų bulvių, o mūsų šalyje užaugintas bulves pirkėjai vertina labiausiai – jos sudaro apie 90 proc. visų parduotų bulvių.

„Pernai bulvių nupirkta daugiau nei 15 mln. kilogramų ir lyginant 2019 metais, jų paklausa išaugo beveik trečdaliu. Esame bulves itin mėgstanti tauta“, – sako E. Dapkienė.

Kasdien „Maxima“ parduotuvėse yra nuperkama daugiau nei 40 tоnų bulvių. Tiek maždaug sveria suaugęs kuprotasis banginis.

Šviežių bulvių nauda

Maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė atskleidžia, kad šviežios bulvės yra itin sveikos dėl jos lupenoje esančių naudingų maistinių medžiagų.

„Po bulvės lupena ir iš karto po ja yra susikaupę daugiausia naudingų medžiagų. Kad būtų išsaugota jų nauda ir neprarastos skoninės savybės pakaks šviežias bulves nušveisti šepetėliu ir nuplauti“, – sako „Maximos“ maisto gamybos departamento direktorė B. Baratinskaitė ir dalinasi paprastu šviežių bulvių receptu.

Pirmiausia šviežias bulves švariai nuplaukite, o tuomet apvirkite vandenyje su druska.

„Palaukite, kol apvirtos šviežios bulvės kiek atvės ir tuomet lengvai delnu ar virtuvės įrankiu jas suspauskite, kad šios šonuose įtrūktų ir būtų plokščios. Įkaitintoje keptuvėje su sviestu, česnaku, rozmarinu apkepinkite bulves atsargiai jas vartydami, kad nepabirtų“, – sako B.Baratinskaitė.

Taip paruoštos bulvės bus skanios tiek vienos, tiek valgomos kaip garnyras – prie keptos mėsos patiekalų ar su šaltibarščiais.

Reikalauja atidumo

Tuo tarpu Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad lietuviška bulvių kilmė pirkėjams yra tarsi šviežumo ir aukščiausios kokybės garantas.

„Šviežios, vietoje augintos bulvės kasmet yra itin laukiamos. Stengiamės jų pirkėjams pasiūlyti kuo anksčiau, nors, žinoma, bulvių derlius itin priklauso nuo gamtos sąlygų. Šiemet pavasaris buvo vėsus, vis dėlto jau pačioje vasaros pradžioje pradedame prekiauti šviežiomis bulvėmis. Siekdami užtikrinti, kad aukščiausios kokybės derlius pirkėjus pasiektų kaip įmanoma anksčiau, su vietos ūkininkais bendradarbiaujame dar prieš sodinimą“, – teigia V.Budrienė.

Prekybos tinkle, atsižvelgiant į pirmųjų lietuviškų bulvių paklausą, siekiama pirkėjams pasiūlyti ir patrauklią kainą. Kilogramas bulvių kainuoja 1,29 euro.

Šviežias bulves į prekybos tinklą „Iki“ tiekiančios įmonės „Bulvių namai“ direktorius Remigijus Grumčius pasakoja, kad šįmet pirmasis bulvių derlius buvo kasamas birželio 8-ąją ir jau kitą dieną pasiekė parduotuvių lentynas.

Anot jo, paprastai pirmosios bulvės parduotuvėse pasirodydavo pirmąją birželio savaitę, tačiau šiais metais dėl vėsaus pavasario, didelio drėgmės kiekio ir nepalankų oro sąlygų bulvių augimas kiek pailgėjo, o tiekimas keliomis dienomis pasivėlino.

„Galime pasigirti, kad lietuviams šviežias bulves kasmet mūsų kooperatyvo nariai patiekia pirmieji. Sodinti ir auginti ankstyvas bulves kainuoja daug darbo ir pastangų. Pats bulvių sudaiginimas ir pasodinimas reikalauja ypatingo atsargumo ir atidumo, nes jas reikia ne tik tinkamai išdaiginti, bet ir sodinant nepažeisti daigų“, – pasakoja R.Grumčius.

Pirmąjį lietuviškų bulvių derlių kasantis ūkininkas Rimantas Žebarauskas sako, kad ankstyvą bulvių derlių užauginti leidžia tinkamas sudaiginimas – bulvės daiginti pradedamos dar sausio mėn. Šiais metais jos pasodintos buvo kovo viduryje, kai tik tai leido nutirpęs sniegas. Tuomet bulves teko saugoti nuo šalnų. Tam naudojama speciali įranga – laukas uždengiamas purkštukų tinklu ir bulvių daigai laistomi, kad nenušaltų.

Ūkininkas teigia, kad pirmosios lietuviškos bulvės yra itin jautrios tiesioginiams saulės spinduliams. Todėl dažniausiai jos kasamos itin anksti rytą, kol saulė dar neaukštai ir nėra kaitri. Oro temperatūrai kaistant bulvių kasimas stabdomas ir tęsiamas kitą rytą. Pirmosios lietuviškos bulvės yra nedidelės, o didesnių galima tikėtis šiek tiek vėliau – po Joninių.

Siūlo įvairiausių veislių

Bulvė – universalus produktas, užimantis ypatingą vietą lietuvių virtuvėje ir suteikiantis plačias galimybes eksperimentams. Jos valgomos ir kaip garnyras šalia įvairių patiekalų, iš jų yra gaminami tokie tradiciniai patiekalai kaip didžkukuliai, plokštainiai ir blynai. Be to, vasarą skanu bulves kepti ant grilio ir, žinoma, valgyti su šaltibarščiais.

R. Grumčius sako, kad skirtingiems patiekalams galima rinktis skirtingas bulvių veisles, nes vienos labiau tinkamos kepti, kitos virti, iš trečios veislės skaniausios šiaudeliais pjaustytos keptos bulvės.

Jis pasakoja, kad kooperatyvą sudaro 8 ūkininkai, auginantys pačių įvairiausių veislių bulvių. Tačiau kiekvienais metais auginamos laiko patikrintos ir pirkėjų itin mėgstamos veislės yra Vineta bei Laura.

„Kiekvienais metais bandome ir įvairiausias naujas veisles, kai kurios iš jų pasiteisina, kitos – ne. Tačiau būtent šios dvi bulvių rūšys yra populiariausios. Tiesa, pastebime, kad kasmet žmonės vis labiau linksta į eksperimentus ir išbando kitų bulvių veislių, ieško įdomesnių skonių“, – teigia R. Grumčius.

Savo šeimos narius siūlome palepinti ir iš šviežių bulvių pasigamintu plokštainiu – kiaušiniais ir pienu pagardintas plokštainis bus itin purus ir abejingų nepaliks net ir mažųjų valgytojų. Be to, jis puikiai tinka vegetarams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.