Prasideda ilgai lauktas lietuviškų šilauogių derlius

Pirmąsias prisirpusias šilauoges jau skinantys Lietuvos ūkininkai sako, kad pavasaris buvo geras, tad ir šiųmetis derlius nenuvilia.

Pirmąsias prisirpusias šilauoges jau skinantys Lietuvos ūkininkai sako, kad pavasaris buvo geras, tad ir šiųmetis derlius nenuvilia.
Pirmąsias prisirpusias šilauoges jau skinantys Lietuvos ūkininkai sako, kad pavasaris buvo geras, tad ir šiųmetis derlius nenuvilia.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 16, 2021, 11:54 AM, atnaujinta Jul 16, 2021, 11:57 AM

Šilauogių augintojai džiaugiasi, kad palyginti ne taip seniai pradėtos Lietuvoje auginti šios uogos šiandien mūsų šalyje tapo kone tokios pat įprastos kaip braškės, serbentai ar avietės. Tik įvairių naudingų medžiagų šilauogėse yra nepalyginamai daugiau. Šviežias šilauogių derlius iš Lietuvos ūkių jau pradeda kelionę į prekybos tinklo „Maxima“ parduotuves.

„Lietuviškų šilauogių derlius kasmet įrodo, kad mūsų ūkininkams nėra neįveikiamų iššūkių. Labai vertiname augintojų atvirumą naujovėms, atkaklumą ir norą tobulėti. Bendradarbiaudami sutelkiame jėgas, kad kiekvienas pirkėjas galėtų įsigyti ir paragauti uogų, kurios dar prieš 10–15 metų daugumai mūsų atrodė egzotika. Užtat dabar šilauogės – populiarus, daugelio žmonių mėgstamas itin sveikas produktas“, – komentuoja prekybos tinklo „Maxima“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

Lietuviškos uogos – gardus sveikatos šaltinis

Į lietuvišką prekybos tinklą šilauoges tiekiantys ūkininkai teigia, kad šiemet derlius geras ir pataria jomis mėgautis kasdien, taip pat – užsišaldyti žiemai.

Su „Maxima“ kone 20 metų bendradarbiaujantis Petras Basalykas sako nežinantis sveikesnės uogos ir džiaugiasi, kad mūsų šalyje jų suvalgoma vis daugiau: „Su kiekviena sauja uogų žmonės pasisemia sveikatos iš gamtos – vartoja natūralias maisto medžiagas, kurias organizmas itin lengvai įsisavina. Ne veltui šilauogė yra vadinama jaunystės uoga – joje gausu antioksidantų, kurie saugo organizmo ląsteles nuo senėjimo.“

Pasak P. Basalyko, pakanka suvalgyti tris geras saujas šilauogių, kad organizmas būtų aprūpintas visa mineralų ir vitaminų dienos norma – jokia kita uoga ar vaisius tokios didelės naudos organizmui neduoda.

Užauginti gerą derlių padeda kamanės ir bitės

Vienas pirmųjų Lietuvoje šilauoges masiškai auginti pradėjusių ūkininkų P. Basalykas prisimena, kad iš pradžių šios vertingos uogos lietuviams atrodė didelė naujovė.

„O šilauogių tėvynėje Jungtinėse Amerikos Valstijose jos auginamos daugybę metų – nuo Aliaskos iki Floridos, išvesta gausybė veislių. Amerikiečiai jų užaugina ir suvalgo daugiau negu visos kitos pasaulio šalys kartu sudėjus“, – dalijasi bendrovės „Jūsų sodui“ vadovas P. Basalykas prižiūrintis 12 hektarų uogyną. Kartu su dviem bendraautorėmis 2009 metais jis yra išleidęs knygą „Šilauogės, bruknės, spanguolės – sode ir ant stalo“.

Augintojas atkreipia dėmesį, kad gausų derlių lemia ne tik darbščios žmogaus rankos.

„Labai laukiame kamanių, bičių pagalbos – jų darbas gali lemti net dešimtadaliu ar net daugiau didesnį derlių. Šiemet pažįstamas bitininkas prieš žydėjimą į uogyną atvežė 20 avilių su bičių šeimomis. Tad uogos „Maximos“ parduotuvėse – ir jų darbo rezultatas“, – kalba P. Basalykas, į prekybos tinklą planuojantis pristatyti maždaug 15 tonų derliaus.

Jis viliasi, kad derliaus nuėmimo šiemet pernelyg dažnai netrikdys lietus ar gausi ryto rasa, mat uogos renkamos tik sausos.

Ragina mėgautis šviežumu

Šilalės rajone daug metų ūkininkaujantis Vladas Letukas sako, kad šilauogių būtinai įdeda į vasarišką glotnutį. „Lygiomis dalimis įberiam šilauogių, braškių, aviečių, obuolio ir banano. Jokio cukraus. Puiki atgaiva ir vitaminai karštą dieną“, – tikina V. Letukas.

„Man pati skaniausia uoga – ką tik nuskinta nuo krūmo. Jau šešiolika metų tiekdami šilauoges „Maximai“ esame tikri, kad mūsų gėrybės greitai pasieks pirkėjus ir jie galės mėgautis šviežumu bei aukščiausia kokybe“, – sako ūkininkas, į prekybos tinklą šiemet planuojantis pristatyti apie 10–12 tonų uogų.

V. Letukas priduria, kad iš jo ūkio Šilalės rajone po Lietuvą pasklinda ne tik derliaus gėrybės, bet ir daug sodinukų.

Letukų šeima džiaugiasi savo sprendimu užveisti uogyną, nors anuomet toks sprendimas stebino nemažai aplinkinių žmonių, kurie dabar patys augina iš šio ūkio įsigytus vaiskrūmius. Ūkininkas atskleidžia, jog būtent pradžioje prireikia daug darbo, žinių ir investicijų, kad sodinukai prigytų, suvešėtų ir galėtų tapti pajamų šaltiniu.

Vertina ilgalaikę partnerystę

Dzūkijoje šilauoges auginantys Mantė ir Vygantas Marcinkevičiai taip pat prisimena nustebusius aplinkinių ūkininkų žvilgsnius ir bandymus atspėti, kas bus auginama griovių išvagotame lauke.

„Galbūt kai kam tai atrodė rizikingas eksperimentas, bet mes tikėjome savo idėja – buvome matę, kaip šilauogės sėkmingai auginamos ir realizuojamos. Partnerystė su „Maxima“ mums suteikė tvirtą pamatą ir sumažino rūpesčių – visas jėgas galime skirti darbams, kuriuos išmanome geriausiai“, – tvirtina V. Marcinkevičius.

Anot ūkininko, pavasaris buvo pakankamai geras, tad ir derlius nenuvilia. Iš šeimos ūkio Alytaus rajone į lietuvišką prekybos tinklą šiemet turėtų iškeliauti apie 20 tonų uogų.

V. Marcinkevičius prisimena, kad su „Maxima“ bendradarbiauja nuo pat pirmojo šilauogių derliaus 2013 metais. Jis įsitikinęs, kad šilauogė dabar Lietuvoje yra mėgstamos ir vertinamos ne mažiau negu tradiciniai serbentai ar avietės.

Šilauogių derliaus metas Lietuvoje trunka maždaug 1,5–2 mėnesius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.